Αθήνα   28°C
LIFO

Πραξικόπημα στην Ονδούρα

Νέο μέτωπο ανοίγει στην Κεντρική Αμερική.

Image

Λίγες ώρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα, στην Κεντρική Αμερική, εκατοντάδες κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, έστησε οδοφράγματα και διαδήλωσε απαιτώντας την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που οι στρατιωτικοί τον έβαλαν σ' ένα αεροπλάνο και τον έστειλαν στην Κόστα Ρίκα.

Είναι το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κεντρική Αμερική από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μέχρι στιγμής είναι αναίμακτο αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί χτες απ' την περιοχή κοντά στο προεδρικό παλάτι, χωρίς βέβαια να έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο Σελάγια ανατράπηκε γιατί είχε σκοπό να κάνει δημοψήφισμα για να μπορέσει να παρατείνει τη θητεία του.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τους συμμάχους του αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής στη Νικαράγουα, όπου θα παρευρεθεί και ο μέντοράς του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Σε μια μάλλον ανησυχητική εξέλιξη, ο Τσάβες έθεσε το στρατό της Βενεζουέλας σε επιφυλακή και απείλησε ότι δεν θα διστάσει να εισβάλει στην Ονδούρα αν οι πραξικοπηματίες απαγάγουν ή σκοτώσουν τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Τεγκουσιγκάλπα.

 

29.6.2009, 11:25
 
Facebook Twitter Google Bookmarks
 
Κανονικό μέγεθος σώματος κειμένου Μεγέθυνση σώματος κειμένου +1 Μεγέθυνση σώματος κειμένου +2 
 
 
Copyright© 2009 ΔΥΟΔΕΚΑ Α.Ε.       Ανάπτυξη εφαρμογής verve VERVE Internet & Open Source Solutions  / Διεύθυνση project FairyNetwork