Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές Facebook Twitter
1

Σχεδόν σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή να λείψουν από το σπίτι τους ένα χρονικό διάστημα, ίσως για διακοπές, ή κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, αλλά εκεί που βρίσκονται να μην μπορούν με τίποτα να πάνε στην τουαλέτα- ενίοτε για μέρες.  

Αν αυτό το σενάριο σάς θυμίζει κάτι, τότε είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που δυσκολεύονται να πάνε τουαλέτα όταν είναι εκτός σπιτιού, κυρίως στη διάρκεια των διακοπών και σύμφωνα με τον ιατρό-γαστρεντερολόγο David Poppers, είναι φαινόμενο εξαιρετικά συνηθισμένο. 

Το «VIC» (vacation-induced constipation), που σε ελεύθερη μετάφραση περιγράφει ουσιαστικά την δυσκοιλιότητα λόγω των διακοπών, όχι μόνο υπάρχει αλλά εξηγείται κιόλας και υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. 

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται από διάφορες αιτίες, μία εκ των οποίων είναι το στρες. «Υπάρχει φοβερή σύνδεση ανάμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα -εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός- και τον αποκαλούμενο ως "μικρό εγκέφαλο" του εντέρου, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα. Αν έχετε αγχωθεί για το ταξίδι -ο προγραμματισμός, το πακετάρισμα, η πτήση- αυτό μπορεί να "γράψει" στο εντερικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του θα επηρεάσει την κανονικότητα την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου, προκαλώντας αέρια, φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία», εξηγεί ο Dr. Poppers. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. 

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές Facebook Twitter

Επίσης η δυσκοιλιότητα συμβαίνει επειδή τρώτε και πίνετε διαφορετικά στη διάρκεια των διακοπών. «Όλοι γνωρίζουμε πως η καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που αλλάζει όταν ταξιδεύει κανείς», λέει ο Poppers. 

Η έλλειψη υγρών είναι ένας ακόμη από τους λόγους που προκαλούν δυσκοιλιότητα. «Πολλοί τροποποιούν την ποσότητα που καταναλώνουν συνήθως σε αλκοόλ και καφεΐνη, ενίοτε για να διαχειριστούν καλύτερα την αλλαγή ώρας όταν ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό επηρεάζει την λειτουργία του εντέρου», προσθέτει ο Dr. Poppers, σημειώνοντας πως ορισμένα ροφήματα κατά βάθος αφυδατώνουν τον οργανισμό. Για να προλάβετε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, καταναλώστε τροφές με φυτικές ίνες, πιείτε πολύ νερό και προσπαθήστε να περιορίσετε αλκοόλ και καφεΐνη. 

Το jet lag ευθύνεται επίσης για την δυσκοιλιότητα, αφού διαταράσσει τον ύπνο. Ο σωστός και επαρκής ύπνος βοηθά στην καλή και τακτική λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας τις γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις. Όταν ταξιδεύουμε, οι αλλαγές στο «βιολογικό ρολόι» (Κιρκάδιος ρυθμός) έχουν δραματικές συνέπειες στην λειτουργία του εντέρου.

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές Facebook Twitter

Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε πως πριν κοιμηθήκατε αρκετά κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, προσπαθήστε να συντονιστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα με την τοπική ώρα Κάποιοι χρησιμοποιούν μελατονίνη, αλλά καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προηγουμένως. Άλλοι κάνουν χρήση ήπιων καθαρτικών, ειδικά τις πρώτες ημέρες πριν προσαρμοστεί ο οργανισμός στις νέες συνθήκες.

«Γενικά προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο περισσότερο γίνεται την συνηθισμένη σας καθημερινή ρουτίνα», σημειώνει ο Dr. Poppers. «Η δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Αντιμετωπίζεται και μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ποιότητα ζωής μας, όχι μόνο όταν ταξιδεύουμε», καταλήγει. 

Με πληροφορίες από Men's Health

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια