Αυτή είναι η πρώτη σε εξωσωματικές ευρωπαϊκή χώρα

Αυτή είναι η πρώτη σε εξωσωματικές ευρωπαϊκή χώρα Facebook Twitter
0


Η Ισπανία είναι η πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Γενεύη.

Στην Ισπανία γίνονται περίπου 110.000 κύκλοι εξωσωματικής θεραπείας ετησίως, έναντι 95.000 στη Ρωσία και 90.500 στη Γαλλία. Σχετική πανευρωπαϊκή έκθεση παρουσίασε ο δρ Κάρλος Κάλχαζ-Χόρχε εκ μέρους της ESHRE.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης:

- Οι κλινικές γονιμότητας στην Ευρώπη συνεχίζουν να προτιμούν την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίων ή ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπερματοζωαρίου (Intra Cytoplasmic Sperm Injection - ICSI) έναντι της κλασσικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF - In Vitro Fertilization), με αναλογία δύο προς ένα, μια τάση που είναι ορατή πλέον παγκοσμίως.


- Όμως τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα στην IVF (34,6%) από ό,τι στην ICSI (33,1%). Η τελευταία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ειδική θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα σε περίπτωση προβλημάτων στο σπέρμα, όμως σήμερα πια χρησιμοποιείται ευρύτερα.


- Τα ποσοστά εγκυμοσύνης έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (περίπου στο 35% για την IVF και στο 33% για την ICSI) και δεν εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση. Συνεχίζουν όμως να αυξάνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης από τη δωρεά ωαρίων (περίπου στο 50% σήμερα).


- Η επιτυχία στην κύηση είναι συστηματικά μεγαλύτερη, όταν η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ημέρα) από ό,τι νωρίτερα (την τρίτη ημέρα).


- Οι γεννήσεις διδύμων από εξωσωματική συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη (είναι πλέον γύρω στο 17%).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM