Αποσύρεται η φράση «χτύπα σαν άντρας» από τη διαφήμιση των Jumbo

Αποσύρεται η φράση «χτύπα σαν άντρας» από τη διαφήμιση των Jumbo Facebook Twitter
14

Να αποσυρθεί μέχρι την Πέμπτη 21 Απριλίου η φράση «Χτύπα, χτύπα σαν άντρας» από την γνωστή διαφήμιση των Jumbo με την Άντζελα Δημητρίου ζητά το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Αφορμή για την απόφαση αυτή του ΣΕΕ ήταν η κατάθεση αίτησης ελέγχου που κατέθεσε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, η οποία από την πρώτη ημέρα θεώρησε το παραπάνω σύνθημα «σεξιστικό και επικίνδυνο», στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ «η διατύπωση «Χτύπα, χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.

Σε ανακοίνωσή της η Γ.Γ. Ισότητας τονίζει: «Σε συνέχεια της πρόσφατης τηλεοπτικής διαφήμισης γνωστής εταιρείας παιχνιδιών με το σύνθημα «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας», η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημοσιοποίησε δελτίου τύπου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του μηνύματος αναφορικά με την ενίσχυση της βίας κατά των γυναικών και ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης φράσης από τη διαφήμιση.

Η αφαίρεση του μηνύματος δεν πραγματοποιήθηκε και η ΓΓΙΦ, με απόλυτη συνέπεια στην αποστολή της και θεωρώντας το παραπάνω σύνθημα σεξιστικό και επικίνδυνο, στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία», προχώρησε σε αίτηση ελέγχου στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ).

Τη Δευτέρα, 18/4/2014, παρουσία της Επιτροπής του ΣΣΕ, στελέχη της ΓΓΙΦ με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, κα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου, εξέθεσαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας το έργο και τις θέσεις της ΓΓΙΦ σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών, αποδεικνύοντας ότι η φράση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» συνιστά σεξιστικό λόγο, αντιτίθεται στη θεώρηση της ισότητας των φύλων και, τελικά, μπορεί να ενισχύσει το πρόβλημα της έμφυλης βίας.

Σύμφωνα με την απόφαση Αρ. Σ1102 του ΣΣΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 19/4/2015, η διατύπωση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 21/4/2016.

Παράλληλα, στην απόφαση του ΣΣΕ επισημαίνεται ότι «οι Αποφάσεις των Επιτροπών ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέσα που αναπτύσσεται η εκάστοτε υπό έλεγχο επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών καθώς και των owned channel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανεξάρτητα από το εάν αυτά αναφέρονται στη σχετική αίτηση ελέγχου».

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Ειναι προφανές οτι ο Άντρας εκ φυσεως εχει μεγαλύτερη σωματική δύναμη,οπότε χτυπάει ενα αντικείμενο διαφορετικα απο μια Γυναίκα,δηλαδή χτυπάει σαν Άντρας.Δεν συμαίνει οτι εχει δικαίωμα να πλακώνει στο ξύλο γυναίκες.Επίσης ο Άντρας μπόρει να κατουράει ορθιος,αν το κάνει αυτο η γυναίκα θα γίνει χάλια.Μήπως να πάψουμε να κατουράμε σαν Άντρες για να μη θιγουν κάτι περιορισμένης νοημοσύνης Γυναίκες;;;Αναρωτηθήκατε ποτέ όλοι εσεις ''νοιάζεστε''για την ισότητα των φύλων για ποιο λόγο οι αγώνες πυγμαχιάς και άλλων πολεμικων τεχνων διεξάγονται μεταξυ ιδιου φυλου αθλητες;προφανως γιατι οι Αντρες χτυπουν σαν Αντρες και οι Γυναίκες σαν Γυναίκες.Μη ξεχασετε να κατηγορήσετε και τον αθλητισμό για σεξισμο.Όλοι εσεις που ονειρέυεστε ενα κόσμο μονο με drag queens παρτε το χαμπάρι οτι η ισότητα αφορα ολους ανεξαρτήτου σεξουαλικου προσανατολισμου αλλα οι Άντρες παραμένουν Άντρες και οι Γυναίκες παραμένουν Γυναίκες γιατι ειναι αναφαιρετο δικαιωμά τους.Καλό Πάσχα σε όλους
Λέω και εγώ ρε παιδιά, τι είναι το ΣΕΕ και "απαγορεύει" διαφημίσεις ή φράσεις.... Γιατί κάτι δεν μου καθόταν καλά και επίσης είδα την διαφήμιση των Jumbo και δεν έχει αφαιρεθεί ακόμα η φράση.Λοιπόν το ΣΕΕ είναι λοιπόν μια ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και όχι Ανεξάρτητη Αρχή, που δημιουργήθηκε από την Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης - Επικοινωνίας στα πλαίσια της αυτοδέσμευσης του νόμου για το ΕΣΡ. Με λίγα λόγια ο νόμος επιβάλλει στους διαφημιστές να φτιάξουν μια ιδιωτική ένωση τους και να αυτο-δεσμευθούν ότι θα ακολουθούν κάποιους κανόνες δεοντολογίας. Αυτή η ένωση είναι το ΣΕΕ, τίποτε περισσότερο.Οι "κυρώσεις" που μπορεί να επιβάλλει αν δεν υπάρχει συμμόρφωση με την απόφασή του; - Να τους στείλει έγγραφο (wow) που θα τους λέει ότι δεν συμμορφώνονται, - Να δημοσιοποιήσει το θέμα (δηλαδή την μη συμμόρφωση) στην διαφημιστική αγορά (ξανα-wow) και - Να μην δέχεται να εξετάζει αιτήσεις ελέγχου από τον διαφημιζόμενο, δηλαδή τα Jumbo όσο αυτός δεν συμμορφώνεται στην απόφασή του (ξανα-ματα-wow).Δηλαδή, να 'χαμε να λέγαμε. Τίποτε.Μόνο παραθυράκι, ότι σχετικά με το ΕΣΡ και την άσκηση των δραστηριοτήτων του (όπου φυσικά έχει δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις), προβλέπεται στον νόμο απλώς ότι θα "λαμβάνει υπόψη" τις αποφάσεις των φορέων αυτοδέσμευσης. Μόνο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ΕΣΡ, οπότε πάλι να 'χαμε να λέγαμε.Είναι πιθανό από αύριο τα Jumbo να αφαιρέσουν την φράση, μόνο και μόνο για να μην τραβήξουν το σχοινί. Αλλά αν δεν το κάνουν δεν πρόκειται να πάθουν τίποτε.
Ρε σεις πάνω που στα 53 μου κοντά ήρθε η σωτήρια αυτή διαφήμιση να μου μάθει ότι πρέπει να ρίξω και κανένα σκαμπίλι την κόβουν.... Φτου.... Α! Να καταργηθούν πάραυτα και τα ελληνικά φιλμ "Μια τρελή τρελή οικογένεια" (προτρέπει στο ίδιο https://www.youtube.com/watch?v=i6Mk73Tu2fg στο 1:14:20) , "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" (προτρέπει στην βιαιοπραγία στα παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά και έχει και αυτή το σεξιστικό "αυτό το χαστούκι είναι δική σας δουλειά") και επίσης το "Στέλλα" που προτρέπει σε φόνο.
Όντως ένα βήμα για την ανθρωπότητα! (όπως διατυπώθηκε με ειρωνεία σε ένα άλλο σχόλιο) Και όχι για τη φράση αυτή καθαυτή, αλλά για όλες αυτές τις αθώες φράσεις που διαδίδονται από τα χείλη μας, εξαπλώνοντας άθελά μας το σεξισμό, την ομοφοβία, το ρατσισμό. Είναι τόσο φορτισμένος ο λόγος μας με αυτές τις προθέσεις, που η συχνότητα της χρήση τους μας έχει κάνει να μην βρίσκουμε κάτι το μεμπτό. Είναι όμως κάτι το μεμπτό!
Ρε μιλάμε για διαφήμηση που απευθύνεται σε παιδιά και απο ηλιθιοτητα τους φυτεύει στα μυαλά τη φραση "χτυπα σαν αντρας"... πέραν της άκυρότητας και της βλακείας που ξεχειλίζει αυτη η σαβούρα. Μάθατε και το political corectness και το παπαγαλίζετε με κάθε ευκαιρία.
Πες τα ρε anakonda. Όχι μόνο το παπαγαλίζουν αλλά νομίζουν ότι σκέφτονται και κάτι σούπερ προχωρημένο και προοδευτικό...που πιο συντηρητικό τερματίζει αλλά τέλος πάντων.
Επιτελους δικαιωση!Κερδισαμε μια μαχη αλλα οχι τον πολεμο!Επομενος στοχος τα μεταλλια "ανδρειας" που απονεμονται σε πυροσβεστες,στρατιωτες κ.α.Απαραδεκτο και φαλλοκρατικο!!Να καταργηθει επισης ο σεξιστικος ορος "επανδρωμενη" αποστολη.
Πρόλαβε μεν να τη μάθει και να τη λέει το εξάχρονο ανηψάκι μου και να μην μπορούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα οι γονείς του, δικαίως αποσύρθηκε επιτέλους δε. Παρόλα αυτά αναγνωρίζω ότι τα αντανακλαστικά της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ ήταν άμεσα κι ας παίρνουν χρόνο οι διαδικασίες στην Ελλάδα.
Θα κάνω και εγώ καταγγελία ...Μόλις πριν από λίγο είδα σε διαφήμιση της Ευρωκλινικής : "Είσαι Γυναίκα και σου αξίζει να γιορτάζεις την κάθε ημέρα με υγεία!Γνώρισε τις προσφορές ...." μπλα μπλα μπλαΗ διαφήμιση αυτή είναι καταφανέστατα εναντίον της ισότητας των φύλων. Δηλαδή στις γυναίκες αξίζει να γιορτάζουν κάθε ημέρα με υγεία, ενώ στους άνδρες όχι; Και αν δεν υπονοείται αυτό, γιατί αναφέρεται ότι αξίζει στην γυναίκα; Γιατί δεν λέει "είσαι άνθρωπος και σου αξίζει ..." μπλα μπλα μπλα;Προφανώς trollάρω, δεν έχω κάποιο πρόβλημα με την συγκεκριμένη διαφήμιση. Η διαφήμιση αναφέρεται σε γυναικολογικούς ελέγχους, δηλαδή ελέγχους που δεν θα μπορούσε να κάνει κάποιος άνδρας.Όταν απομονώνεις μια φράση από το concept ολόκληρης της διαφήμισης μπορούν κάλλιστα να φανούν όλα προσβλητικά (σκεφτείτε μόνο το "θα την κρεμάσω" στην παλιά διαφήμιση).Η πολιτική ορθότητα θριάμβευσε για ακόμα μια φορά. Τώρα οι γυναίκες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και ότι έχουν ίση μεταχείριση με τους άνδρες.
Και επειδή δεν θα αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς και δεν θα έχουμε ίση μεταχείριση με τους άντρες είναι οκ να ανεχόμαστε καί την προσβολή αυτής της διαφήμισης; Αφού δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα ας πούμε, ας μην έχουμε τίποτα; Btw.. θα ήθελα να ήξερα ποιοι γέλασαν με την φράση..
Ειλικρινά θα ήθελα να δώ πρόσωπα και γιατί όχι να γνωρίσω, ανθρώπους που εργάζονται στην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων. Είναι άνθρωποι, είναι ρομπότ, είναι Άγιοι στην καθημερινότητα τους, είναι υπερευαίσθητοι χαρακτήρες ή κοινοί θνητοί όπως εγώ; Συγνώμη αλλά ότι η φράση αυτή της διαφήμισης ωθεί σε εμφυλική βία και όλα τα άλλα που αναγράφονται πάνω, με κάνουν και γελάω..
Σαφώς και αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν πολλές εκφράσεις που παραπέμπουν στο σεξισμό, γιατί ακριβώς η καθομιλουμένη μας είναι φορτισμένη σεξιστικά (όπως και ομοφοβικά, ρατιστικά κτλ), παρόλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούμε να σταματήσουμε δια του λόγου μας αυτή την ακούσια εξάπλωση του σεξισμού.