ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ένα νέο χάπι μπορεί να απλοποιήσει τη θεραπεία για το AIDS

Ένα νέο χάπι μπορεί να απλοποιήσει τη θεραπεία για το AIDS Facebook Twitter
0

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια φαρμακευτική κάψουλα που καταπίνεται μια φορά και μετά μπορεί να αποδεσμεύσει αργά τις ημερήσιες δόσεις μιας εβδομάδας του «κοκτέιλ» των φαρμάκων που οι ασθενείς παίρνουν για τον ιό HIV του AIDS.

Η νέα κάψουλα από πολυμερές υλικό με σχήμα άστρου, η οποία μπορεί να παραμείνει στο στομάχι έως δύο εβδομάδες, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε οι ασθενείς να χρειάζεται να πάρουν μόνο μία την εβδομάδα, καθώς τα φάρμακα που περιέχει, αποδεσμεύονται αργά σε αυτό το διάστημα. Αρχικά είχε δοκιμασθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας, αλλά τώρα προσαρμόσθηκε για τη θεραπεία του HIV.

Η αντικατάσταση των καθημερινών χαπιών με μια εβδομαδιαία θεραπεία, θα βοηθήσει τους ασθενείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 30% των ασθενών παίρνουν κανονικά τις δόσεις τους. Επίσης, η κάψουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κινδυνεύουν να εκτεθούν στον HIV, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξής τους.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ και τον επίκουρο καθηγητή Τζιοβάνι Τραβέρσο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Τα τεστ σε χοίρους έδειξαν, ότι σε διάστημα μιας εβδομάδας η κάψουλα μπορεί να απελευθερώσει με επιτυχία στο στομάχι, τρία διαφορετικά φάρμακα για τον HIV (dolutegravir, rilpivirine και cabotegravir). Μετά την πλήρη αποδέσμευση των φαρμάκων, η κάψουλα αποσυντίθεται σε μικρότερα τμήματα που περνούν από την πεπτική οδό.

Αν και η θνησιμότητα λόγω του HIV έχει μειωθεί σημαντικά, μετά την εισαγωγή των αντιρετροϊκών θεραπειών στη δεκαετία του 1990 και οι άνθρωποι με τον ιό έχουν πια σχεδόν κανονική διάρκεια ζωής, κάθε χρόνο υπάρχουν ακόμη, περίπου 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι.

«Ένα από τα κύρια εμπόδια για τη θεραπεία και την πρόληψη του HIV είναι η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής. Η δυνατότητα οι δόσεις να γίνουν πιο αραιές, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής και θα έχει πολύ θετική επίπτωση για τους ασθενείς» δήλωσε ο Τραβέρσο.

Οι ερευνητές εκτίμησαν, ότι η μετατροπή της θεραπείας από ημερήσια σε εβδομαδιαία, μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της έως κατά 20%, περίπου. Αυτό μπορεί να «μεταφρασθεί» σε 200.000 έως 800.000 λιγότερες νέες λοιμώξεις την επόμενη 20ετία, μόνο στη Νότια Αφρική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσο άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ