Αθώο το ΜΕΓΚΑ για τη μετάδοση του μονταρισμένου video με τις δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Αθώο το ΜΕΓΚΑ για τη μετάδοση του μονταρισμένου video με τις δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
12

Στο αρχείο αποφάσισε να βάλει το ΕΣΡ την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάδοση από το ΜΕΓΚΑ του βίντεο με τις δηλώσεις του βουλευτή Διαμαντόπουλου, το οποίο διακινούσε η «ομάδα αλήθειας», της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποδείχτηκε, οι δηλώσεις του βουλευτή είχαν συρραφεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι ο βουλευτής υποστήριζε την τρομοκρατική ενέργεια που είχει γίνει στο Mall στο Μαρούσι.

Όμως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά πως το βίντεο δεν παραποιήθηκε με ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος δεν είχε υποχρέωση να ελέγξει αν ήταν αληθινό ή όχι.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση αυτή διαφώνησε η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου η οποία υποστήριξε πως οι ειδήσεις πριν μεταδοθούν πρέπει να διασταυρώνονται και πρότεινε πρόστιμο 50.000 ευρώ. Διαφώνησε επίσης και ο καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας, Γιάννης Παπακώστας οποίος ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωση του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Με ένα σκεπτικό έξω από τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το ΕΣΡ δικαιολογεί την υιοθέτηση και προβολή εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA του χαλκευμένου βίντεο που αφορούσε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β. Διαμαντόπουλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ παρουσιάζεται κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να παίξει το ρόλο του ως ανεξάρτητη αρχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Ωστόσο η παρούσα απόφασή του αποτελεί μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία του. Αλήθεια, γιατί ό,τι εκφωνείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελεί αυτόματα και τεκμήριο αλήθειας και απαλλάσσει το δημοσιογράφο από την ανάγκη διασταύρωσης της είδησης; Οι παράνομες και συνεχιζόμενες παρατάσεις της θητείας του ΕΣΡ θα επέβαλαν τουλάχιστον εκ μέρους του, μεγαλύτερη συστολή και σκέψη πριν τη διατύπωση αποφάσεων που υιοθετούν τη συκοφαντία».

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Όταν λέμε ΕΣΡ, εννοούμε το ίδιο ΕΣΡ που παραμένει κακώς με αυτή τη σύνθεση εδώ και μερικά... χρόνια, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κρίνουν γι' αυτόν τον λόγο τις αποφάσεις του άκυρες; Είναι πολλά τα λεφτά μανίτσα και άντε τώρα τρέχα να βρεις δουλειά με τέτοια κρίση αν χάσεις τέτοια θέση...Υ.Γ. εάν δεν το έχετε προσέξει έχουν τρελάνει στα πρόστιμα την "Ελληνοφρένεια" την καταπληκτική αυτή σατιρική εκπομπή. Προφανώς δεν θέλουν μια σατιρική εκπομπή να είναι σατιρική. εάν δεν είναι αυτό χοντροκομμένη προσπάθεια φίμωσης μίας από τις μετρημένες στα δάκτυλα μιντιακές φωνές κατά της άθλιας κωλοτουμπικής κυβέρνησης, δεν ξέρω τι είναι. Το καλό βέβαια για την εκπομπή, είναι η προηγούμενη είδηση: η σύνθεση του ΕΣΡ ειναι άκυρη, οπότε στα... αφράτα τους τα πρόστιμα
"το βίντεο δεν παραποιήθηκε με ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος δεν είχε υποχρέωση να ελέγξει αν ήταν αληθινό ή όχι"Αλητεία και τίποτα άλλο.
Έτσι, ΑΛΗΤΕΙΑ. Η μαγκιά ήταν αλλού. Η πραγματική είδηση, η πραγματική δημοσιογραφία ήταν η να παρουσιαστεί η παραποίηση του βίντεο και από ποιούς έγινε. Και φυσικά όχι πως δεν το ξέρανε αλλά τους βόλεψε πάρα πολύ... Τα γνωστά φερέφωνα...
Ακριβώς, αλητεία του καναλιού που τη δικαιώνει το ΕΣΡ με δική του απαράδεκτη απόφαση. Ελπίζω ο Σύριζα στο μέλλον να καταλάβει ότι πρέπει να καταδικάζει κάθε παρόμοια αλητεία που γίνεται εις βάρος ΚΑΙ δικών του πολιτικών αντιπάλων και να μη σφυρίζει κλέφτικα όπως το έχει κάνει πολλές φορές (για να μην πω ότι σιγοντάρισε πολλά τέτοια αλήτικα δημοσιεύματα).
Ο Νοών... νοείτω 14.5.2013 | 23:29 Εγώ είμαι εκτός θέματος ή εσύ κάνεις κριτική στη δημοσιογραφική αλητεία επιλεκτικά ανάλογα από το πού προέρχεται και ποιόν θίγει;
Λήδα 14.5.2013 | 23:48Αυτό που εκφράζεις δεν είναι κριτική είναι εμπάθεια. Και εκτός αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με το MEGA δεν αποτελεί δημοσιογραφικό μέσο ενημέρωσης. Κάθε πολιτικό κόμμα λίγο ή πολύ χρησιμοποιεί και "χτυπήματα κάτω από την μέση" είναι γνωστό αυτό.Επίσης κάθε πολιτικό κόμμα, λογικό είναι όταν βρίσκεται σε ουδέτερη, πόσο μάλλον πλεονεκτική θέση να σφυρίζει κλέφτικα χρησιμοποιώντας υπέρ του την αρνητική δημοσιότητα του κάθε κομματικού αντιπάλου. Και φυσικά, σιγά που θα υποστηρίξει τον κάθε θιγόμενο τάχα μου στο όνομα της δημοκρατίας... Βούτυρο στο ψωμί του είναι...● Το ΘΕΜΑ μας εδώ είναι η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης η οποία καλά κρατεί. Για την ακρίβεια, επικρατεί. Και μάλιστα με τη φαιδρή υποστήριξη του αρμόδιου ελεγκτικού φορέα (ΕΣΡ).
Ο Νοών... νοείτω 15.5.2013 | 02:35 Βιάστηκες λοιπόν να μου πεις ότι είμαι εκτός θέματος, γιατί συμφώνησα στην πρώτη παράγραφο με την κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, εκτός αν δεν το διατύπωσα με σαφήνεια.Αν σε ενόχλησε που στη συνέχεια αναφέρθηκα στον Σύριζα, είναι άλλο θέμα. Πάντως, σε αυτά που λες για όλα τα κόμματα και για το...βούτυρο στο ψωμί τους, συμφωνώ. Μόνο που όλοι κάποια στιγμή βρίσκουν μπροστά τους όσα οι ίδιοι κάνουν ή σιγοντάρουν. Πάρε παράδειγμα από αυτά που έγιναν στο Τυμπάκι εις βάρος των βουλευτών του Σύριζα. Οι ίδιοι στο παρελθόν παρόμοιες αντιδράσεις θα τις ονόμαζαν δίκαιη αγανάκτηση. Τώρα ενοχλήθηκαν και δικαιολογημένα, που εμποδίστηκαν από κάποιους άλλους "δημοκράτες" να πουν τις απόψεις τους.Η ζωή μας κύκλους κάνει.
Λήδα 15.5.2013 | 10:49Μήπως θέλεις να εκλαμβάνεις τα πράγματα απο μία δική σου οπτική; Μη τα μπερδεύεις.Το αρχικό σου σχόλιο δεν είχε να κάνει τόσο με τη δημοσιογραφία ούτε γενικώς με τα πολιτικά κόμματα αλλά πολύ συγκεκριμένα με τον Σύριζα. Ωραίο θα ήταν να παραμείνεις μόνο στην πρώτη παράγραφο ή να σχολιάσεις, παραθέτωντας τη γενικότερη γραμμή και συμπεριφορά περί "κλέφτικου σφυρίγματος" την οποία εφαρμόζουν όλα τα πολιτικά κόμματα (μέσα σε αυτά και ο Σύριζα) σε ανάλογες περιπτώσεις. Χωρίς να τον υπερασπίζομαι, είναι εμφανής αυτή η εμπάθεια και έτσι στερείσαι αντικειμενικότητας. Τώρα όσο αφορά το λιμάνι του Τυμπακίου στην Κρήτη και δεδομένης της όλης κατάστασης εσύ τι πιστεύεις, πως το λιμάνι θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία; Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες και μόνο ότι θα είναι ξένων συμφερόντων αυτό δεν σου λέει τίποτα; Φοβάμαι πως όταν το λιμάνι κατασκευαστεί, η τοπικής κοινωνία που δικαίως αναμένει κάποια οφέλη, δυστυχώς θα διαψευστεί σε μεγάλο βαθμό. Αν ο Σύριζα ενοχλήθηκε, πολύ κακώς ενοχλήθηκε και θα πρέπει να κατανοήσει αυτή την αγανάκτηση χωρίς να κατηγορήσει κανέναν, προσπαθώντας ίσως να δώσει στους κατοίκους και τοπικούς φορείς τεκμηριωμένες εξηγήσεις των θέσεών του. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα είναι υπεύθυνος των αποφάσεων του. Η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει ποιοί είχαν δίκιο ή όχι. Πολύ φοβάμαι όμως πως τα γεγονότα για άλλη μία φορά θα είναι πλήρως απογοητευτικά.
Ο Νοών... νοείτω 15.5.2013 | 10:49Ειλικρινά δεν ξέρω αν το λιμάνι στην Κρήτη πρέπει να γίνει ή όχι όπως δεν έχω καταλήξει σε σίγουρο συμπέρασμα και για την επένδυση στις Σκουριές.Σχολιάζω μόνο συμπεριφορές και τρόπους αντίδρασης.Δεν μου αρέσει η ανταλλαγή απόψεων με γιαούρτια και καδρόνια.Η τηλεοπτική εικόνα που είδα στο Τυμπάκι δεν μου άρεσε αλλά αυτό που λέω είναι ότι οι συριζαίοι τώρα αντιμετωπίζουν αυτά που έχουν κάνει στο παρελθόν.Ξαναλέω για το αρχικό θέμα ότι θεωρώ απαράδεκτο το ΜΕΓΑ και το ΕΣΡ για το επίμαχο "πειραγμένο" βίντεο, αλλά επιτέλους πρέπει να μας ενοχλεί κάθε ψεύτικο δημοσίευμα και κάθε παραπληροφόρηση "από οπουδήποτε και αν προέρχονται και οποιονδήποτε και αν θίγουν".