H 17χρονη Xάνα αυτοκτονεί στην μπανιέρα: Η σκηνή του «13 Reasons Why» που σόκαρε και δίχασε γονείς και τηλεθεατές

H 17χρονη Xάνα αυτοκτονεί στην μπανιέρα: Η σκηνή του «13 Reasons Why» που σόκαρε και δίχασε γονείς και τηλεθεατές Facebook Twitter
3
 

H 17χρονη Ηanah Baker είναι μέσα σε μια μπανιερά γεμάτη νερό. Φορά όλα της τα ρούχα της και κλαίει με λυγμούς. Κοιτά τον τοίχο απέναντι και κρατά στα χέρια της ένα ξυράφι. Μετά από λίγο τεντώνει το χέρι της και αρχίζει να το σκίζει. Κάνει το ίδιο και με το άλλο χέρι και η ανάσα της αρχίζει να γίνεται έντονη. Αίμα αρχίζει να κυλά και να πετάγεται από τις φλέβες της. Ξαπλώνει πίσω και λίγο μετά σταματά να κινείται και να ανασαίνει.

Ωμή και συνταρακτική, η σκηνή αυτή ήταν δεδομένο πως θα προκαλούσε. Η ηρωίδα του «13 Reasons Why», που έκανε πρεμιέρα πριν από ένα μήνα στο Netflix, αυτοκτονεί, αλλά δύο βδομάδες μετά τον θάνατο της, ο Clay Jensen, συμμαθητής της, βρίσκει έξω από τη πόρτα του σπιτιού του ένα δέμα με το όνομά του. Μέσα του υπάρχουν 13 κασέτες που έχουν ηχογραφηθεί από τη Hanah η οποία ήταν κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Η φωνή της Hanah ανακοινώνει πως υπάρχουν 13 λόγοι που αυτοκτόνησε και του ζητά να ακούσει τις κασέτες.

Η σοκαριστική σκηνή της αυτοκτονίας:

 

Η σκηνή πυροδότησε κριτική και αντιδράσεις ενώ οδήγησε πολλά σχολεία στις ΗΠΑ να στείλουν προειδοποιητικές επιστολές σε γονείς και κηδεμόνες. Οι δημιουργοί του σίριαλ την υπερασπίζονται, λέγοντας ότι απεικόνισή πρέπει να είναι ειλικρινής και ακατέργαστη.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η σκηνή που έχει προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και θεατές, αλλά ολόκληρη η προσέγγιση της αυτοκτονίας μέσα από την αφήγηση της ιστορίας. Οι πολέμιοι της εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το πώς το σίριαλ καταλήγει να παρουσιάζει την αυτοκτονία ως μια ιδανική εκδίκηση. Κάποιοι μιλούν για ωραιοποίηση της αυτοκτονίας με ρομαντικές στιγμές και oι ειδικοί στην πρόληψη αυτοκτονιών ανησυχούν για τους εφήβους που θα καταναλώσουν γρήγορα και επιδερμικά ολόκληρη τη σειρά χωρίς την ευκαιρία να κατανοήσουν πλήρως τα θέματα και να θέσουν ερωτήσεις. Λένε επίσης ότι επιθυμούν κατά την διάρκεια της προβολής της να υπάρχει σταθερή η ένδειξη στην οθόνη με τον αριθμό για την Εθνική Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή Πρόληψης Αυτοκτονίας.

H 17χρονη Xάνα αυτοκτονεί στην μπανιέρα: Η σκηνή του «13 Reasons Why» που σόκαρε και δίχασε γονείς και τηλεθεατές Facebook Twitter

Το Netflix και οι δημιουργοί ισχυρίζονται πως πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και η σειρά προβάλλεται ως ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 17 ετών. Τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα προειδοποιούν τους γονείς καθιστώντας τους ενήμερους ότι οι έφηβοι μπορεί να κάνουν streaming της σειράς, προτρέποντάς τους να το παρακολουθήσουν μαζί τους. Στη Νέα Υόρκη διευθυντές σχολείων προειδοποίησαν και αυτοί πως η σειρά δεν είναι κατάλληλη για μαθητές ενώ στο Μέριλαντ οι διευθυντές σε δημόσιο σχολείο εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι μιλούσαν έντονα για τη σειρά και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι οι γονείς είχαν ενημερωθεί και ήταν έτοιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις των παιδιών τους. Στη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά υπήρξαν επίσης σχολεία που επεσήμαναν στους γονείς να είναι προσεχτικοί με το σίριαλ και να ενημερωθούν αν τα παιδιά τους το παρακολουθούσαν. «Δεν συνιστούμε να παρακολουθήσουν αυτή τη σειρά οι ευάλωτοι νέοι, ειδικά εκείνοι που έχουν κάποιο βαθμό αυτοκτονικού ιδεασμού», επιμένουν οι ειδικοί. 

Οι υποστηρικτές της σειράς ωστόσο κάνουν λόγο για μια ακόμη ακραία έκφραση πολιτικής ορθότητας και υπερβολής και παραθέτουν δεκάδες φιλμ και σειρές που έχουν καταπιαστεί με το θέμα της αυτοκτονίας. Σημειώνουν πως το σίριαλ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να έλθουν πιο κοντά γονείς και παιδιά και να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και των εφηβικών αυτοκτονιών που αυξάνονται δραματικά στις ΗΠΑ.

H 17χρονη Xάνα αυτοκτονεί στην μπανιέρα: Η σκηνή του «13 Reasons Why» που σόκαρε και δίχασε γονείς και τηλεθεατές Facebook Twitter

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αυτοκτονία ήταν η δεύτερη αιτία θανάτου παιδιών και νέων ενηλίκων ηλικίας 10 έως 24 το 2014. Ενώ η αυτοκτονία έχει βρεθεί σε σκηνές σε τηλεοπτικές εκπομπές, το σίριαλ αυτό κατάφερε να προκαλέσει πρωτοφανές ενδιαφέρον και είναι αυτή τη στιγμή αυτό με τα περισσότερα tweets της χρονιάς μέχρι τώρα.

Η Σελένα Γκόμεζ, ποπ ίνδαλμα των ΗΠΑ η οποία είναι παραγωγός του σίριαλ και έχει μιλήσει ανοιχτά για τα δικά της προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε, δήλωσε ότι περίμενε την αντίδραση: «Θα ερχόταν ότι και αν κάναμε. Δεν είναι εύκολο θέμα για να καταπιαστεί κανείς».

Με τον διχασμό να λειτουργεί μάλλον προωθητικά για το σίριαλ, εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν για το πώς και αν πρέπει αυτή η σειρά να προβάλλεται. Όμως ένα που έχει ενδιαφέρον και συγκέντρωσε πολλά σχόλια ήταν αυτό αρθρογράφου στο Quartz o οποίος σημείωνε ποια πραγματικά ήταν η πιο ανησυχητική σκηνή του σίριαλ.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της επικοινωνίας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών μπορεί να ενισχύσει δραματικά τόσο την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών όσο και τα γενικά επιτεύγματά τους. Ομοίως, ο χρόνος που σπαταλούν στο σχολείο οι γονείς ενός παιδιού είναι μία από τις συνηθέστερες συστάσεις που δίνουν οι ψυχολόγοι και οι εκπαιδευτικοί σε όσους αναζητούν περισσότερη σύνδεση με τα παιδιά τους. Εν μέρει, η σειρά του Netflix πιθανότατα έκανε επιτυχία στους εφήβους, επειδή αναγνωρίζουν την απεικόνισή αυτής της αλήθειας: οι μητέρες και οι πατέρες τους δεν είναι πρότυπα γονέων, μπαινοβγαίνοντας και παρεμβαίνοντας με ελάχιστο σκοπό στις ζωές των εφήβων. Η μητέρα της Hannah, συμπονετική και αποφασισμένη να φτάσει στη ρίζα της αυτοκτονίας της κόρης της, τελικά απουσίαζε όπου είχε πραγματικά σημασία. Ο πατέρας της, ένα ακόμη κλισέ του ήσυχου, αποστασιοποιημένου μπαμπά, είναι δύο φορές πιο ανίδεος. Καθώς οι γονείς αρχίζουν να αγωνίζονται εναντίον του σχολείου της Hannah, αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι δεν γνώριζαν τους φίλους της τους φίλους της και εννοείται ούτε τους εχθρούς της ή όσα την βασάνιζαν».

TV & Media
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ξεκινάει λίγο σαν νεανική σειρά-teen drama αλλά τα γεγονότα στην πλοκή κλιμακώνονται και καθηλώνουν. Μου άρεσε επίσης που ο ρόλος της Hannah δόθηκε σε μια ηθοποιό που δεν είναι πολύ αδύνατη. Καιρό είχα να το δω αυτό. Τέλος, ναι, πιστεύω πως οι έφηβοι επηρεάζονται και αντιγράφουν συμπεριφορές, ηρωποιούν και ωραιοποιούν καταστάσεις οπότε δεν ξέρω κατα πόσο ένας έφηβος μπορεί να δει αυτή τη σειρά. Οι γονείς και οι καθηγητές όμως θα έπρεπε σίγουρα.