Ψωμί, ελιά, καινούρια κινητά! Αύξηση στις πωλήσεις κινητών εν μέσω capital controls!

Ψωμί, ελιά, καινούρια κινητά! Αύξηση στις πωλήσεις κινητών εν μέσω capital controls! Facebook Twitter
3

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ


Ψωμί, ελιά, καινούργια κινητά. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ελληνικό παράρτημα της Gfk (εταιρεία που καταγράφει διεθνώς τις πωλήσεις τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών), το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων στην χώρα μας ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα capital controls επεβλήθησαν στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου και ότι τα στοιχεία αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία είναι πράγματι εντυπωσιακά. Κατά την ίδια περίοδο οι Έλληνες καταναλωτές δαπάνησαν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά προϊόντα τεχνολογίας. Νούμερο που είναι μόλις κατά 7,3% μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πρόκειται για ανεπαίσθητη πτώση, αν λάβει κανείς υπόψη τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, που δεν έκαναν πιο δύσκολη μόνο τη ζωή των πολιτών αλλά και των εισαγωγέων που φέρνουν όλα αυτά τα προϊόντα. Βέβαια, αυτά τα 450 εκατ. ευρώ δεν έγιναν με λεφτά που σήκωναν οι άνθρωποι από τα ΑΤΜ, αλλά έγιναν κυρίως με κάρτες.

Τις πρώτες μέρες των capital controls ήταν πολλοί εκείνοι που φοβούμενοι ακόμη και έξοδο από το ευρώ έσπευσαν σε καταστήματα που πωλούν είδη τεχνολογίας και δαπάνησαν ουκ ολίγα -πάντα μέσω κάρτας- αφενός για να "ρίξουν" τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Μάλιστα, τις πρώτες μέρες των capital controls ήταν πολλοί εκείνοι που φοβούμενοι ακόμη και έξοδο από το ευρώ έσπευσαν σε καταστήματα που πωλούν είδη τεχνολογίας και δαπάνησαν ουκ ολίγα -πάντα μέσω κάρτας- αφενός για να "ρίξουν" τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (σ.σ. η λογική με την οποία πολλοί έσπευσαν να πληρώσουν φόρους και εισφορές), αφετέρου φοβούμενοι τεράστιες ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά από ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

Εκτός από τις τηλεπικοινωνιακές συσκευές, αύξηση (0,7%) κατά το ίδιο τρίμηνο σημείωσαν και οι πωλήσεις μεγάλων οικιακών συσκευών που έφτασαν στα 116 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων (ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις κτλ) λόγω... Σεπτέμβρη είναι παντα στα φόρτε τους λόγω στησίματος νέων νοικοκυριών (π.χ. φοιτητές). Από την άλλη, οι μικρές οικιακές συσκευές (καφετιέρες, τοστιέρες κ.ο.κ.) έκαναν τζίρο 34 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 3,9%. Περιορισμένες σχετικά ήταν και οι απώλειες στις πωλήσεις προϊόντων πληροφορικής, δηλαδή στα laptop και τα tablet: οι πωλήσεις ανήλθαν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 86 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 16,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Αντίθετα, διευρυμένες ήταν οι απώλειες στις πωλήσεις ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών (-24,9%), των φωτωγραφικών ειδών (-31,3%) και των ειδών εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (-22,4%). Οι πωλήσεις σε αυτές τις τρεις κατηγορίες διαμορφώθηκαν στα 82 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ