Οι γάμοι του βρετανικού στέμματος μέσα στα χρόνια: λάμψη, γκάφες και απρόοπτα

0

Αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν έχουν γίνει και πολλοί βασιλικοί γάμοι στη Βρετανία από το 1947 και μετά. Η μοναρχία ως θεσμός δύσκολα επιδέχεται βελτιώσεις, αλλαγές ή ακόμη και αλλοιώσεις και τα πάντα -και κυρίως τα νέα μέλη της βασιλικής οικογένειας- υπακούν με πίστη και αφοσίωση στο πρωτόκολλο. 

Ακόμη, όμως, κι αν οι γάμοι του Στέμματος είναι μετρημένοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έλειψαν τα απρόοπτα, οι γκάφες και μικρά περιστατικά που συζητήθηκαν ακριβώς, επειδή χρόνια αργότερα η αποτυχημένη έκβαση του γάμου, δικαίωσε τον αρχικό θόρυβο. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, λοιπόν: στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η πριγκίπισσα -τότε- Ελισάβετ νυμφεύθηκε τον Φίλιππο. Ο γάμος τους υπήρξε από τις πλέον αψεγάδιαστες τελετές, ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας για όσους θα ακολουθούσαν. Στις 6 Μαίου του 1960, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον Άντονι Άρμστρονγκ Τζόουνς σε μία επίσης σεμνή και επιβλητική τελετή στο αββαείο του Ουέστμινστερ. 

Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 η πριγκίπισσα Άννα παντρεύτηκε τον Κάπτεν Μαρκ Φίλιπς. Είναι η εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλύπτει για τα καλά τη δύναμη της τηλεόρασης και φροντίζει να καλύψει το γεγονός, εστιάζοντας στις πιο ρομαντικές σκηνές, αλλά και στο πλήθος που από τα ξημερώματα προσπαθεί να βρει σημείο με καλή θέα για να παρακολουθήσει την τελετή. 

Με τον γάμο του πρίγκιπα Κάρολου με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στις 29 Ιουλίου του 1981 θα αλλάξουν για πάντα οι όροι κάλυψης τέτοιων γεγονότων. Η φωτογένεια της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, τα κάπως αμήχανα φιλιά και η εν γένει συμπεριφορά του ζευγαριού εκείνη τη μέρα θα αρχίσουν να τροφοδοτούν το σύστημα media, αλλάζοντας τον τρόπο που η κοινή γνώμη έβλεπε τους ανθρώπους του παλατιού για πάντα. 

Και μετά την ονειρική εμφάνιση της Νταϊάνα, αλλά και την είσοδο του gossip στοιχείου στο Παλάτι, το κοινό είχε να κάνει με τον γάμο της άτακτης και γκαφατζούς πριγκίπισσας Σάρα Φέργκιουσον με τον πρίγκιπα Άντριου. Η τελετή σφραγίστηκε από τις γκριμάτσες και τη χαρούμενη διάθεση της νεαρής τότε Σάρα, που όμως καμία σχέση με το Πρωτόκολλο δεν είχε... 

Η κανονικότητα, ο ρομαντισμός, η απόλυτη προσήλωση στα διαδικαστικά της τελετής επανήλθε στις 19 Ιουνίου του 1999 όταν ο πρίγκιπας Εδουάρδος παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Σόφι Ρις Τζόουνς. Μόνο απρόοπτο, η βέρα που κόλλησε στο δάχτυλο της σεμνής νύφης και δεν έλεγε να φορεθεί κανονικά... Όσο για τη Τζόουνς ήταν ό,τι πιο κοντινό σε κοινή θνητή που κατάφερε να διαβεί το κατώφλι του Παλατιού. 

Από τους γάμους που κάποιοι τείνουν να ξεχνούν ήταν ο δεύτερος του πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στις 9 Απριλίου του 2005. Σεμνά και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. 

Με τους γάμους του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλτον στις 29 Απριλίου του 2011 θεωρείται ότι εγκαινιάστηκε μία νέα περίοδος ανανέωσης ιδεών και συνηθειών στο Παλάτι. Ο επικείμενος του αδελφού του Χάρι με τη πρώην ηθοποιό και icon πλέον για τους Βρετανούς εκτιμάται ότι θα τα αλλάξει όλα... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM