Αυτό είναι το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία

Αυτό είναι το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία Facebook Twitter
7

Είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία θεωρούνται σημεία υψηλής συγκέντρωσης μικροβίων ενώ οι κανόνες υγιεινής είναι σαφείς και πρέπει να τηρούνται απαρεκλίτως. Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Open Medicine αποκαλύπτει ακόμη ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κατευθείαν για απολύμανση χεριών μετά την επαφή μαζί του και δεν είναι άλλο από το κουμπί του ανελκυστήρα.

 

Η έρευνα διεξήχθη από τρεις γιατρούς και συνέκρινε τα ποσά των βακτηρίων που ζουν σε 120 κουμπιά ασανσέρ και 96 επιφάνειες τουαλέτας σε τρία νοσοκομεία στο Τορόντο του Οντάριο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν τα κουμπιά των ανελκυστήρων στην ίδια κατηγορία μολυσματικού παράγοντα με τα περιοδικά στα δωμάτια αναμονής ή τηλεχειριστήρια στα ξενοδοχεία.  Τα κουμπιά ήταν όμως πολύ πιο βρώμικα από τις επιφάνειες της τουαλέτας. «Η επικράτηση του αποικισμού (με βακτήρια) στα κουμπιά ήταν 61% και στις τουαλέτες 43%», ανέφερε η μελέτη. 

Αυτό είναι το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία Facebook Twitter

Η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς. Τα δείγματα ελήφθησαν κατά την εποχή ξεσπάσματος γρίπης, κάτι το οποίο μπορεί να είχε ωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο απολυμαντικό χεριών, συνεπώς λιγότερα μικρόβια. Ήταν επίσης στη διάρκεια του Χειμώνα όταν πολλοί φορούν γάντια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιφάνειες του νοσοκομείου μπορεί να είναι ακόμη πιο βρώμικες από αυτό που έδειξαν οι έρευνες. Το γεγονός βέβαια πως το ξέσπασμα της γρίπης ήταν σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να σήμαινε περισσότερη κίνηση στο νοσοκομείο γεγονός που θα έκανε την έρευνα λιγότερο αξιόπιστη.

Τα καλά νέα της έρευνας είναι πως τα είδη των βακτηρίων που εντοπίστηκαν ήταν "χαμηλής παθογένειας", που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Αυτό βέβαια και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έρευνα δεν σημαίνει πως ήσυχοι θα πρέπει να είναι και οι ασθενείς των νοσοκομείων μιας και για αυτούς ο κίνδυνος μόλυνσης από τους επισκέπτες που έκαναν χρήση των κουμπιών είναι πολύ πιο απειλητικός. Ενδιαφέρον πάντως έχει επίσης το γεγονός πως η ίδια έρευνα έδειξε πως τα πληκτρολόγια των υπολογιστών στα νοσοκομεία ήταν πολύ πιο βρώμικα και από τα κουμπιά στο ασανσέρ αν και δεν είναι προσβάσιμα σε τόσο κόσμο.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
και μετα λενε εμενα ολοι οι φιλοι μου "ψυχαναγκαστική" που παταω τα κουμπια του ασανσερ και ανοιγω τις πορτες της δημοσιας τουαλετας με τον αγκωνα !!!