Tην εκταμίευση 450 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος

Tην εκταμίευση 450 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος Facebook Twitter
0

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει τις ισορροπίες της για να προστατέψει τις κοινωνίες της και ταυτόχρονα να μην εγκαταλείψει τις αξίες της, διότι αν τα ξεχάσει αυτά ξεχνούμε και ποιοι είμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων μετά το πέρας της σύσκεψης που έγινε στην Κω ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.


Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ενώ παρόμοια κύματα δέχονται όλες πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες.


«Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην έχει επηρεαστεί από αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και από αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους», υπογράμμισε ο κ. Τίμερμανς εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση στο πρόβλημα και όχι να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.


Η Κως δεν μπορεί να μείνει μόνη και γι' αυτό θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους της περιοχής και γενικά σε όλους τους Έλληνες ανέφερε επίσης στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε «ότι η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί τη θέλησή μας να μην κρυφτούμε στα δύσκολα αλλά να πηγαίνουμε εκεί που είναι το πρόβλημα και να δίνουμε λύσεις».


Την ανάγκη να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στη Κω
«Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στον Πειραιά όπου θα γίνεται άμεσα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν χώροι υποδοχής στα μεγάλα νησιά.


Αναφορικά με τη χρηματοδότηση που δικαιούται η Ελλάδα για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής «για να αρχίσει άμεσα, την ίδια μέρα, η εκταμίευση των ποσών που είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ».


«Αυτό», πρόσθεσε, «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 33 εκατ. ευρώ».


Ακόμη, ο επίτροπος δήλωσε ότι τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών πρώτης γραμμής υποδοχής επιπλέον κονδύλια έκτακτης ανάγκης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ