Καθησυχαστικός για την μετάδοση λοιμωδών νόσων απ' τους πρόσφυγες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Καθησυχαστικός για την μετάδοση λοιμωδών νόσων απ' τους πρόσφυγες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Alexandros Michailidis / SOOC
0

Καθησυχαστικός ως προς την μετάδοση λοιμωδών νόσων, εμφανίζεται με συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και την εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μιλά και για περαιτέρω στελέχωση των κέντρων προσφύγων και των προαναχωρησιακών κέντρων, με γιατρούς νοσηλευτές και ψυχολόγους, μέσα στον επόμενο μήνα. Για το τεράστιο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που ξεπερνούν τις 2.500 στην Ε.Ε λέει χαρακτηριστικά:« Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα ως οργανισμός και θα το παλέψουμε αυτό, να πάρουμε την αναδοχή τέτοιων παιδιών για να μπορέσει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλους οργανισμούς και για οικογένειες»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

Ερ:Κάποιοι μιλούν περι υγειονομικής βόμβας. Θέλω λοιπόν να μας πείτε κατά πόσον ισχύει αυτό και αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως πολύς κόσμος φοβάται. Τα μέρη από τα οποία έρχονται στην πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι, παρουσιάζουν κρούσματα ελονοσίας φυματίωσης και συναφών νόσων.

Απ: Αυτό που ελέγετο και ευτυχώς αυτή τη στιγμή λιγάκι και πολύ δικαιολογημένα δεν αναφέρεται, το θέμα της υγειονομικής δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί, όπως τους βλέπετε κ' εσείς στην τηλεόραση, είναι άνθρωποι που έχουν όψη και θρέψη καλή, δεν νοσούν. Δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, αλλά εμείς,όμως,είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μέτρα πρόληψης. Δηλαδή να τους έχουμε υπό την επίβλεψη μας, σε περίπτωση που κάποιο άτομο παρουσιάσει κάτι να το θεραπεύσουμε έγκαιρα και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε μία υγειονομική ασπίδα για όλους.

Ερ: Ποια είναι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν κι εσείς καλείστε να αντιμετωπίσετε άμεσα; Μη ξεχνάμε ότι αρχίζει και η εποχή των ιώσεων που επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση. Ήδη,πληροφορηθήκαμε π.χ ότι στην Πλατεία Βικτωρίας τα συχνότερα προβλήματα υγείας είναι γρίπη,βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα .

Απ: Ναι υπάρχουν κάποια τέτοια ενοχλήματα τα οποία είναι ήσσονος κλινικής βαρύτητας, δεν εγκυμονούν κάποιους κινδύνους μεταδοτικών νοσημάτων, αλλά δικιά μας επιμέλεια είναι να φροντίσουμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, διότι επειδή προέρχονται από περιοχές που ενδημούν λοιμώδη νοσήματα όπως π. χ η ελονοσία ή η φυματίωση , εδώ είναι ακριβώς το θέμα έγκαιρα να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε.

Ερ: Έχετε διαπιστώσει τέτοια κρούσματα και που;

Απ: Είχαμε τέσσερα, πέντε περιστατικά τέτοια στην Κω συγκεκριμένα, ελονοσίας . Διεγνώσθησαν, πήραν αγωγή, θεραπεύτηκαν και δεν υπάρχει κανένας φόβος.

Ερ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε στη Μυτιλήνη, όπου είναι και το σημείο που παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος όγκος εισροών;

Απ: Δεν έχουμε κρούσματα ελονοσίας. Το μόνο που παρατηρείται είναι κάποια κρούσματα δυσεντερίας, λόγω ακριβώς των θεμάτων συγχρωτισμού. Αλλά όμως παίρνονται τέτοια μέτρα, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσης.

Ερ: Ως προς τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων πως αντιμετωπίζετε το θέμα ; Καλείστε να ταυτοποιήσετε τα εμβόλια που έχουν γίνει και αυτά που χρειάζεται να γίνουν, τηρώντας την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της προστασίας του προσφυγικού πληθυσμού. Και πέραν τούτου μέσα στη βδομάδα διαπιστώθηκε έλλειψη κάποιων εμβολίων παιδιατρικών στην πλειονότητα, ωστόσο το θέμα φαίνεται να διευθετείται έως την επόμενη εβδομάδα. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωσε το υπουργείο υγείας. Θα το δούμε και στην πράξη.

Απ: Υπάρχει και για τα παιδιά αυτά εμβολιαστική κάλυψη και λόγω του ότι προέρχονται πάρα πολλά από τη Συρία, η οποία είχε ένα υγειονομικό σύστημα το οποίον βέβαια διαλύθηκε λόγω του μακροχρόνιου πολέμου. Εμείς φυσικά μπαίνουμε στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού, κάνοντας εμβολιαστικές παρεμβάσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είχαν εμβολιαστεί και τι εμβολιαστική κάλυψη υπήρχε.

Ερ: Τώρα με την έλλειψη που έχει παρατηρηθεί αυτές τις ημέρες, έχετε διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα;

Απ: Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι ένα θέμα που θα διευθετηθεί από τις βιομηχανίες που έχουν την εμβολιοπαραγωγή, και θα υπάρξει μια ομαλή ροή.

Ερ: Αναφερθήκατε στα ασυνόδευτα παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παιδιά 8-16 ετών και αγγίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 30%. Ποια είναι η πρόβλεψη για αυτά τα παιδιά;

Απ: Για τα παιδιά αυτά αφού εξεταστούν, υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τις οποίες έχουμε και σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνουμε. Τα παιδιά αυτά πηγαίνουν σε ορισμένα κέντρα υποδοχής τα οποία υπάρχουν και έχουν την παρακολούθηση που πρέπει να έχουν. Η τύχη βέβαια των παιδιών αυτών δε μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα γίνει. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Τα παιδιά αυτά στερούνται των γονιών τους. Χάσανε τους γονείς τους στο πόλεμο. Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα και καλείται η κοινωνία να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, δείχνοντας τη στοργή της και την αλληλεγγύη της.

Ερ: Έχετε κάνει κάποιες προτάσεις εσείς ως ΚΕΕΛΠΝΟ ;Το θέμα είναι τεράστιο βέβαια και ακουμπά πολλούς φορείς.

Απ: Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα ως οργανισμός και θα το παλέψουμε αυτό, να πάρουμε την αναδοχή τέτοιων παιδιών για να μπορέσει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλους οργανισμούς και για οικογένειες. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεφεύγει από τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες τις δικές μας, αλλά είναι ένας έντονος ανθρώπινος προβληματισμός. Δεν είναι μόνο τα παιδάκια που είναι στην Ελλάδα, που τον ακριβή αριθμό δεν τον έχουμε. Με την επικοινωνία που είχαμε και με τον Επίτροπο για θέματα προσφυγικά, με τον κ.Αβραμόπουλο, με τα δεδομένα τα οποία έχουμε και την ενημέρωση, τα παιδιά αυτά ξεπερνούν τα 2.500 παιδιά για το 2015. Και βέβαια αυτά τα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη διασπορά της Ε.Ε. Εδώ είναι το πρόβλημα το μεγάλο, κι εδώ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, γιατί όπως καταλαβαίνετε παιδιά χωρίς γονείς έχουνε μεγάλες ανάγκες κοινωνικής θαλπωρής και προσοχής.

Ερ: Όσον αφορά την ψυχολογική στήριξη που σαφώς είναι αναγκαία για αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει κάποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και σε ποιες δράσεις γενικότερα πρόκειται να προβεί το ΚΕΕΛΠΝΟ το αμέσως επόμενο διάστημα για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ;

Απ: Εμείς ως ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτουμε κέντρα προσφύγων και προαναχωρησιακά κέντρα. Υπάρχουν ψυχολόγοι, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες που παρατηρούνται σε αυτά τα άτομα και τώρα με το νέο πρόγραμμα που υπάρχει της προσφυγικής μεταναστευτικής πολιτικής, δίνεται η δυνατότητα να απασχοληθούν με σύμβαση έργου και ψυχολόγοι και γιατροί και νοσηλευτές, για να καλύψουμε με επάρκεια και πληρότητα τις δομές.

Ερ: Πότε αναμένεται να γίνει αυτό;

Απ: Ήδη έχει εγκριθεί ποσό για τη δράση και μόνο του υπουργείου υγείας και πολύ σύντομα, πιστεύω μέσα σε ένα μήνα, θα έχουν στελεχωθεί οι μονάδες αυτές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα περιστατικά αυτά, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε ήδη σε Φθινόπωρο- Χειμώνα και οι συνθήκες θα είναι δύσκολες . Είναι ένα πρώτο ποσό το οποίο εκταμιεύεται σε μας της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων από το μεταναστευτικό ταμείο, αλλά όπως θα έχετε ακούσει και από τον κ.Αβραμόπουλο που είχε έρθει εδώ, η Ελλάδα θα έχει τα προσεχή χρόνια ένα ποσό της τάξης των 450 εκατομμυρίων και βέβαια θα υπάρξουν και άλλα ταμεία, τα οποία θα συνδράμουν σε όλο αυτό το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο είναι τεράστιο, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM