ΟΟΣΑ: Αυξημένες οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Αυξημένες οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή, ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές ανέφερε κατά την ομιλία της στο συνέδριο Mental Health η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, Φραντσέσκα Κολόμπο.

Η κ. Κολόμπο εκτιμά ωστόσο πως παρά το μεγάλο ποσοστό, δυστυχώς  τα ψυχικά νοσήματα είναι παραμελημένα και δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι πόροι είναι περιορισμένοι και η θεραπεία ελλιπής, καθώς μόνο 1 στους 4 ανθρώπους λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων κρίνεται προβληματικός και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, λόγω μείωσης του κόστους.


Η μείωση των αυτοκτονιών είναι όμως ένα από τα θετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλά όπως σημείωσε η κα Κολόμπο στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση πολύ πριν την κρίση - και όπως είπε - οι αυτοκτονίες δεν αναφέρονται λόγω στίγματος.


Σύμφωνα με την κ. Κολόμπο, η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία τους, 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.


Την ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Ευρώπης, Πέντρο Μοντελάνο, παρουσιάζοντας το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών.



1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή το πρόβλημα είναι ότι ο ψυχικά άρρωστος λείπει από τη δουλεια και είναι αντιπαραγωγικός...Και αν αυτοκτονήσει κιόλας μας χαλάει και την πιατσα, δεν φτάνει που δεν δούλευε, άντε να ψάχνουμε και αλλονε τώρα...