Επιστρέφοντας από την κόλαση βιασμών και βασανιστηρίων της Boko Haram

0

Τον Απρίλιο του 2014, περισσότερα από 200 κορίτσια απήχθησαν από σχολείο στη Νιγηρία, από την τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram. Η νεαρή Rahab Ibrahim ήταν ένα από αυτά τα κορίτσια και μεταξύ των 21 που αφέθηκαν ελεύθερα τον Οκτώβριο του '16, μετά από διαπραγματεύσεις της νιγηριανής κυβέρνησης με τους τρομοκράτες. 

Τι σημαίνει, όμως, ελευθερία γι' αυτές τις συνολικά 100 κοπέλες που έζησαν περισσότερα από 2,5 χρόνια μαζί με τυς στρατιώτες της Boko Haram; Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν έρθει ακόμη σε κανονική επαφή με τους γονείς και τις οικογένειες τους, παρά μόνο αποσπασματικά. 

Η νιγηριανή κυβέρνηση έχει φροντίσει να τις εντάξει σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα διαμονής και εκπαίδευσης από αυτά που συνήθως προορίζονται για τις κόρες πολιτικών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων. Παρακολουθούνται από ειδικούς εκπαιδευτές και ψυχολόγους και οφείλουν να απαντούν στις ερωτήσεις κυβερνητικών στελεχών. 

Αυτό το τελευταίο, σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση της Νιγηρίας να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη Boko Haram. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έχουν περάσει μακρές περιόδους λιμοκτονίας και απανωτών βιασμών: τις άφηναν νηστικές, τη στιγμή που τις ανάγκαζαν να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν τους στρατιώτες της Boko Haram. 

Από κάποιες από αυτές λείπουν ολόκληρα σημεία του κορμιού της, λόγω των σκληρών βασανιστηρίων, στα οποία υποβλήθηκαν από τους στρατιώτες της οργάνωσης: από μερικά εκατοστά επιφάνειας δέρματος μέχρι δάχτυλα, χέρια, πόδια. 

Οι ειδικοί που τις παρακολουθούν ξέρουν ότι η επανένταξη αυτών των κοριτσιών στον κοινωνικό ιστό θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που επιχειρήθηκε ποτέ. Γι' αυτό τις κρατούν μαζί, καθώς μοιράζονται μια κοινή εμπειρία, που μόνο με τέτοιου είδους συνοδοιπόρους αντιμετωπίζεται. Για να ξεπεραστεί, θεωρείται ήδη αδύνατον... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM