Οι Ευρωπαίοι το "τσούζουν"-Πόσα ποτά πίνουν και από τι κινδυνεύουν

Οι Ευρωπαίοι το "τσούζουν"-Πόσα ποτά πίνουν και από τι κινδυνεύουν Facebook Twitter
0

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνουν κατά μέσο όρο δύο αλκοουλούχα ποτά τη μέρα, πράγμα που αυξάνει κατά 21% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, πέρα από άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, προειδοποιεί νέα έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης γαστρεντερολόγων United European Gastroenterology.

 

Καμία χώρα στην ΕΕ δεν έχει «ελαφριά» κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό τη μέρα ανά κεφαλή). Η έκθεση αναφέρει ότι η μέση κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στις 28 χώρες της ΕΕ είναι «μέτρια» (ένα έως τέσσερα ποτά τη μέτρα), ποσότητα που θεωρείται αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του εντέρου όσο και του οισοφάγου.

 

Οι «βαρείς» πότες, που πίνουν περισσότερα από τέσσερα ποτά τη μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επίσης για άλλα τρία είδη καρκίνου (του παγκρέατος, του ήπατος και του στομάχου).

 

Αυτοί οι πέντε καρκίνοι είναι οι πιο συχνοί πεπτικοί καρκίνοι στον κόσμο, προκαλώντας σχεδόν τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως και αποτελώντας πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου. Πάνω από το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού άνω των 15 ετών πίνει πολύ αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρώπη εμφανίζει το μεγαλύτερο διεθνώς ποσοστό ασθενειών και πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

 

Παρά την έκταση του προβλήματος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (περίπου το 90%), ενώ έχουν κατανοήσει τη σχέση τσιγάρου-καρκίνου, αγνοούν τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο.

 

Γι αυτό, οι Ευρωπαίοι γαστρεντερολόγοι ζητούν να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και να αναληφθεί πολιτική δράση σε διάφορα «μέτωπα» (αύξηση τιμών προϊόντων αλκοόλ, μειωμένη πρόσβαση σε αυτά, πιέσεις στη βιομηχανία αλκοόλ για σαφή και υπεύθυνη σήμανση των προϊόντων της, αυστηρότεροι κανονισμοί για τη διαφήμισή τους κ.α.). Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ και, μαζί της, τα περιστατικά καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ