H αϋπνία μεθάει

H αϋπνία μεθάει Facebook Twitter
1

Η σύγχυση που βιώνουμε τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημα – ένα φαινόμενο που ονομάζεται επίσης confusion arousal – μελετήθηκε για πρώτη φορά σε έναν γενικό πληθυσμό ενηλίκων, και σύμφωνα με μια δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Neurology, αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά κοινή.

Σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με περισσότερα από 19.000 άτομα, το περίπου 15% ανέφερε κάποιου είδους επεισόδιο κατά το τελευταίο έτος και το 8% ανέφερε ότι συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οι περισσότερες από τις ιστορίες ήταν αρκετά αστείες, είπε ο ψυχίατρος Dr. Maurice M. Ohayon του πανεπιστημίου Στάνφορντ κι επικεφαλής της έρευνας. Ένας άντρας μπέρδεψε το ξυπνητήρι του για τηλέφωνο και κρατώντας του, έκανε μια συνομιλία δύο λεπτών. Μια γυναίκα ξύπνησε μέσα στη νύχτα και δεν μπορούσε να βρει το μπάνιο στο ίδιο της το σπίτι. Άλλα κοινά παραδείγματα είναι τα πρωινά με αίσθηση του επείγοντος, πριν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σαββατοκύριακο, ή όταν ξυπνάμε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και για λίγο δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, και ειδικά αν αυτό συμβαίνει σπάνια, δεν είναι σημάδι ανησυχίας. Αλλά για τους ανθρώπους που το βιώνουν μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο, θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου. Θα μπορούσε να είναι και σημάδι στέρησης ύπνου – αυτό το φαινόμενο είναι συχνό σε άτομα που δηλώνουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη μέρα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υπερβολικό ύπνο, αφού παρουσιάζεται και σε άτομα που δήλωσαν ότι κοιμούνται περισσότερο από εννιά ώρες τη μέρα.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή τη σύγχυση, κάποιες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα δίνουν κάποια στοιχεία: το ξαφνικό ξύπνημα ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό που επιτρέπει στα ζώα (άρα, πιθανότατα, και στους ανθρώπους) να αντιδρούν άμεσα σε πιθανές απειλές. Για τον μισοκοιμισμένο μας εγκέφαλο το ξαφνικό ξύπνημα σηματοδοτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια