Κι όμως, το Ice Bucket Challenge φέρνει σπουδαία νέα για την καταπολέμηση του ALS

Κι όμως, το Ice Bucket Challenge φέρνει σπουδαία νέα για την καταπολέμηση του ALS Facebook Twitter
4

Πριν από δύο καλοκαίρια η διαδικτυακή και σοσιαλμιντιακή μας καθημερινότητα είχε κατακλυστεί από την υστερία του Ice Bucket Challenge.

Αστέρες του αθλητισμού, ηθοποιοί, τραγουδιστές, celebrities και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιδόθηκαν με μανία σε ένα «αυτoμπουγέλωμα» με παγωμένο νερό και στη συνέχεια πόσταραν τα video στο facebook, σε μία προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή και κυρίως να συνεισφέρουν στον αγώνα για την καταπολέμηση του ALS ή αλλιώς της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης.

Η φρενίτιδα του Ice Bucket Challenge έγινε στόχος χιλιάδων επικριτικών σχολίων για το σκοπό που εξυπηρετούσε, αλλά και το πραγματικό νόημά της.

Ο ALS Association, ο φορέας που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, ανακοίνωσε εκείνο το καλοκαίρι μέσω του Twitter πως τα χρήματα που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Το Ice Bucket Challenge κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 115 εκατ. δολάρια, σε διάστημα ενός περίπου μήνα. Τι απέγιναν όμως τα χρήματα αυτά;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου φορέα της ασθένειας, το ποσό αυτό χρηματοδότησε έξι διαφορετικά, ερευνητικά προγράμματα.

Ένα από αυτά, το  Project MinE (σ.σ. στο οποίο συμμετέχουν 80 ερευνητές από 11 χώρες) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Genetics».

Η ταυτοποίηση του γονιδίου NEK1 συνδέεται μόλις με το 10% των περιπτώσεων ALS, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν πως εν καιρώ θα ανοίξει ο δρόμος για νέες δυνατότητες θεραπείας, ίσως και για την οριστική καταπολέμηση της ασθένειας.

«Είναι πολύ συναρπαστικό γιατί δείχνει σε όλους όσους συνέβαλαν στο Ice Bucket Challenge ότι οι δωρεές τους είχαν αντίκτυπο στην έρευνα», δήλωσε ο Brian Frederick, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης της ALS Association. Και πρόσθεσε: «Το έργο του Project Mine είναι πολύ σημαντικό και η ανακάλυψη αυτού του νέου γονιδίου θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ALS».

Με στοιχεία από BBC και Guardian.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καθημερινοί άνθρωποι και σε μερικές περιπτώσεις επιχειρηματίες και γενικά πλούσιοι ιδιώτες όπως ο Gates, ο Charlie Sean κλπ. Έμαθαν για την ασθένεια, έμαθαν ποια ιδρύματα δραστηριοποιούνται για την καταπολέμησή της, και πρόσφεραν λεφτά, συνήθως μέσω καταθέσεων σε τράπεζες αλλά λογικά χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Έχω την εντύπωση πως δεν ήταν ακριβώς αυτός ο στόχος όμως, γι' αυτό και η απορία μου πιο πάνω. Αν θυμάμαι καλά τότε είχε κυκλοφορήσει πως είτε αποδέχεσαι την πρόκληση και αυτομπουγελώνεσαι (αυτό που έκαναν σχεδόν όλοι), είτε δεν αποδέχεσαι την πρόκληση και προσφέρεις ένα χρηματικό ποσό για την καταπολέμηση της νόσου.Σίγουρα πάντως όλη αυτή η κινητοποίηση έκανε γνωστή τη νόσο στο ευρύτερο κοινό.