«Η δημοσιογραφία ήταν η ζωή της»: οι γιοι της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα μιλούν στον Guardian

0

«Η δολοφονία της ήταν η τρανή απόδειξη των εγκλημάτων που ξεσκέπαζε. Την καταδίωκαν από το 2008. Ήξερα ότι κάτι θα γίνει, αλλά αυτό που συνέβη με ξεπερνάει». Ο Μάθιου, ένας από τους δύο γιους της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, μιλά για πρώτη φορά για τη μητέρα του, τη δημοσιογράφο από τη Μάλτα που η εν ψυχρώ δολοφονία της πέρσι τον Οκτώβριο συγκλόνισε την κοινή γνώμη. 

«Ήταν η μόνη που μπορούσε να αποκαλύψει το μέγεθος της κυβερνητικής διαφθοράς. Από την κορφή έως τον πάτο της ιεραρχίας, ήταν η μόνη που θα έγραφε οτιδήποτε θα έπεφτε στην αντίληψή της. Όταν έχεις ένα τέτοιο μυαλό, δεν μπορείς να το κάνεις να λειτουργήσει αλλιώς», λέει το ένα από τα παιδιά της, αυτό που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονική έκρηξη που σκότωσε τη δημοσιογράφο. 

«Δεν έμοιαζε με καμιά γυναίκα απ' όσες ξέρετε. Ήταν μία απίστευτα έξυπνη γυναίκα. Και κυρίως δεν μάσαγε με τις ανοησίες. Δεν έχαφτε αυτά που της έλεγαν, δεν χώραγε σε κανένα καλούπι», λέει ο σύζυγος της Γκαλιζία. «Η δημοσιογραφία ήταν η ζωή της. Για εκείνην ήταν μια προέκταση της προσωπικότητάς της. Ήταν η μόνη που δεν σταματούσε, όταν έφτανε στα χέρια της ένα επικίνδυνο θέμα. Όταν οι έρευνες των άλλων σταματούσαν, εκείνη ήταν η μόνη που θα συνέχιζε».

Το τραγικότερο όλων; Εκτός από τις συνεντεύξεις των γιων και του συζύγου της, το αφιέρωμα του Guardian αποκαλύπτει μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η μαχητική δημοσιογράφος 6 μέρες πριν από τη δολοφονία της και στην οποία ακούγεται να λέει: «Είναι τέτοιο το κλίμα φόβου στη Μάλτα, που ο κόσμος, βλέποντας το τι παθαίνω εγώ, δεν θέλει να κάνει αυτό που κάνω εγώ. Ο κόσμος φοβάται τις συνέπειες». 

Έξι μήνες μετά τον θάνατο της δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Συνελήφθησαν 3 άντρες για τη δολοφονία της, αλλά είναι άγνωστο το ποιος έδωσε την εντολή εκτέλεσής της Γκαλιζία. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας -ο άνθρωπος που θεωρείται ο πιθανότερα ύποπτος γι' αυτή την εντολή εξόντωσης- έχει ορίσει χρηματική αμοιβή σε όποιον προσφέρει «πολύτιμες» πληροφορίες... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM