Οι άθεοι είναι πολύ γενναιόδωροι απέναντι στους Χριστιανούς - Όμως δεν συμβαίνει και το αντίστροφο

Οι άθεοι είναι πολύ γενναιόδωροι απέναντι στους Χριστιανούς - Όμως δεν συμβαίνει και το αντίστροφο Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Οι άθεοι είναι πιο γενναιόδωροι απέναντι στους Χριστιανούς από ό,τι οι Χριστιανοί απέναντι στους άθεους, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ζήτησαν στους συμμετέχοντες να μοιραστούν χρηματικά έπαθλα με συναδέλφους τους σε μια διαφορετική έκδοση του «dictator game», όπου το ένα άτομο δεν έχει καμία εξουσία να επηρεάσει το άλλο στη διαίρεση των χρηματικών ποσών.

Όταν οι άθεοι ενημερώθηκαν για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συναδέλφων τους, «συμπεριφέρθηκαν αμερόληπτα», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology. Αντιθέτως, «οι Χριστιανοί συνεχώς επιδείκνυαν προκατειλημμένη συμπεριφορά». 

Η Colleen Cowgill, επικεφαλής της έρευνας και διδάκτωρ, δήλωσε στο PsyPost πως σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα «ο γενικός πληθυσμός της Αμερικής τείνει να έχει στερεότυπα απέναντι στους άθεους θεωρώντας πως είναι ανήθικοι και αναξιόπιστοι». πολλοί «άθεοι» θεώρησαν την είδηση αυτή, τουλάχιστον «θλιβερή». Όπως επισημαίνει η ίδια, πολλοί είναι οι άθεοι που βρίσκουν αυτή την αντίληψη ιδιαιτέρως ενοχλητική. 

«Το πρωταρχικό ενδιαφέρον μου ήταν [να διαπιστώσω] πώς οι ίδιοι οι άθεοι ανταποκρίνονται στα αρνητικά στερεότυπα. Συχνά βλέπουμε πως τα στερεότυπα για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τα μέλη της σε ανταποδοτική συμπεριφορά ώστε να διαψεύσουν αυτό το στερεότυπο. Όπως συμβαίνει όταν Αμερικανοί μετανάστες προσπαθούσαν να δώσουν έμφαση στην αμερικανική τους ταυτότητα, όταν αυτή απειλείται», λέει η Colleen Cowgill. «Μετά από πολλές μελέτες, διαπιστώσαμε πως οι άθεοι συμμετέχοντες συμπεριφέρονταν πιο δίκαια απέναντι σε άτομα που πίστευαν πως είναι Χριστιανοί από ό,τι οι Χριστιανοί συμμετέχοντες απέναντι αντίστοιχα σε όσους πίστευαν πως ήταν άθεοι», καταλήγει. Βέβαια, το αν αυτό οφειλόταν ενδεχομένως στην επιθυμία των άθεων να «εντυπωσιάσουν» είναι κάτι που δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί, σημειώνει η ίδια. 

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το φαινόμενο μετριάστηκε όταν οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τίποτα για την θρησκευτική ταυτότητα του ατόμου με το οποίο κλήθηκαν να μοιραστούν τα χρήματα.  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Απλό μου φαίνεται.Όσοι χριστιανοί είναι και καλά εχθρικοί απέναντι σε αθέους συν-ανθρώπους τους,δεν είναι αντάξιοι του τίτλου/ονόματός τους και οφείλουν ν'αλλάξουν πάμπολα στη ζωή τους...χτες!Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις τύπου Λουκά και Κλεομένη όπου εκεί κάτι άλλο παίζει(νιαου-νιάου στα κεραμίδια...)αλλά σ'εκείνο το σηκωμένο φρύδι,το αμήχανο βήξιμο και πάει λέγωντας...Στην κυράτσα που το πρωί πάει εκκλησία και το βράδυ βάζει φόλες για τα αδέσποτα στη γειτονιά της,π.χ.
Απο διαφορες ερευνες υπαρχει μεγαλυτερη δυσκολία των θρησκων με τους αθεους ακομα και απο την δυσκολία μεταξυ αλλοθρησκων. Δεχονται πιο ευκολα την πιστη σε αλλο μεταφυσικο παρα στην μη πιστη στο μεταφυσικο , μαλλον εχει να κανει ότι με τους αλλοθρησκους μπορουν να το δικαιολογήσουν στο "ενταξει πιστευουν με λαθος τρόπο αλλα πιστευουν" αλλα στους αθεους απλα δεν μπορουν να το δικαιολογήσουν "τι εννοεις πουθενα; ουτε καν στο ταδε; εστω στο δεινα; τιποτα;" βαράνε error 404.