Παίζει ρόλο το φύλο στις επιθέσεις μαζικών δολοφονιών στα σχολεία των ΗΠΑ;

5

O Jackson Katz είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κοινωνικός ακτιβιστής. Ένα από τα βασικά πεδία της συγγραφικής και ακτιβιστικής διαδρομής του είναι η με κάθε τρόπο αποτροπή της βίας εναντίον γυναικών, ωστόσο αυτή τη φορά επιλέγει να θίξει ένα πολύ λεπτό ζήτημα την πιο σωστή στιγμή. 

Συγκεκριμένα, ο Katz αναρωτιέται αν παίζει ρόλο το φύλο στις επιθέσεις μαζικών δολοφονιών του τελευταίου διαστήματος στις ΗΠΑ και αν η «τοξική αρρενωπότητα» είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι κοινωνίες, πόσω μάλλον μετά τα κίνητρα του δράστη στο λύκειο της Σάντα Φε στο Τέξας. 

Για τον ίδιο, το γεγονός ότι το 99% των εκτελεστών σε σχολικές επιθέσεις είναι αγόρια και όχι κορίτσια είναι ο πυρήνας του προβλήματος: ο τρόπος με τον οποίο αφομοιώνουν τα τοξικά μηνύματα της παρεξηγημένης αρρενωπότητας αγόρια, έφηβοι και νεαροί άντρες. 

«Ακριβώς επειδή τα αγόρια και οι άντρες εκπροσωπούν την κυρίαρχη κοινωνική ομάδα δεν τολμάμε καν να μιλήσουμε γι' αυτό. Πηγαίνουμε αυτόματα να αναλύσουμε τους δευτερεύοντες παράγοντες, τη στιγμή που η πρόσβαση νεαρών σε όπλα είναι κάτι περισσότερο από ελεύθερη και κυρίως δεδομένη», λέει ο Katz και συνεχίζει εξηγώντας: 

«Δεν πιστεύω ότι οι άντρες είναι γενετικά προκαθορισμένοι για επιθετικές συμπεριφορές. Είναι κάτι που τους διδάσκουμε εμείς, τους το μαθαίνει η κοινωνία μας. Η πραγματική πρόκληση για τους ακτιβιστές δεν είναι να τρέχουμε από το ένα περιστατικό στο άλλο, είναι να αλλάξουμε τις κοινωνικές νόρμες που γεννούν τέτοια περιστατικά, τα οποία είναι πλέον και προβλέψιμα. Μέχρι να το κάνουμε αυτό, απλώς θα τρέχουμε από τη μία επίθεση στην άλλη».

Στοχοποιεί τους άντρες με αυτές του τις διατυπώσεις; Όχι, όπως εξηγεί. Γιατί στο τέλος της αιματηρής διαδρομής, τα πραγματικά θύματα είναι οι άντρες. Άντρες κακοποιούνται από τον κοινωνικό ιστό για να μη γίνουν γκέι, άντρες γίνονται αποδέκτες σκληρού μπούλιγνκ όταν είναι γκέι, άντρες σκοτώνουν άντρες για την επικράτηση μιας ιδέας που είναι από τη σύλληψη της σαθρή. 

«Είναι ευθύνη όσων βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, είναι ευθύνη όσων είναι πατεράδες να κάνουν υγιέστερο τον τρόπο που η κοινωνία και η κουλτούρα μας αντιλαμβάνεται τον ανδρισμό», καταλήγει και φυσικά έχει απόλυτο δίκιο. 

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
επομενως φταει η ... εκπαιδευση που οι δολοφονοι συνηθως ειναι αντρες;;;;τι θα ακουσουμε ακομα... μου θυμιζει εκεινο το πρωθυστερο μυθευμα οτι οι ελληνες προεκυψαν ως αποτελεσμα του ελληνικου διαφωτισμου τον 19αι, προηγουμενως δεν υπηρχαν.αντιστοιχα η βια αντρων εναντι γυναικων ειναι αποτελεσμα της ... εκπαιδευσης δεν προυπηρχε. "Δεν πιστεύω ότι οι άντρες είναι γενετικά προκαθορισμένοι για επιθετικές συμπεριφορές. Είναι κάτι που τους διδάσκουμε εμείς, τους το μαθαίνει η κοινωνία μας. Πηγή: www.lifo.gr"τι γελοιες αντιεπιστημονικες ισοπεδωτικες ανοησιες διαβαζουμε...σιγουρα υπαρχει θεμα με το αγγλοσαξωνικο macho model απο τη μια απο την αλλη η επιχειρηματολογια αυτη ειναι η επιτομη του γελοιου και του ανιστορητου και τελικα του επικυνδυνου...
Αν μου επιτρέπεις:(α) Το φαινόμενο αυτό όχι μόνο δεν είναι παγκόσμιο, όχι μόνο δεν είναι του "αγγλοσαξωνικού macho model" αλλά υπάρχει αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Δεν έχω ακούσει ούτε στην Αυστραλία ούτε στον Καναδά ούτε, βέβαια, στο ΗΒ τέτοιες συμπεριφορές.Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα τόσο για τον "κοινωνικό ακτιβιστή" όσο και για τον ανώνυμο δημοσιογράφο που άκριτα συμφωνεί με όσα λέει ο "κοινωνικός ακτιβιστής" ("...και φυσικά έχει απόλυτο δίκιο").(β) Η αντιεπιστημονικότητα αυτής της σχολής σκέψης είναι πασίδηλη (ενδεικτικά: http://www.lifo.gr/articles/book_articles/191777/giati-ta-vivlia-ton-gynaikon-syggrafeon-poloyntai-se-xamiloteres-times-ap-o-ti-ton-antron#2029988 ).Καταλήγει σε λογικά εκτρώματα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι σχολή σκέψης αλλά τρόπος πολιτικού ακτιβισμού, είναι πολιτικός ακτιβισμός υπό τον μανδύα της "σχολής σκέψης". Ο κύριος του άρθρου είναι "κοινωνικός ακτιβιστής".Είναι μια σχολή non-stop αναπαραγωγής έμφυλου μίσους (ακριβώς όπως μέχρι πριν από κάποια χρόνια της μόδας ήταν το "ταξικό μίσος") διότι σκοπός της είναι η δημιουργία μιας νέας καθεστηκυίας τάξης.(γ) Αυτό που θεωρώ ύπουλο και επικίνδυνο είναι ότι η πολιτική προπαγάνδα πλέον ενδύεται μανδύες όπως η εκπαίδευση ή η στατιστική (βλ. το link που έστειλα ανωτέρω).Ας μου επιτραπεί ένα προβοκατόρικο σχόλιο: η ανωτέρω πρακτική είναι πολύ άνανδρη.(δ) Στις ΗΠΑ έχουν θέματα με την κουλτούρα της βίας, τα οποία πρέπει να κάτσουν κάτω και να τα λύσουν. Το να τα πετάνε κάτω από το χαλάκι της "πατριαρχίας" είναι φτηνό και δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν πρόκειται διά της εκπαίδευσης να μειωθεί η τεστοστερόνη στους άνδρες. Μόνο αν τους κάνεις βήγκαν διότι κόψαν το κρέας μειώνεται η τεστοστερόνη. Ουπς...
Σχετικοάσχετο:http://m.lifo.gr/now/highlights/192847/pos-einai-na-megaloneis-os-kori-dyo-kata-syrroin-dolofonon "Σήμερα η Κάρσον θεωρείται εξπέρ στη συμβουλευτική παιδιών με προβλήματα προσαρμογής στον κοινωνικό ιστό εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς των γονιών τους. Η ίδια πιστεύει ότι η κουλτούρα βίας της Αμερικής δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως σοβαρό πρόβλημα του έθνους και ότι κανείς δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να παρατηρήσει τις στατιστικές για να διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι και απεχθέστεροι serial killers του κόσμου είναι Αμερικανοί. "
@ ατέρμονη ανίαΣσσςςς, μην μας ξυπνάς από το μίσος μας για άρρεν. Μην μας λες ότι μπορεί κάτι άλλο να φταίει. Γύψος. Αναμόρφωση.Κι όλα θα πάνε καλά... Όταν το άρρεν χασει όλα τα χαρακτηριστικά του.