Βρέθηκε το φάρμακο κατά της φαλάκρας;

Βρέθηκε το φάρμακο κατά της φαλάκρας; Facebook Twitter
Το συγκεκριμένο φάρμακο περιέχει μια ουσία, την ρουξολιτινίβη, η οποία χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από μυελοΐνωση
5

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η οποία παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine», ασθενείς που έκαναν χρήση φαρμάκου για την αντιμετώπιση των διαταραχών του μυελού των οστών και έπασχαν από αλωπεκία κατάφεραν να αποκτήσουν και πάλι μαλλιά.

Το συγκεκριμένο φάρμακο περιέχει μια ουσία, την ρουξολιτινίβη, η οποία χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από μυελοΐνωση, κατάφερε να θεραπέυσει πλήρως την κατάσταση ασθενών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και έπασχαν από γυροειδή αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, προξενώντας κατα τόπους απώλειες στο τριχωτό της κεφαλής, που είτε εμφανίζονται σταδιακά είτε είναι ξαφνικές. Η αλωπεκία πλήττει εξίσου και τα δύο φύλα ενώ τα αίτια της εμφάνισής της μπορεί να είναι κληρονομικά, ψυχολογικά ή ανοσολογικά.

Αρχικά, οι δοκιμές της ρουξολιτινίβης έγιναν σε πειραματόζωα, όπου και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Εν συνεχεία, η δοκιμαστική φάση πέρασε σε τρεις ασθενείς που έπασχαν από σοβαρή μορφή της ασθένειας και μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, τα τμήματα που εμφάνιζαν αραίωση απέκτησαν ξανά υγιείς τρίχες.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι, αν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές για τους ασθενείς και επιτραπεί η ευρεία διάθεσή του, θα καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή αναρίθμητων ασθενών.

 

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM