ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ιταλία: Δικαιώθηκε υπάλληλος που η χρήση κινητού στη δουλειά τού προκάλεσε όγκο

Ιταλία: Δικαιώθηκε υπάλληλος που η χρήση κινητού στη δουλειά τού προκάλεσε όγκο Facebook Twitter
0

Αποζημίωση της τάξης των €535 το μήνα εφ' όρου ζωής όρισε το δικαστήριο της ιταλικής πόλης Ivrea, σε έναν 57χρονο Ιταλό του οποίου η εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο συνδέθηκε με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Ο ενάγων ονόματι Ρόμπερτ Ρομέρο δήλωσε πως άρχισε να νιώθει το δεξί του αυτί βουλωμένο και πηγαίνοντας στον γιατρό, το 2010, διαγνώστηκε με όγκο.

Ο όγκος ενώ μεν ήταν καλοήθης είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ακοής του Ρομέρο, καθώς οι γιατροί έπρεπε να αφαιρέσουν τον ακουστικό του νευρώνα.

Την αποζημίωση αυτή πρόκειται καταβάλει ειδικό σώμα θεσπισμένο για την αποζημίωση εργατικών ατυχημάτων καθώς ο Ρομέρο ισχυρίστηκε πως ο λόγος εμφάνισης του όγκου του ήταν η χρήση κινητού τηλεφώνου για 3-4 ώρες την ημέρα επί 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

   

«Γνωρίζουμε πως πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών που έχουν διεξαχθεί ως αυτή την στιγμή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν μία τέτοια πεποίθηση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζένκινσον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Brain Tumor Charity, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Καταλήγοντας ανέφερε πως «η απόφαση του δικαστηρίου δεν άλλαξε κανένα από τα παραπάνω στοιχεία, όμως φυσικά είναι σωστό που οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν αν μια τέτοια σύνδεση μεταξύ κινητών και εμφάνισης όγκων όντως υπάρχει.»

Ο Ρομέρο το επάγγελμα του οποίου δεν αναφέρθηκε, δήλωσε πως δεν ήθελε ο κόσμος να «δαιμονοποιήσει» τις κινητές συσκευές, απλά να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σχετικά με τη χρήση τους.

Ο Στέφανο Μπερτόνε, δικηγόρος του Ρομέρο, δήλωσε πως ο πελάτης του δεν έχει πρόθεση να μηνύσει κάποιον κατασκευαστή κινητών συσκευών.  

Ο Μπερτόνε επισήμανε μια συνεχιζόμενη μελέτη του αμερικανικού εθνικού τοξικολογικού προγράμματος, όπου πρόωρα ευρήματα του 2016 έδειξαν εμφάνιση όγκων σε καρδία και εγκέφαλο αρσενικών ποντικιών τα οποία είχαν εκτεθεί σε δόσεις ακτινοβολίας για 9 ώρες την μέρα για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Παρόλα αυτά, καθώς η έρευνα δεν έχει τελειώσει δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο των αποτελεσμάτων από την επιστημονική κοινότητα.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσο άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ