Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν επιτέλους γιατί ερωτεύονται οι άνθρωποι

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν επιτέλους γιατί ερωτεύονται οι άνθρωποι Facebook Twitter
Φωτογραφία:Olivia Bee / Kids in Love
2

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την βιολογική «εξήγηση» της αγάπης και τώρα μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως εντόπισε γιατί ερωτεύονται οι άνθρωποι, με την απάντηση να εντοπίζεται στην εξελικτική διαδικασία.

Στο παρελθόν έρευνες είχαν προσπαθήσει να εντοπίσουν μια γενετική ή νευρολογική βάση, αλλά η νέα έρευνα συνδέει για πρώτη φορά την αγάπη με την διαδικασία αναπαραγωγής και τον αριθμό των παιδιών που κάνουν οι άνθρωποι. 

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκε η φυλή Χάτζα της βόρειας Τανζανίας, όπου και διαπιστώθηκε πως η δέσμευση σε έναν σύντροφο, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, συνδεόταν με τον αριθμό των παιδιών. Στις σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου, παράγοντες όπως η αντισύλληψη διαταράσσουν την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην αγάπη και τον αριθμό των παιδιών. Γι' αυτό το λόγο η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Piotr Sorokowski από το University of Wroclaw, επέλεξε να μελετήσει την φυλή Χάτζα. Όπως υποστηρίζουν, ο τρόπος ζωής των μελών της συγκεκριμένη φυλής συγκρίνεται περισσότερο με εκείνον των προϊστορικών προγόνων μας οπότε μπορεί να παρέχει καλύτερη εικόνα σχετικά με τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης της αγάπης.

Για να «μετρήσουν» την αγάπη στα παντρεμένα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται «τριγωνική κλίμακα αγάπης». Η κλίμακα βασίζεται σε τρία επιμέρους στοιχεία που σαν σύνολο θεωρείται πως αποδίδουν την ένταση και το βάθος της αγάπης: οικειότητα, πάθος και δέσμευση. Αφού συγκέντρωσαν απαντήσεις για να αξιολογήσουν κάθε συμμετέχοντα με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές σύγκριναν να αποτελέσματα με τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν σε καθέναν από αυτούς τους γάμους. 

«Διαπιστώσαμε πως η δέσμευση και η αναπαραγωγική επιτυχία συνδέονταν σταθερά και διαρκώς και στα δύο φύλα. Επίσης υπήρχε ένας θετικός συσχετισμός ανάμεσα στο πάθος και την αναπαραγωγική επιτυχία στις γυναίκες», αναφέρεται στην έρευνα. Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε πως η έλλειψη οικειότητας ανάμεσα στους συντρόφους, ειδικά όταν υπάρχουν ήδη γύρω τους πολλά παιδιά, δημιουργούσε έναν αρνητικός συσχετισμός ανάμεσα στην οικειότητα και των αριθμό των παιδιών. 

Κατά συνέπεια το πάθος και η δέσμευση ενδεχομένως συνιστούν παράγοντες- «κλειδιά» που αυξάνουν την πιθανότητα αναπαραγωγής. Τα συμπεράσματα «ενδεχομένως ρίξουν νέο φως στο νόημα της αγάπης στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.

Βέβαια ο καθηγητής Michael Gratzke, γλωσσολόγος και ιδρυτής του Love Research Network στο University of Hull, έσπευσε να τονίσει πως είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τα περιορισμένα όρια της συγκεκριμένης έρευνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έννοια της αγάπης διαφέρει ανάμεσα στις διάφορες κουλτούρες και αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει την συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της.

«Δεν ξέρω καν αν υπάρχει η έννοια της αγάπης στο λεξιλόγιο της φυλής Χάτζα και δεν ξέρω επίσης πως θα μπορούσε να εκφραστεί σε αυτούς», σημειώνει ο ίδιος. Επίσης, σχολιάζει πως στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου, η αγάπη δεν συνδέεται απαραιτήτως με την αναπαραγωγική επιτυχία. «Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κυνηγοί όπως στη συγκεκριμένη φυλή, οπότε ο τρόπος που οργανώνουμε γενικά τις σχέσεις μας προφανώς και είναι πάρα πολύ διαφορετικός», καταλήγει. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
γιατι κατα κυριο λογω σε ολους τους ανθρωπους επικρατουν τα αρχαιγονα ενστικτα τους ΔΕΝ!!! ερωτευομαστε απλα θελουμε εκεινη την ωρα να κανουμε σεξ με τον ανθρωπο που εχουμε απεναντι μας .ενθουσιαζομαστε με την στιγμη και μετα τι?