Η πρώτη εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών απόψε στο Ηρώδειο

Αλαίν Λεφέβρ, Ορέστης Παπαϊωάννου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη

 

Η πρώτη στη σειρά συναυλία συνδυάζει έναν ιδιαιτέρως δημοφιλή σολίστα του πιάνου, σπουδαία έργα του Ραχμάνινοφ και του Ντβόρζακ και την πρώτη παρουσίαση έργου ενός νεαρού ταλαντούχου Έλληνα συνθέτη. Έτσι, απόψε, 27 Ιουνίου θα καλωσορίσουμε για μία ακόμη φορά τον Γαλλοκαναδό Αλαίν Λεφέβρ, που θα συνδράμει ως σολίστ την ΚΟΑ στο 2ο κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Όπως πολλά σπουδαία έργα τέχνης, ήταν κι αυτό ένα έργο αναγέννησης έπειτα από πέντε χρόνια μεγάλης ψυχικής δοκιμασίας του συνθέτη. Τα προβλήματα του Ραχμάνινοφ με τη κατάθλιψη ξεκίνησαν από την αρνητική υποδοχή της 1ης Συμφωνίας του (το 1897) και εντάθηκαν από τα εμπόδια που αντιμετώπισε όταν θέλησε να παντρευτεί την (ξαδέλφη του) Ναταλία Σατίνα. Με υπνοθεραπεία και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και την υποστήριξη του στενού του περίγυρου μπόρεσε να συνέλθει, να ξεπεράσει το συνθετικό μπλοκ και να γράψει (το 1900-1) το εξαιρετικό 2ο κοντσέρτο για πιάνο. Η επιτυχία του ήταν άμεση από την πρεμιέρα και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά έργα του ρεπερτορίου του 20ού αιώνα.

 

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας της 27ης Ιουνίου αφορά την «Αποφώνησι», το νέο έργο του 23χρονου συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου, κλαρινετίστα και τελειόφοιτου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου που πέρσι απέσπασε το Α’ Βραβείο Σύνθεσης στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Antonín Dvořák, στην Πράγα, στην κατηγορία Νεαρών Συνθετών. «Η “Αποφώνησις” είναι ένα μικρό ορχηστρικό έργο, παραγγελία της ΚΟΑ, με σαφείς ελληνικές αναφορές (ως προς το ισοκράτημα και τα μελισματικά στοιχεία). Έχει νοσταλγικό χαρακτήρα γιατί η σύνθεσή του συμπίπτει με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών μου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, που δεν ξέρω πού θα με οδηγήσει. Η γραφή μου είναι νεοτονική, με σεβασμό στη φόρμα και στη μελωδία της γερμανικής ρομαντικής σχολής, γι’ αυτό και αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στη σύνθεση στη Γερμανία» λέει ο νεαρός συνθέτης. 

 

Στο τελευταίο μέρος της συναυλίας θα ακούσουμε τη υπέροχη Έκτη Συμφωνία του Ντβόρζακ, γραμμένη το 1880 για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης και αφιερωμένη στον μαέστρο της Χανς Ρίχτερ (που θα διηύθυνε τελικά το 40λεπτο έργο το 1882 στο Λονδίνο). Η πρεμιέρα της δόθηκε στην Πράγα τον Μάρτιο του 1881 από τη Φιλαρμονική της Τσεχίας. Με επιρροές από τη γερμανική κλασική παράδοση και τον Μπραμς, τις καινοτομίες του Λιστ και του Βάγκνερ και με εθνικές (τσέχικες) μουσικές αναφορές, η Έκτη Συμφωνία θα κλείσει ιδανικά τη μουσικά γενναιόδωρη βραδιά.

 

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.  

 

Εδώ, οι πληροφορίες για τη συναυλία.