«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο playboy της ελληνικής ακροδεξιάς»

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο playboy της ελληνικής ακροδεξιάς» Facebook Twitter
32

[Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Γέρου]

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο playboy της ελληνικής ακροδεξιάς» Facebook Twitter
Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαστουκίζει τη Λιάνα Κανέλλη


«Χορευτής, συγγραφέας, γευσιγνώστης, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων, επιτιθέμενος σε γυναίκες,  βουλευτής της Χρυσής Αυγής και φερόμενος ως οδηγός του αυτοκινήτου διαφυγής σε ρατσιστικό μαχαίρωμα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της Νεο-ναζιστικής Αναγέννησης», γράφει σε θέμα του το Vice, χαρτογραφώντας το προφίλ του Ηλία Κασιδιάρη.

«Είναι νέος, μαυρισμένος, γυμνασμένος, κάνει αποτρίχωση. Δεν κυκλοφορεί ποτέ χωρίς τα aviator γυαλιά ηλίου του, ενώ το κούρεμά του παραπέμπει περισσότερο σε Μεσογειακό playboy παρά σε υπέρμαχο της ευγονικής. Ο φυσικός κληρονόμος της Χρυσής Αυγής, είναι ο στρατηγός ενός νέου μοντέλου στρατού που διοχετεύει την συσσωρευμένη οργή από τους ελληνικούς δρόμους, σε κάτι που εύκολα θα μπορούσε να παίξει σε βίντεοκλιπ του Benny Benassi.

Ο τριανταδυάχρονος Κασιδιάρης έχει ήδη πέσει στο ραντάρ σας -απλά δεν μπορέσατε εκείνη τη στιγμή ίσως να συνδέσετε ένα όνομα με το πρόσωπό του- λέει το Vice στους (ξένους) αναγνώστες του και αναφέρει το περιστατικό με την Λιάνα Κανέλλη: Πέρσι τον Ιούνιο ένα βίντεο στο οποίο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής χαστούκισε τη Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του KKE έγινε viral. Μετά το περιστατικό, ο Κασιδιάρης κρατήθηκε κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Όπως θα έκανε κάθε λογικός πολιτικός, ο Κασιδιάρης έσπασε την πόρτα και το έσκασε.

Από την κρυψώνα του στα γραφεία του κόμματος, υπερασπίστηκε τις πράξεις του: «Έκανα ότι θα έκαναν εκατομμύρια Έλληνες - όταν κάποιος σε χτυπάει στο κεφάλι, πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου». Μόνο που η γραμμή υπεράσπισης του Ηλία δεν στέκει γιατί δεν τον είχε χτυπήσει κανείς στο πρόσωπο; ο ίδιος είχε πετάξει ένα ποτήρι με νερό σε μια γυναίκα  (τη βουλευτή Ρένα Δούρου) που καθόταν απέναντί του στο τραπέζι, προτού η Κανέλλη σηκωθεί για να τον αντιμετωπίσει. Αυτός την έσπρωξε και μετά την χτύπησε στο στόμα.

Σε όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα, οι αντίπαλοί του έτριβαν τα χέρια τους και περίμεναν η υποστήριξη προς τη Χρυσή Αυγή να καταρρεύσει. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Μέσα σε λίγες ώρες, ένα γκρουπ στο Facebook που υποστήριζε τον Κασιδιάρη απέκτησε άλλα 6,000 μέλη και τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις ανέβηκαν κατά 2%. Ο ελληνικός λαός είδε τη μάσκα να πέφτει από το πρόσωπο του νεοφασισμού, και τους άρεσε, σημειώνει το Vice. Mερικές εβδομάδες αργότερα, ο Κασιδιάρης μπήκε στο Κοινοβούλιο, με 13,937 ψήφους από την Περιφέρεια Αττικής.

Τον περασμένο μήνα, οι συνάδελφοί του στο Κοινοβούλιο ψήφισαν για δεύτερη φορά για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Αυτή τη φορά ώστε να μπορεί να δικαστεί για επίθεση, όσον αφορά στο περιστατικό με το χαστούκι. Η στάση του Κασιδιάρη, φαίνεται να είναι μια στάση εντελώς ηλίθιου νταηλικιού - αφού ζήτησε και ο ίδιος την άρση της δικής του ασυλίας αλλά και απαντά στην Κανέλλη, την γυναίκα που ο ίδιος χτύπησε, με μήνυση. Είναι ο Έλληνας Κλίντον, αφού προσποιείται την αθωότητά του, μόνο που αυτός χτυπάει γυναίκες, αντί να κοιμάται μαζί τους.

Από μια άποψη η μήνυσή του στην Κανέλλη είναι βασικό στοιχείο των νομικών παιχνιδιών. Από μια άλλη σκοπιά όμως, είναι μια μάλλον βρεφική και εξαιρετικά εκνευριστική αντιμετώπιση. Είναι γεννημένος κλαψιάρης (σ.σ whiner) - οι ομιλίες του περιλαμβάνουν μακροσκελή μουγκρητά και παράπονα που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους, που εκφράζει ως απάντηση σε μια σειρά από σκιώδεις «εχθρούς», τα μίντια, την «ελίτ», τους Μπαγκλαντεσιανούς, τους Αιγύπτιους και τους Σιωνιστές, όλοι αυτοί καταδιώκουν τον Ηλία αλλά και «εμάς».

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο playboy της ελληνικής ακροδεξιάς» Facebook Twitter


To μπέρδεμα που αρθρώνει, μπλέκοντας ερασιτεχνικές θεωρίες συνωμοσίας με περιστασιακά γεγονότα, συνεχίζει το Vice, δεν είναι ακριβώς εύγλωττο, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να έχει έναν γνήσιο θυμό. Και μέσα από τις καυτές ριπές αυτής της οργής, προσφέρει ένα είδος αισθηματικής ευγλωττίας στους υποστηρικτές του. Η Ελλάδα είναι ένα βήμα μετά την οργή και το μόνιμα οργισμένο πρόσωπο του, είναι η ενσάρκωση αυτής της ανέκφραστης οργής της χώρας.

Σε μια από τις πρώτες ομιλίες του στο Κοινοβούλιο, το παιδί θαύμα διάβασε εδάφια από Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, ένα αρχαίο, κατασκευασμένο κείμενο, εξαιρετικά αγαπητό στους Ευρωπαίους αντισημιτιστές ακόμα και πριν από τον Χίτλερ. Περιγράφοντας τα δικά του νομικά προβλήματα, διάβασε το πρωτόκολλο 19: «Για να αφαιρέσουμε το γόητρο της ανδρείας από το πολιτικό έγκλημα, θα τους καθίσουμε στο εδώλιο των κατηγορουμένων δίπλα με τους κλέφτες, τους δολοφόνους και τους κάθε λογής φτηνούς και ταπεινούς εγκληματίες».

«Θα έλεγα ότι είναι κάπως σαν καρικατούρα», δήλωσε η Άννα Στάμου, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Μουσουλμανικού Συνδέσμου της Ελλάδας. «Μέσα στο πολιτικό σύστημα έχει να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Και αυτός ο ρόλος είναι πολύ βολικός. Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι οργισμένος, θέλει να τιμωρήσει τους πολιτικούς. Όπως όταν χτύπησε την Κανέλλη, αυτό ερμηνεύτηκε από κάποιους ως χτύπημα στην πολιτική τάξη. Είναι η "αγενής φωνή" τους».

Το περιστατικό με την Κανέλλη άφησε τον Κασιδιάρη καλύτερα από πριν. Και πράγματι, ακόμα και η δίκη του σε υπόθεση απόπειρας δολοφονίας, επίσης μοιάζει να του επιτρέπει να φύγει νικητής. Οι κατηγορίες που καταχωρήθηκαν το Μάρτιο, πάνε πίσω στο 2007, σε μια επίθεση εναντίον ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ένα πάρκινγκ, όπου σύμφωνα με τις κατηγορίες ο Κασιδιάρης έπαιξε το ρόλο του οδηγού διαφυγής.

Η δίκη ήταν παρωδία, όπως αναφέρει το Vice.  η Χρυσή Αυγή είχε κυκλοφορήσει φωτογραφίες με διάφορους «μπράβους» με ξυρισμένα κεφάλια για να μαλακώσει τον δικαστή, ενώ το αστέρι της ημέρας, αφού αθωώθηκε, στάθηκε περήφανα στα σκαλιά και ανακοίνωσε ότι ήθελε να «τρίψει την απόφαση στα μούτρα» των μίντια που είχαν μεταδώσει τις κατηγορίες εναντίον του. «Πολλοί θέλουν τη Χρυσή Αυγή να  μείνει στο περιθώριο», είπε, «αλλά είμαστε εδώ, πιο δυνατοί από ποτέ και πολύ σύντομα θα διοικούμε».

Η δίκη ήταν κωμική στο τέλος, λέει η Στάμου. «Ο δικαστής ήταν τόσο εκφοβισμένος; το δικαστήριο ήτανε γεμάτο μπράβους. Για μένα, τα δικαστήρια είτε φοβούνται την Χρυσή Αυγή, είτε είναι με το μέρος της».

Ο Κασιδιάρης δικάστηκε μόνο μια φορά, αλλά παραμένουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν τη συμμετοχή του στις συνεχιζόμενες βίαιες «περιπολίες» της Χρυσής Αυγής. Ο ακροδεξιός Fernando Lamas όπως χαρακτηρίζει το Vice τον Ηλία, έκανε τη θητεία του σε ένα ελίτ σύνταγμα ειδικών δυνάμεων, την 35η Μοίρα Καταδρομών, στην Κύπρο. Από τότε πέρασε το χρόνο του διδάσκοντας τις θανατηφόρες λαβές που έμαθε και στην εικόνα που ακολουθεί ποζάρει για ένα εγχειρίδιο οδηγιών step by step.

«Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο playboy της ελληνικής ακροδεξιάς» Facebook Twitter
Ο Ηλίας και η «συμμορία»


«Τώρα είναι προσεκτικός σχετικά με την εμπλοκή του σε βία», τονίζει η Στάμου. «Εκπαιδεύουν τους νέους να χτυπάνε κόσμο.  Παιδιά, κάτω των 18 που δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Δεν το κάνουν οι ίδιοι. Είναι σαν συμμορία: έχουν ένα σύστημα, και πρώτη γραμμή και οπισθοφυλακή».

Υπάρχουν φήμες ότι η οργή Κασιδιάρη πηγάζει από ένα περιστατικό όπου αλλοδαποί του έστησαν ενέδρα και τον έδειραν ως αντίποινα. Από τότε, αυτό που ήταν προσωπικό, έγινε πολιτικό. «Νομίζω ότι έχει μπλέξει σε πολλές συγκρούσεις με αναρχικούς και κομμουνιστές, έχει φάει ξύλο σε πολλές περιπτώσεις», δηλώνει ο Γιάννης Μπαμπούλιας, ένας δημοσιογράφος που έχει καλύψει εκτεταμένα την Χρυσή Αυγή, άρα είναι αρκετά θυμωμένος, αρκετά πληγωμένος από αυτό».

Η πιο απλή απάντηση όμως όσον αφορά το τι τον οδήγησε τόσο μακριά, είναι ότι ο φασισμός είναι στο αίμα του. Ο παππούς του, σύμφωνα με ισχυρισμούς ήταν συνεργάτης των Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν αυτό όντως ισχύει μια που τα αρχεία καταστράφηκαν και οι πράξεις τους πήραν άφεση από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του καθηγήτρια αρχαιολογίας, αλλά ο θείος του Νίκος Μιχαλολιάκος, ηγέτης της Χρυσής Αυγής, ήταν αυτός που τον επηρέασε περισσότερο.

Ο θείος Νίκος, σύμφωνα πάντα με το Vice, ήταν μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης και φίλος της Χούντας που διοικούσε την Ελλάδα την περίοδο 1967 -1974. Ίδρυσε την Χρυσή Αυγή μετά από παρότρυνση του ηγέτη της Χούντας, Γεωργίου Παπαδόπουλου και πέρασε περίπου 20 χρόνια αρνούμενος το Ολοκαύτωμα. Κάτω από την προστασία του ο Κασιδιάρης άνθισε: έγινε ένας δύστροπος άντρας που χτυπάει ότι βρει μπροστά του και εξυπηρετεί μάλλον στο να κάνει τον Μιχαλολιάκο να μοιάζει με ήρεμο, σεβαστό πρόσωπο. Συνειδητά ή όχι, το ζευγάρι αυτό υποδύεται τον καλό και τον κακό αστυνομικό. Ως εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδίαρης είχε το ελεύθερο να λέει αυτό που δεν λέγεται, ενώ τα παλιά κεφάλια έγνεφαν «όχι», αλλά εννοούσαν «ναι, ναι, ναι».

«Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η Χρυσή Αυγή, στη συνείδηση του κόσμου  ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος», λέει στο VICE ο συγγραφέας και υπεύθυνος του Lifo.gr, Άρης Δημοκίδης. «Το κοινό δεν γνώριζε κανέναν άλλο από αυτή την οργάνωση. Κανένας άλλος δεν επιτρεπόταν να βγει στην τηλεόραση. Τώρα, είναι ακόμα πιο διάσημος από τον Μιχαλολιάκο. Αναρωτιέμαι αν ο Μιχαλολιάκος τον βλέπει τώρα σαν απειλή. Αν κάποιος θα έπρεπε να τον φοβάται, αυτός θα πρέπει να είναι ο ηγέτης του κόμματος».



To μονοπάτι προς την εξουσία φαίνεται να μην ήταν γεμάτο πέτρες για τον Ηλία. Φαινόταν να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο. Λέγεται ότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές επιστήμες και τα κοινωνικά θέματα. Έκανε για πολλά χρόνια μαθήματα χορού, παίζοντας με την ιδέα να γίνει επαγγελματίας χορευτής. Φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε πτυχίο Eπιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Με την αποφοίτησή του βρήκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων. Αλλά ακόμα και τότε, ήταν ενεργό μέλος στην οργάνωση του θείου του. Εκεί άρχισε να απορροφάται όλο και περισσότερο και ανέβηκε γρήγορα. Κάποιοι ίσως έλεγαν πολύ γρήγορα. Έχει υπάρξει αιτία διαμαχών μέσα στην οργάνωση για την ταχεία εξέλιξή του από την οργάνωση νεολαίας στη θέση του εκπροσώπου τύπου.

«Δεν πιστεύω ότι κάτι πήγε ή δεν πήγε καλά μαζί του», λέει ο δημοσιογράφος Mατθαίος Τσιμιτάκης. «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο φασισμός έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα είχαμε δύο δικτατορίες και έναν εμφύλιο. Άρα υπήρχαν άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τους Ναζί. Και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έμειναν σιωπηλοί για δεκαετίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Έτσι αυτός ο τύπος απλά φέρνει στην επιφάνεια αίσθημα και αντανακλαστικά που προυπήρχαν, υπόγεια»

Αυτή η λίστα από χόμπι πάντως δεν τελείωσε στις αρχές της νέας του καριέρας. Το 2010 άρχισε να γράφει βιβλία. Στο πρώτο του μυθιστόρημα, μιλά για την «τελευταία γραμμή αντίστασης σε ένα σπασμένο μέλλον». Ένα μέρος όπου oι αληθινοί πατριώτες θα αντισταθούν στην «ενσωμάτωση». Ο θείος Νίκος το χαρακτήρισε ως ένα νέο τύπο λογοτεχνίας γιατί είναι γραμμένο από έναν αληθινό άντρα, έναν άντρα της δράσης και όχι έναν διανοούμενο κομμουνιστή με μυτερό κεφάλι που χαϊδεύει το μούσι του. Είναι δίκαιο να υποθέσει κανείς λοιπόν ότι προτιμά τον συγγραφέα θρίλερ δράσης Andy McNab αντί της Virginia Wolf.

  

Στη μέση όλης αυτής της δημοσιότητας, ο Κασιδιάρης παραμένει αινιγματικός. Η ζωή του στο σπίτι φαίνεται να είναι κλειστή και πειθαρχημένη. Ζει ακόμη με τους γονείς του σε προάστιο της Αθήνας. Αν έχει κοπέλα/ες είναι καλά κρυμμένες. Η πιο κοντινή σχέση που έχει κυκλοφορήσει προέρχεται από φωτογραφίες διακοπών με την Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν που αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου για τα ρατσιστικά τουίτς της.  Αντίθετα, φαίνεται να είναι παντρεμένος με τον ιερό του σκοπό. Είναι εξαιρετικός στο PR ή απλά ένας ανόητος που σύντομα θα αυτοανατιναχθεί;

«Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι έξυπνος» σκέφτεται η Στάμου. «Αλλά σίγουρα έχει αλλάξει το debate. Απλά δεν είναι πολύ καλά ενημερωμένος. Έχει τα ίδια τρία επιχειρήματα για όλες τις περιστάσεις. Η φρασεολογία του είναι του δρόμου. Αλλά αυτό είναι αρκετό για κάποιους νέους. Έχει γίνει και λίγο της μόδας τώρα. Οι νέοι ακολουθούν νικητές. Πάνε στο γυμναστήριο και έχουν ωραία κορμιά. Μοιάζει με νικητή. Έτσι έχει κάνει αυτά τα πράγματα πιο αποδεκτά».

Ο Τσιμιτάκης διαφωνεί: «Ναι, θα έλεγα ότι είναι έξυπνος. Όχι μόνο αυτός. Η Χρυσή Αυγή μας έχει δώσει διάφορες φιγούρες που είναι έξυπνες με κάποια έννοια. Kατά τη γνώμη μου, ο φασισμός είναι κάτι ιδεολογικό, αλλά είναι και ένα είδος αρρώστιας, Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταλάβει εντελώς λάθος τα βασικά κι όμως έχουν πολύπλοκες ιδέες. Έτσι υπάρχουν πολλοί από αυτούς που παρουσιάζουν βιβλία, λογοτεχνικά ή ιδεολογικά και έχουν σχηματίσει μια περίπλοκη, αλλά εντελώς οποσθοδρομική κοσμοθεωρία».

«Πιστεύω ότι είναι τόσο έξυπνος (ή μη) όσο είναι και τα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής», λέει ο Άρης Δημοκίδης. «Αλλά η εμφάνισή του είναι το κυριότερο. Έχει γίνει κάτι σαν μοντέλο σε σελίδα περιοδικού - ένα διεστραμμένο σύμβολο του σεξ για κάποιες γυναίκες αλλά και κάποιους γκέι άντρες. Έχω διαβάσει στην σελίδα του στο Facebook εκατοντάδες κορίτσια να λένε: "Είσαι γλύκας, είσαι κούκλος." Και σε μια οργάνωση όπου οι περισσότεροι έχουν πολύ περίεργα πρόσωπα, αυτός έχει το λούκ του αγοριού της διπλανής πόρτας. Έτσι κάνει μερικά πράγματα να φαίνονται αποδεκτά».

Όποια άποψη και να έχετε για τον Ηλία, μάλλον θα είναι μαζί μας για πολύ ακόμα. Ο θείος του είναι μόλις 55, αλλά ήδη ο Ηλίας είναι γνωστός ως ο προστατευόμενος. Έχει αποδείξει το ταλέντο του στο να κάνει τα πράγματα απλά να συμβαίνουν. Είναι το άδειο δοχείο, που κάνει όμως τον πιο δυνατό θόρυβο, κάτι που στην πολιτική μερικές φορές, είναι το μόνο που χρειάζεται, καταλήγει o Gavin Haynes, που έγραψε το άρθρο για το Vice.



32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυμνό Χόλιγουντ:

Μόδα & Στυλ / Γυμνό Χόλιγουντ: Πλήρης διαφάνεια, free the nipple, ζήτω τα γυμνά σώματα. Έτσι ντύνονται πια οι σταρ.

Ξεκίνησε από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και κορυφώθηκε (πού αλλού;) τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ. Το νέο trend στη μόδα είναι το γυμνό και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
THE LIFO TEAM