Με δραματική κατάρρευση και απαγόρευση short selling η επιστροφή του Χρηματιστηρίου

Με δραματική κατάρρευση και απαγόρευση short selling η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Facebook Twitter
Το άνοιγμα που σημειώθηκε πριν από λίγο ήταν δραματικό με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει από τα πρώτα λεπτά, ιστορική πτώση της τάξεως άνω του - 22%.
11

Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνεδρίαση του δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία έδωσε και επισήμως το «πράσινο φως» στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας.

Στο επίκεντρο της προσοχής όλων βρίσκονται οι πιέσεις που θα δεχτούν αυτές οι πρώτες συνεδριάσεις οι οποίες προεξοφλείται από διεθνείς χρηματιστές πως θα σηματοδοτηθούν από σημαντικές ζημιές.

 

Το άνοιγμα που σημειώθηκε πριν από λίγο ήταν δραματικό με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει από τα πρώτα λεπτά, ιστορική πτώση της τάξεως άνω του - 22%. Oι τραπεζικές μετοχές να έχουν κλειδώσει στο limit down με εκατομμύρια τεμάχια προς πώληση.

 

Εν τω μεταξύ πτωτικές τάσεις επικρατούσαν στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης σήμερα.
Μικρή πτώση σημείωνε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE-100 να υποχωρεί στο ξεκίνημα των συναλλαγών κατά 0,10% στις 6.689,93 μονάδες.
Απώλειες κατέγραφε το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη Dax να υποχωρεί στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 0,12% στις 11.295,50 μονάδες.
Με μικρή πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες 0,11% στις 5.076,80 μονάδες.

 

Στην ανακοίνωση για το ελληνικό Χρηματιστήριο σημειώνεται πως για την ώρα παρατείνεται η απαγόρευση του short-selling (ανοικτές πωλήσεις) σε μετοχές, ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου, με το κλείσιμό του.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 725/3.8.2015 συνεδρίαση του και λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων" (ΦΕΚ 84Α΄/18.7.2015) και στην Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών "Άρση περιορισμών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015 (Α΄84) για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων" (ΦΕΚ Β 1617/31-7-2015), αποφάσισε:

α) την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

β) την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,

γ) την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,

δ) την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),

ε) την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 και της παρ. 1.ii του άρθρου 2 της Απόφασης ΕΚ 6/675/2014 ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ,

στ) τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

ζ) Η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σύμφωνα με την 2/722/27.7.2015 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:

i. Στις παραπάνω μετοχές,

ii. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,

iii. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών,

iv.. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.

Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.

Οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM