Έρχεται το τέλος του γάμου, του Θεού και του καπιταλισμού;

Έρχεται το τέλος του γάμου, του Θεού και του καπιταλισμού; Facebook Twitter
6

Η επόμενη επανάσταση της εποχής δεν θα είναι κάποιο έξυπνο gadget ή ένα θαυματουργό φάρμακο αλλά μια αλλαγή στον τρόπο ζωής, μια αλλαγή που ίσως να σημάνει το τέλος του γάμου.

Όπως σημειώνει το salon.com, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων ανθρώπων που αποφασίζουν να αμφισβητήσουν το θεσμό του γάμου και να γίνουν αρνητές της κοινωνικής κουλτούρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, πάνω από το ήμισυ του συνόλου των αμερικανίδων κάτω των 30 ετών που γεννούν, είναι άγαμες και οι πιθανές αιτίες για αυτή την τάση συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, από τη σχετική οικονομική ανεξαρτησία των μορφωμένων γυναικών μέχρι τη λανθάνουσα αντίδραση των διαζύγιο των δικών τους γονέων.

Η τάση αυτή δημιουργεί όμως και σκεπτικισμό, καθώς ο γάμος συνδέεται και με το νομικό σύστημα και την περιουσία, επομένως δημιουργούνται περίπλοκες καταστάσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο κλονισμός του θεσμού θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς ενώ οι κοινωνικές νόρμες έχουν αλλάξει, παραμένει πίσω το νομικό σύστημα που προστατεύει τις άγαμες μητέρες και τα παιδιά τους.

Από την άλλη το τέλος του γάμου μπορεί να είναι και σημάδι για κάτι μεγάλο. Στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχει πτωτική τάση στους γάμους μεταξύ των νέων, ωστόσο η κοινωνία δεν έχει καταρρεύσει και τα παιδιά ευημερούν.

To τέλος του καπιταλισμού

Πολύ πριν από την κατάρρευση της οικονομίας της μεσαίας τάξης στην Αμερική, την Ευρώπη και τώρα την Ασία, οι νέοι άρχισαν πολιτιστικά κινήματα που μετατόπισαν το κέντρο της ισορροπίας από την οικονομία στις κοινωνικές αξίες. Σύμφωνα με την  Pew Research, η αλλαγή αυτή δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα γενεών μεταξύ των boomers και των Millennials, ένα χάσμα που εξακολουθεί να διευρύνεται…. Τα σημάδια της αντι-εμπορευματοποίησης είναι παντού: κοινόχρηστα σπίτια και αυτοκίνητα, αστικά αγρόκτημα από συλλογικότητες, και το τέλος των δικαιωμάτων της  πνευματικής ιδιοκτησίας. Αμέτρητα μπλογκς προσφέρουν οδηγούς επιβίωσης στο νέο κόσμο…Υπάρχει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή από τις παραδοσιακές σταδιοδρομίες, στη στάση υπέρ των αξιών με επίκεντρο τους στόχους για την «κοινόχρηστη αρμονία». Για παράδειγμα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των πρόσφατων αποφοίτων κολεγίου αναζητούν τώρα εργασία στον μη κερδοσκοπικό τομέα από ό, τι οι απόφοιτοι στις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες. Το φαινόμενο θα μπορούσε κάποιος να το αποδώσει στην ζοφερή αγορά εργασίας ή στην γονική υποστήριξη, ωστόσο υπάρχει μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με το τι συνιστά ουσιαστική δουλειά.

Το τέλος του Θεού

Σύμφωνα με την  Washington Post , το 25 τοις εκατό των Millennials δεν είναι κολλημένοι με τις παραδόσεις της πίστης και σχεδόν οι διπλάσιοι δεν ανήκουν σε κάποια εκκλησία. Η μελέτη της   Pew Research  δείχνει ότι ένας εκπληκτικά χαμηλός αριθμός νέων πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Η πίστη κλονίζεται στη μετα-χριστιανική Ευρώπη και την Αμερική και ο αθεϊσμός αναπτύσσεται ταχύτατα  μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, που έχουν στραφεί σε ένα δικό τους είδος πίστης.

Τι έχει οδηγήσει τους νέους μας μακριά από τις πνευματικές παραδόσεις  σε αριθμούς ρεκόρ σε χρόνο ρεκόρ; διερωτάται το salon.com.  Μια πρόσφατη έκθεση από τη δεξαμενή προοδευτικής σκέψης Center for American Progress δείχνει ένα κενό κουλτούρας. Η οργάνωση χαρακτηρίζει αυτό το κενό, ως την αιτία που οδηγεί μακριά από τη Θρησκεία, ενώ οι καταχρήσεις των Καθολικών και τα παιχνίδια εξουσίας γύρω από τον άμβωνα μπορεί να έχουν συντελέσει στην διεύρυνση του χάσματος.

Ακόμη και το ευαγγελικό περιοδικό Relevant, σημειώνει ότι οι Millennials στα social media απορρίπτουν όλο και περισσότερο την ιεραρχία της εκκλησίας και στρέφονται ο ένας στον άλλο για πνευματική παρηγοριά και συμβουλές. Δεν παρακολουθούν τις παραδοσιακές υπηρεσίες της πίστης, μπορούν όμως κάλλιστα να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική πνευματική playlist.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η γενιά των Millenials, όμως, μέχρι στιγμής φτάνει ως και την ηλικία των 30 ετών περίπου, μία ηλικία δηλαδή που ακόμα επιτρέπονται οι πειραματισμοί. Το ζήτημα είναι να συνεχιστεί αυτή η τάση και τις επόμενες δεκαετίες.
Κι ενώ οι ομοφυλόφιλοι κόβουν φλέβες για τον γάμο (και δικαίως), οι ετεροφυλόφιλοι αρχίζουν να τον αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι...Από την άλλη, αυτό το νέο στιλάκι των γυναικών, «..είμαι γω γυναίκα φίνα, ντερμπεντέρισσα που τους άντρες σαν τα ζάρια τους μπεγλέρησα», φοβάμαι πως στην πορεία δεν θα τους βγει σε καλό.....σε κανένα μας δεν θα βγει σε καλό.....κοπελιές συνέλθετε, κόψτε τους εγωισμούς γιατί ο καθένας μας χρειάζεται τον άλλον πλάι του.....αυτό το «τα μπορώ όλα μόνη μου» δεν ισχύει για κανέναν και σε καμία περίπτωση, (συμπεριλαμβανομένων και τον αγαπητών μας ομοφυλόφιλων).
Ότι ας πούμε τώρα εσύ εντοπίζεις το πρόβλημα κυρίως στις γυναίκες. Κορίτσια για συνέλθετε, τι δουλειά έχετε τώρα να το παίζετε ανεξάρτητες, αυτό είναι προνόμιο των αντρών, πώς θα τους κάνετε παιδιά αν προτιμήσετε καριέρα από οικογένεια; Σας το λέω, δεν θα σας βγει σε καλό (για το καλό σας εγώ τα λέω βρε αυτά όχι ότι μου τη βαράει που σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι).Αγαπητέ μου, το πατρονάρισμα σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο.Το τι θα κάνει κανείς με τη ζωή του είναι δικό του θέμα. Είτε άντρας είναι είτε γυναίκα. Αν γουστάρει κάποιος την εργένικη ζωή, εσένα δεν σου πέφτει κανένας λόγος. Το αυθαίρετό σου συμπέρασμα το ονόμασες παγκόσμια αλήθεια γιατί έτσι, αλλά σημαίνει απλά ότι είσαι μισογύνης και ευτυχώς αρκετοί μπορούν να το αντιληφθούν αυτό.
Λίγο αθεϊσμός, αλλά οι νέοι έχουν στραφεί σε ένα δικό τους είδος πίστης. Δηλαδή ποίο είναι αυτό; Λίγο φεμινισμός και χειραφέτηση των γυναικών, ενώ σε προηγούμενο άρθρο διάβαζα ότι το hollywood μοιράζει sex toys σε γυναίκες ηθοποιούς. Να χαρώ εγώ σεβασμό στη θηλυκή υπόσταση και οντότητα!Δυστυχώς αυτό έχει να προσφέρει η Δύση. Μια εντελώς υλιστική κοινωνία μακρυά από αρετές, ιδέες ,φιλοσοφικές αναζητήσεις, πρόσκαιρες αχρονικές στιγμές υψηλής ευτυχίας. Αλλοίωση των πάντων, σεβασμός στο διαφορετικό και χλευασμό στο όμοιο. Another day, another dollar!