6 στους 10 χρήστες των social media κοινοποιούν ειδήσεις και posts χωρίς καν να τα διαβάζουν

6 στους 10 χρήστες των social media κοινοποιούν ειδήσεις και posts χωρίς καν να τα διαβάζουν Facebook Twitter
2

Μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι το 59% των links (συνδέσμων) που κοινοποιούν οι χρήστες στα social media δεν τα διαβάζουν.

Σύμφωνα με την Washington Post, η έρευνα διαπιστώνει πως το μοίρασμα των ειδήσεων είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθά στο να εξακριβωθούν οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις, αλλά και αυτές που περνούν απαρατήρητες.

Με λίγα λόγια, τα links που δημοσιεύουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά και αυτά που κοινοποιούν οι φίλοι μας, στην ουσία διαμορφώνουν την πολιτική και πολιτιστική ατζέντα.

«Οι άνθρωποι είναι περισσότερο πρόθυμοι να μοιράσουν ένα άρθρο από το να το διαβάσουν» λέει σε δήλωσή του ο Αrnaud Legout, ένας από τους συντάκτες της έρευνας και προσθέτει: «Είναι τυπικό χαρακτηριστικό της κατανάλωσης πληροφορίας στη σύγχρονη εποχή. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη βασιζόμενη σε μία περίληψη, ή σε μία περίληψη από περιλήψεις, χωρίς να προσπαθούν να εμβαθύνουν περισσότερο».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ειδήσεις είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα social media και ο τρόπος που παρουσιάζονται  ή «πλασάρονται» επηρεάζουν τόσο τον τρόπο που γίνονται αντιληπτές από τους χρήστες, όσο και το πώς και σε ποιο βαθμό κοινοποιούνται.

Κάτι που ως συμπέρασμα βγάζει νόημα, αν αναλογιστεί κανείς τη βοήθεια που παρέχουν τα social media στη διασπορά πληροφοριών (ενίοτε ανακριβών και λανθασμένων) σε έκτακτα γεγονότα. Όπερ σημαίνει πως ότι κοινοποιούμε στo facebook ή «τουιτάρουμε» ουσιαστικά διαμορφώνει τη συλλογική συζήτηση.

Για να οδηγηθούν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα οι συντάκτες της έρευνας βασίστηκαν σε δύο ομάδες δεδομένων: Η πρώτη ομάδα αφορούσε την παρακολούθηση των tweets πέντε κορυφαίων ειδησεογραφικών δικτύων (CNN, The New York Times, The Huffington Post, BBC, και Fox News) για ένα μήνα και η δεύτερη όλα τα κλικ που συγκέντρωσαν αυτά τα tweets. Μέσω της συλλογής αυτών των δεδομένων μπόρεσαν να φτιάξουν έναν ιδιότυπο, ψηφιακό «χάρτη» για το πως μία είδηση γίνεται viral στο Twitter.

Και αυτός ο χάρτης έδειξε πράγματι ότι οι viral ειδήσεις κοινοποιούνται μαζικά στο διαδίκτυο, αλλά δεν διαβάζονται και με τον ίδιο τρόπο.

Τέλος, οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη το εξής: Τα περισσότερα κλικ σε νέες ειδήσεις γίνονταν πάνω σε links που μοιράζονταν από συχνούς χρήστες του Τwitter και όχι από τους επίσημους λογαριασμούς των ειδησεογραφικών οργανισμών.

Με στοχεία από Gizmondo και Washington Post - Περισσότερα για την έρευνα εδώ.

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ