Πώς μεγάλωσαν έτσι τα κοτόπουλα;

Πώς μεγάλωσαν έτσι τα κοτόπουλα; Facebook Twitter
12

Το τετραπλάσιο βάρος έχει ένα κοτόπουλο κρεατοπαραγωγής σήμερα απ΄ό,τι το 1957 με συνέπεια αυτό να προκαλεί προβληματισμό στους καταναλωτές για τυχόν χορήγηση ορμονών στα πουλερικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηuffington Ρost ένα κοτόπουλο ζύγιζε λιγότερο από ένα κιλό το 1957 και σήμερα ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά.

Όπως αναφέρουν όμως ερευνητές από τον Καναδά, τα κοτόπουλα σήμερα είναι μεγαλύτερα λόγω γενετικής.  «Απλώς επειδή εκτρέφονται για να είναι μεγαλύτερα. Γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε επειδή είναι μεγαλύτερα;», αναρωτιέται ο Μάρτιν Ζούιντοφ του Πανεπιστημίου της Αλβέρτα.  


Όπως διαβεβαιώνει, "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση μεγαλύτερων κοτόπουλων," σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ορμόνες αφού απαγορεύονται αυστηρά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.  

"Δεν είναι επικίνδυνο, όπως δεν είναι επικίνδυνο και να τρώει κάποιος μεγαλύτερα καρότα», δηλώνει ο Ζούιντοφ.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

σχόλια

5 σχόλια
Ήμουν πρόσφατα σε μία επαρχία της Μεσσηνίας και μιλούσα με μία γιαγιά που είχε κότες. Μου είπε ότι μας είχαν τρελάνει με την καραμέλα της γρίπης των πτηνών και πολλοί ψάρωσαν και σκότωσαν παραδοσιακές ποικιλίες από πάππου προς πάππου. Εκείνη είχε διατηρήσει αρκετές και μάλιστα χαρίζει πολλές φορές για να εξαπλωθεί και να διατηρηθεί το παραδοσιακό, υψηλής ποιότητας, είδος. Μόλις έφαγα λίγο κρέας αλλά και τα αυγά τους παρατήρησα ότι ήταν εμφανής η διαφορά με τις άνοστες και περίεργες κότες του εμπορίου. Μιλάμε για μεγάλες διαφορές σε χρώμα, υφή, αντοχή, ποιότητα. Μου είπε ότι μέσα στον πανικό της γρίπης των πτηνών, εμφανίστηκαν διάφοροι έμποροι με αμερικάνικες και άλλες ποικιλίες κοτών αλλά εμφανώς τροποποιημένες γενετικά. (θα θυμάστε όλοι σας την τροποποιημένη αγελάδα μπόντυ μπίλντερ που ισούται με δύο αγελάδες). Ε, δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ σε άλλες λεπτομέρειες. Αν δεν μπορούμε να δούμε αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας ας μην απορούμε μετά για όσα δεν βλέπουμε.
θα χαρω να σε βοηθησω απο την συγχυση!η κοτες της γιαγιας στο χωριο τρωνε υπολοιματα απο το νοικοκυριο (κοινως αποφαγια) ως γνωστων...οτι πιο βρωμικο τρωει το θυραμα τοσο πιο νοστιμο!περα απο αυτο και μιλοντας επιστημονικα, οι ορνιθες που ζουν εξω λογο της βοσκης, προσλαμβανουν μεγαλητερες ποσοτητες σε καροτενια, φλαβονοειδη και πολυ ακορεστα λιπαρα οξεα καθως και μακρας αλυσου (EPA, DHA) τα οποια με λιγα λογια ειναι ικανα να αλλαξουν το χρωματισμο του σφαγειου, την γευση του καθως και την ποιοτητα και τη διατροφικη αξια της τροφης. απορροια ολων αυτων ειναι και η αλλαγη της ποιοτητας και των προιντων τους και στη συγκεκριμενη περιπτωση το αυγο!ολο το αλλο περι ποικιλιες ορνιθων δεν ισχυει...τις τελευταιες δεκαετιες και οχι μετα την γριπη τα ορνιθια κρεοπαραγωγης ειναι της εταιρειας Cobb σαφως γενετικα ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ! αλλο το να ειμαι ψηλος επειδη οι προγονοι μου ειχαν φετιχ το υψος μεταξυ τους και αλλο να ειμαι ψηλος γτ καποιος παρεμβηκε γενετικα!!! οσον αφορα τις αγελαδες που αναφερεις, κρινεις οτι η αγελαδα κανει για δυο και οτι ειναι μποντυ μπιλτερ χωρις να εχεις μια ευρια εννοια των βοειδων. μια αναζητηση στο google θα σε βοηθεισει. δες πως ειναι μια ελληνικη της βραχυκερατης φυλη και συγκρινε την με μια Limousin. εχει να κανει με φυλες, παραγωγικες κατευθυνσεις και γενετικη βελτιωση...δεν ειναι γυμναστηριο η κτηνοτροφια! ελπιζω να ενημερωσα σωστα!
Σ' ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου φίλε Alex. Ήθελα να συμπληρώσω ότι οι κότες της γιαγιάς δεν ήταν τροποποιημένες (ο όρος "βελτιωμένες" είναι σχετικός), βοσκούσαν ελεύθερα κι όχι από αποφάγια. Οι κότες όμως του γείτονά της - που είναι τροποποιημένες - ήταν διπλάσιες και πέθαιναν εύκολα γι' αυτό και τους έδιναν αντιβιώσεις. Η γιαγιά δεν έδινε αντιβίωση στις δικές της αφού ήταν πιο ανθεκτικές και υγιείς. Σχετικά με τις αγελάδες αναφέρομαι στην ράτσα Belgian Blue. Τ0 είδος αυτό των βοοειδών διαθέτει επιπλέον 40% μυϊκή μάζα χάρη στην γενετική τροποποίηση που έχει υποστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν εύκολα, να δυσκολεύνται να φάνε και να οδηγούνται σε πρόωρο αλλά και επώδυνο θάνατο. Κι εδώ για να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα από την τροποποίηση, τα φάρμακα είναι μονόδρομος. Έτσι λοιπόν ο όρος "βελτιωμένες γενετικά" είναι αυθαίρετος. Είναι μεν βελτιωμένες ως προς το κέρδος του κτηνοτρόφου αλλά είναι χειρότερες θρεπτικά από τις μη τροποποιημένες. Για κάποιους ανθρώπους βελτίωση είναι το κέρδος και για άλλους η υγεία.
λοιπον...αν ο παππους εδινε αντιβιωτικα στα δικα του ζωα ειναι δικο του δεμα...οι ορνιθες που φτανουν στο πιατο μας ομως δεν προερχονται απο κανενα παππου και γιαγια αλλα ολες απο το λεγομενο factory farming οπου εκει τα αντιβιοτικα ειναι απαγορευμενα εδω και χρονια!σαφως και πεθαινουν πιο ευκολα...διοτι ενα αερογενη νοσημα σε ενα θαλαμο με 20.000 πτηνα κανει παρτυ με την ποικιλομορφια του υποστρωμματος. σε αντιθεση με τις 20 κοτες ενος αγροτη που ζουν εξω. αν το γενετικα βελτιωμενες ειναι αυθαιρετος το γενετικα τροποποιημενες τι ειναι? οταν το 80% των αμερικανων δεν ξερουν τι σημαινουν τα αρχικα GMO και παω στοιχημα οτι και οι περισσοτεροι εδω δεν ξερουν...γενετικη τροποποιηση ειναι να θελω να μειωσω το λιπος του κρεατος και για να το πετυχω, να βρω παρεμποδιστες του πλασμινογονου που διαφοροποιει τα αρχικα κυτταρα σε λιποκυττρα, γενετικη τροποποιηση ειναι να αντικαταστησω ενα κομματι του DNA του μοσχαριου με ενα κομματι απο ενα κολοβακτηριδιο πχοσον αφορα τις belgian blue δεν υπαρχει λογο ανυσηχιας μιας και ειμαι σιγουρος οτι ποτε δεν εφτασε κατι τετοιο στο πιατο μασ...θα το ειχαμε καταλαβει τοσο χαλια που θα ηταν...αν δεις πχ στο google ολεσ οι φωτο αφορουν μεμονομενα ζωα και συνηθως σε φεστιβαλ και οχι μεγαλες αγελες πολλων ατομων...ακομα ειναι ολα αρσενικα μη ευνουχισμενα...δεν πανε για βρωση...γτ δεν θες να σου πω πως μοιριζει το κρεας! τελος το οτι υπαρχουν καθηστεριμενοι που δινουν αναβολικα στα μπουλντοκ τους δεν εμποδιζει σε τιποτα να υπαρχουν και τετοιοι στο κλαδο της κτηνοτροφιας :P
@ψαροσουπα δεν ειμαι εγω ο αθωος...πολυ απλα αυτο που θιγετε ειναι η δουλεια μου και σας εξηγω την κατασταση με επιχειρηματα και μπορω να ερμινευσω τη κατασταση, σε αντιθεση με ολους τους συνομοσιολογους που καθε ποστ εδω περιεχει λεξεις κλειδια οπως ντοπα, ορμονες, αντιβιοτικα , μεταλλαγμενα κ.α.οταν ο ανθρωπος δεν μπορουσε να ερμινευσει τους κεραυνους πιστευε στο Δια...δυστιχος εχουμε 2014!
Δεν ξέρω αν είσαι τόσο καλός γνώστης του θέματος αλλά αυτό που προσπαθείς να πεις είναι ότι τελικά όλα τα λαχανικά και ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε από διάφορες πολυεθνικές και μη είναι αγνά και προφανώς βελτιωμένα από παλιότερα? Δηλαδή δεν παίζει φυτοφάρμακο, ορμόνη τίποτα? μήπως και τα macdonald's είναι βιολογικα?
για την ακριβεια σε 42 ημερες 3,2 κιλα!αντιβιοτικα δεν δινονται εδω και χρονια...αντι αυτων χρησιμοποιουνται αιθερια ελαια με βαση το ριγανελαιο!μην εμπειστευεσται αυτα που λενε αυτοι που ντυνονται μεταλλαγμενα καλαμποκια και κατεβαινουν σε πορειες!!!
μην ανησυχείτε, δε παίρνουν ορμόνες. απλά κάνουν καθιστική ζωή, βλέπουν πολυ τηλεόραση, τρώνε πολλές μακαρονάδες, παίζουν συνέχεια βίντεογκέιμς, κάθονται στο φέισμπουκ, ξέρετε τώρα, τα γνωστά