Η νέα, περίεργη τάση του #soapcutting υπόσχεται χαλάρωση από άγχος και στρες

Η νέα, περίεργη τάση του #soapcutting υπόσχεται χαλάρωση από άγχος και στρες Facebook Twitter
0

Η νέα τάση που έχει εμφανιστεί τελευταία στα social media και ειδικά στο Instagram περιλαμβάνει ένα σαπούνι κι ένα μαχαίρι, υπόσχεται χαλάρωση από το στρες και το άγχος και εκ πρώτης όψεως δείχνει εντελώς σαχλή έως παράλογη.

Ωστόσο τα βίντεο με το #soapcutting γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και ο Guardian εξηγεί τους λόγους. 

Γιατί το κάνουν;

Το κόψιμο ενός σαπουνιού εμπίπτει στο πλαίσιο του επονομαζόμενου ASMR, το ακρωνύμιο που προκύπτει από το Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR - Αυτόνομη Αισθητηριακή Απόκριση του Μεσημβρινού).

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και κάποιες ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει, γύρω από το φαινόμενο ASMR. Όσοι έχουν ASMR υποστηρίζουν λοιπόν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση σε ορισμένα επαναλαμβανόμενα, χαλαρωτικά ερεθίσματα, όπως κάποιος να ψιθυρίζει, να βουρτσίζει τα μαλλιά του, να ξεφυλλίζει ένα βιβλίο ή στην προκειμένη περίπτωση να κόβει ένα σαπούνι.

Ήχοι σαν αυτούς είναι για ορισμένους ανθρώπους εξαιρετικά χαλαρωτικοί, ενώ οι ίδιοι λένε πως δημιουργούν στο κεφάλι τους ένα γαργαλητό ευφορίας, το οποίο κινείται προς σώμα και τους χαλαρώνει. 

Η 25χρονη Nazish από το Λιντς μετρά στο Instagram περισσότερους από 80.000 followers και χαρακτηρίζει το #soapcutting «περίεργα μαγευτικό». «Το ξεκίνησα πέρυσι ως ένα μέσο αυτοθεραπείας για να καταπολεμήσω το άγχος και τις αϋπνίες. Όταν κόβω το σαπούνι νιώθω πως μπορώ για λίγο να ξεχάσω κάποια πράγματα και να εστιάσω στην αίσθηση και τους ήχους της συγκεκριμένης ενέργειας», εξηγεί.  

 

Είναι χαλαρωτικό, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για ASMR

Για έναν περίεργο λόγο, το θέαμα κάποιου να κόβει σαπούνι είναι χαλαρωτικό. Η Nazish θεωρεί πως τα σχετικά βίντεο προσφέρουν «οπτική και ακουστική ικανοποίηση» σε πάρα πολλούς ανθρώπους και πως για πολλούς ίσως λειτουργύν σαν προθάλαμος για το ASMR. 

Είναι μεγάλη τάση στη Ρωσία

Η Dasha είναι από τη Μοσχα. «Στη Ρωσία, είναι πολύ ακριβό να έχεις κάποιο χόμπι. Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει κάτι για να αποσπά τον εαυτό του από τα προβλήματα. Το κόψιμο του σαπουνιού μοιάζει με την ύπνωση. Βέβαια το σαπούνι κοστίζει, εγώ ξοδεύω 100 δολάρια το μήνα, πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της χώρας μου», εξηγεί η ίδια. 


Το κάνουν κυρίως γυναίκες

Οι περισσότεροι λογαριασμοί ανήκουν και ακολουθούνται από νεαρές γυναίκες. Η Kaelin υποστηρίζει πως το ASMR «έχει να κάνει με το να νιώθεις καλά και να απελευθερώνεσαι από το άγχος και οι άντρες συνήθως "διδάσκονται" να αποφεύγουν τέτοια συναισθήματα». 

Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε

Το μόνο που χρειάζεται είναι σαπούνι, μαχαίρι και μια κάμερα. Άλλοι προτιμούν πιο ξηρό σαπούνι, άλλοι πιο ακριβό και "πολυτελές". 

Δεν είναι απαραιτήτως άχρηστο «χόμπι»

Οι περισσότεροι φτιάχνουν με τα υπολείμματα νέο σαπούνι. «Το ανακυκλώνω, το χρησιμοποιώ ξανά και γενικά το καταναλώνω με όποιον τρόπο μπορώ», λέει η Nazish, που φτιάχνει νέες πλάκες σαπουνιού από το παλιό. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM