ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Bullying σε ανήλικο στη Σύρο: Τον έγδυσαν και τον φωτογράφισαν οι συμμαθητές του

Bullying σε ανήλικο στη Σύρο: Τον έγδυσαν και τον φωτογράφισαν οι συμμαθητές του Facebook Twitter
9

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Σύρου η αποκάλυψη για ένα νέο περιστατικό bullying σε 17χρονο μαθητή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονιών του παιδιού το περιτατικό συνέβη κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Πάτρα.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο πατέρας του παιδιού στο cyclades24.gr. ο oποίος κατήγγειλε πως ο γιος του αναισθητοποιήθηκε από ποτό στο οποίο έριξαν στάχτη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου του στο ξενοδοχείο όπου μεταφέρθηκε, ομάδα 20 συμμαθητών του, εισέβαλλαν στο δωμάτιο, κατέβασαν το εσώρουχό του μέχρι τα γόνατα, του έριξαν πάνω στο σώμα του κομμάτια από πίτσα, μανιτάρια, ντομάτα, του άδειασαν ένα μπουκάλι σαμπουάν και του έριξαν στα γεννητικά του όργανα στάχτη, κοροϊδεύοντάς τον και περιγελώντας τον.

 

Παράλληλα απαθανάτισαν τα «κατορθώματά τους» με βίντεο και φωτογραφίες σε δυο στάσεις. [...]

Τις φωτογραφίες και το βίντεο τα έσβησαν καθηγητές με την δικαιολογία ότι φοβήθηκαν μήπως διαρρεύσουν στο διαδίκτυο και υποστεί μεγαλύτερη ηθική βλάβη ο έφηβος, αλλά θα καταθέσουν ενόρκως στη δικαιοσύνη.

Οι γονείς του μαθητή δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να δικαιωθεί ο γιος τους, αλλά και να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά του νησιού.

Παράλληλα εκφράζουν την απόλυτη πικρία τους, γιατί οι συγκεκριμένοι μαθητές, όταν γνωστοποιήθηκε το γεγονός στο σχολείο, παραμένουν αμετανόητοι, όπως και οι γονείς τους οι οποίοι αν και πληροφορήθηκαν τα τεκταινόμενα δεν προέβησαν στην παραμικρή πράξη μεταμέλειας.

Τη συνέχεια στην υπόθεση δίνει όμως μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Cyclades24.gr την οποία υπογράφει ένας από τους ανήλικους δράστες. Σε αυτή μιλά για το περιστατικό και ζητά συγνώμη:

«Απευθυνόμενος σε μια κοινωνία που τόσο με μίσησε. Τη κοινωνία της Σύρου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να σας πω τα παρακάτω:

Αναφορικά σε όλα όσα συνέβησαν στη σχολική μου εκδρομή, νιώθω χρέος μου να μιλήσω εφόσον έκανα μια κακόγουστη πλάκα στη πενταήμερη εκδρομή του σχολείου μου. Μια εκδρομή, στην οποία περάσαμε τόσο καλά και νιώθω πως είμαι η αιτία που γκρεμίστηκαν όλα τη τελευταία στιγμή.

Την συγκεκριμένη ιστορία, την ακούω επαναλαμβανόμενα, από διάφορους, και ο καθένας τη λέει με διαφορετική μορφή. Σώπασα αρχικά από φόβο, αλλά νομίζω έκανα μεγάλο κακό στο κοινωνικό μου περίγυρο, και ήρθε η ώρα να μιλήσω. Να πω τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν.

Όλα λοιπόν ξεκινούν, όταν είχαμε βγεί Πέμπτη 2 Απριλίου σε ένα ρεμπετάδικο. Οι καθηγητές μας, μας ενημέρωσαν πολλές φορές να προσέχουμε και να μη πίνουμε. Εμείς λοιπόν δεν ακούσαμε. Η ρίζα του κακού ξεκινά από κει. Μεθύσαμε. Στο λεωφορείο ο μαθητής ο οποίος υπέστη «πείραγμα», κατά το γυρισμό στο ξενοδοχείο, ήταν μεθυσμένος, κάνοντας εμετό κατά τη διαδρομή. ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ. Κάτι αντίστοιχο, θα μπορούσε να του προκαλέσει σωματική βλάβη, όπως το να χάσει το φώς του. Αντίστοιχα πριν προλάβουν οι δημοσιογράφοι με τόσο φθόνο να αναρτήσουν το οτιδήποτε, ας σκεφτούν πως δεν απεδείχθη ποτέ κάτι τέτοιο διότι δεν έκανε ποτέ εξετάσεις αίματος.

Όταν λοιπόν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, πήγαμε όλοι στα δωμάτια μας. Κάποιοι κοιμήθηκαν, ενώ άλλοι περιφερόμασταν στους διαδρόμους. Δεν απειλήσαμε το συγκάτοικο του για να μπούμε, απλά κάνοντας βόλτες από δωμάτιο σε δωμάτιο με ξύπνιους μαθητές, μπήκαμε και στο δικό του. Τον βρήκαμε να κοιμάται απ τη μέθη στο κρεβάτι και έτσι απερίσκεπτα του κατεβάσαμε το εσώρουχο (το οποίο ήταν το μόνο το οποίο φορούσε) και του ρίξαμε ένα σαμπουάν μικρό ξενοδοχείου στην ευαίσθητη περιοχή.

Από κει κι έπειτα, τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, ενώ ήδη είχαν ενημερωθεί οι καθηγητές, φοβηθήκαμε τις συνέπειες, οπότε διεγράφησαν. Οι καθηγητές μας έβρισαν για τη πράξη μας αυτή και μας απείλησαν με αποβολές. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες ΙΣΧΥΕΙ ότι του είχαμε βάλει δύο μπουκάλια στις μασχάλες, για πλάκα. Αυτά μόνο. Τίποτα παραπάνω. Πολύ πιθανό να διαπιστωθεί κάτι αντίστοιχο, αν τυχόν φτάσει κάτι τέτοιο στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και αποκαλυφθούν οι διαγεγραμμένες φωτογραφίες. Έτσι θα διαπιστωθεί μόνο, ότι δεν υπήρξε στύση και «σάλτσες» των καναλιών.

Με τον ερχομό μας στο νησί, νηφάλιοι πλέον, διαπιστώσαμε ότι η πλάκα μας δεν ήταν καθόλου καλόγουστη. Κάθε άλλο!! Παρόλα αυτά, επιχείρησα να επικοινωνήσω να ζητήσω συγνώμη στο παιδί, το ίδιο και οι γονείς μου. Πράγμα το οποίο διαψεύθηκε. Μετά επιχείρησα να επικοινωνήσω μαζί του από facebook προσκαλώντας τον να πάμε για ένα καφέ να του ζητήσω συγνώμη. Ήταν κάθετος στο ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα!! Από κεί κι έπειτα, σταμάτησα να τον ενοχλώ στο να βρεθούμε. Ήταν άσκοπο!

Το να πώ ότι βυθίστηκα σε τύψεις για τη παραπάνω ιστορία, είναι γραφικό.

Στα άρθρα ξαφνικά που μου έστελναν όλοι στο διαδίκτυο, για τις καταγγελίες του πατέρα του παιδιού, διέκρινα αρνητικές κριτικές για το σχολείο μου και για τους συνομήλικους μου, «βαφτίζοντας» τους «αγέλη», και πως όποιος δεν ανήκει σε αυτή, δεν είναι αποδεκτός. Δεν είμαστε ούτε ζώα ούτε λύκοι! Στα διαλείμματα είμαστε όλοι ένα, το ίδιο και στην εκδρομή. Μια παρέα ήμασταν όλοι. Κανένας δεν υπήρξε που να μην ήταν αποδεκτός.

Επίσης, ακούστηκε ότι είμαστε συμμορίτες, που κάνουμε σούζες και κάνουμε χρήση ναρκωτικών. Προσωπικά, είμαι πρόθυμος ανα πάσα στιγμή, συνοδευόμενος απ το πατέρα του παιδιού, να πάμε στο Νοσοκομείο να κάνω τοξικολογικές εξετάσεις να αποδείξω το αντίθετο. Επίσης δεν ήταν τίποτα προμελετημένο προ εκδρομής. Ασυνείδητα έγιναν όλα!

Λίγο πριν κλείσω το μήνυμα μου αυτό, θα ήθελα να ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ στους εξής:

Πρώτα απ όλα στους καθηγητές μου, οι οποίοι ήταν τυπικότατοι ενώ εγώ όχι. Μας φέρθηκαν άψογα, και μας πρόσεχαν, αλλά δεν έδειξα καμία υπευθυνότητα απέναντι τους. Εκτός αυτού εξέθεσα το νησί μου, και το σχολείο μου σε πανελλήνιο επίπεδο, πράγμα το οποίο δεν αρμόζει σε ένα σχολείο σα το δικό μας.

Συγγνώμη, στο συμμαθητή μου ο οποίος υπέστη τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της μέθης μου.

Συγνώμη, στο πατέρα του παιδιού ο οποίος μεγαλώνει ένα παιδί με αρχές, και αυτό φαίνεται, και τυγχάνει να είναι Ιερέας. Συγνώμη για την ψυχική οδύνη που έχει υποστεί από τα «κατορθώματα» μου. Θα ήθελα λοιπόν δημόσια να πω και κάποια πράγματα στον πατέρα του παιδιού, και όχι απευθυνόμενος σε έναν πατέρα μιας οικογένειας, αλλά μιας ενορίας της Ερμούπολης.

Πατέρα, σας ζητώ επίσημα ΣΥΓΝΩΜΗ, γνωρίζω ότι μιλήσατε και με τους δικούς μου, και μου είπατε ότι τη συγνώμη μας δε τη δέχεστε. Με κατηγορήσατε για « Bullying». Είναι λέξη της μόδας! Μετά το συμβάν με το Γιακουμάκη, ακούγεται πολύ τακτικά. Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ' αυτούς που την ασκούν και σ' αυτούς που την υφίστανται. Είναι μια συμπεριφορά η οποία έχει συνεχή δράση. Εγώ μόνο το περιστατικό αυτό του έκανα. Το bullying δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση! Εγώ κατ επανάληψη σας έδειξα τη πρόθεση μου, να τη λύσω. Στο bullying, όσοι το ασκούν πιστεύουν ότι μέσα απ' αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί. Δε νιώθω πιο σημαντικός. Νιώθω ένα τίποτα μες τη σχολική κοινότητα, μετά τη πράξη μου αυτή.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω, και τονίζω πως μιλάω σε έναν Ιερέα και όχι ένα πατέρα, είναι πως διάβασα τίτλους όπως «Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο» ! Eίμαι πλήρης μετανιωμένος για όλα όσα έκανα, και είμαι προετοιμασμένος να μου προκαλέσετε όσο κακό μπορεί να θελήσετε για τη πράξη μου αυτή! Αναμένω τη δίκη και την ανάλογη ποινή μου.

Τελευταία συγνώμη ζητώ στην οικογένεια μου, η οποία δυστυχώς σύμφωνα με τα άρθρα, έχει έλλειψη επιπέδου. Εγώ σαν άξιος κριτής, επειδή μεγάλωσα στο σπίτι τους, μπορώ να το διαψεύσω! Δε με μεγάλωσαν με τέτοιες αρχές. Δε με δίδαξαν πώς να κάνω κακόγουστες πλάκες. Με έμαθαν να ζητώ συγνώμη, και να αναγνωρίζω τα λάθη μου. Με έμαθαν πώς να είμαι έτοιμος να υποστώ τις συνέπειες. Ζητώ επίσημα συγνώμη και σε αυτούς. Μαμά και μπαμπά, σας ζητώ συγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα! Ζητώ επίσης να με συγχωρέσετε που δε θα επιτύχω στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης είναι πολύ πιθανό να επαναλάβω τη χρονιά. Ξέρω πως η οικονομική σας κατάσταση είναι άσχημη, παρόλα αυτά θα εκτίσω την όποια ποινή με κάθε τρόπο. Είμαι διατεθειμένος να μου φτάσουν όσα μαχαίρια και αν αντέχουν ως το κόκκαλο.

Με έχει κατακλίσει αίσθημα απόγνωσης. Ο λόγος είναι ο ίδιος μου ο εαυτός!

Συγνώμη».

9

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
ειναι φανερο οτι η επιστολη δεν ειναι γραμμενη απο τον μαθητη, αλλα απο καποιον που παριστανει τον μαθητη, επομενως αμφισβητειται η ειλικρινεια της μεταμελειας.πιθανοτατα καποιος απ ολους προσπαθει να αποφυγει τις συνεπειες ΕΠΕΙΔΗ το θεμα πηρε εκταση και δημοσιοτητα κι οχι επειδη μετανοιωσε.καλως δεν δεχονται συζητησεις οι γονεις και ο παθων. ας πραξουν οπως νομιζουν .ελπιζω τα σβησμενα αρχεια να ανακτουνται.αυτο το σβησιμο απο τους καθηγητες, που δεν ειναι χαζοι, ουτε ανηλικοι, περισσοτερο με συγκαλυψη μοιαζει και οχι με προστασια του θυματος. θα πρεπει να ελεγχουν για τις ευθυνες τους.ΦΤΑΝΕΙ με τους προστατες των θυματων αυτων που κουκουλωνουν τετοια ΑΙΣΧΗ.πως να μην πω οτι θυμηθηκα τον διαβοητο διευθυντη της γαλακτοκομικης σχολης ιωαννινων?προστασια κι αυτου και ολων των εν δυναμει θυματων, ειναι η τιμωρια τους και η διαθεση των στοιχειων στους γονεις του μαθητη για να προσφυγουν στην δικαιοσυνη. ΟΧΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ.
Haterz gonna hate and quifsers gonna quifsa. Σε μια σχολική εκδρομή το μικρότερο ποσοστό πάει για το εκπαιδευτικό κομμάτι. Οι υπόλοιποι για να ξεσαλώσουν. Ο καθένας με τον τρόπο του. Άλλοι θα πιούν για πρώτη φορά και άλλοι θα κάνουν σεξ για πρώτη φορά. Άλλοι θα φύγουν απο τον τόπο τους για πρώτη φορά και θα νιώσουν κάπως ελεύθεροι και άλλοι θα πάνε για πρώτη φορά στα μπουζούκια!!! Shit Happens -Vincent Η επιστολή, με τον τρόπο που είναι γραμμένη φαίνεται κάτι να μην πηγαίνει καλά. Έχει μεν τον αυθορμητισμό του 17χρονου αλλά τα κουκουλώνει όλα απο όλες τις πλευρές. Πολύ αθώο και λέει ακριβώς αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Ξέρει να σπάει κώδικες :P
Πως είναι δυνατόν να κάνουν τέτοια πράγματα?? Πόσο ξεφτίλες είναι και πόσο άχρηστοι οι γονείς τους?Εννοείται πως τώρα θα τα κουκουλώσουν και θα βγουν παναγίες στο τέλος.Μου αρέσει πως ο νεαρός διέψευσε κατηγορητικά την "στύση" για να μην του βγει το όνομα βρε παιδί μου!! Όλα τα άλλα μια χαρά όμως.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό το πόση ανικανότητα και ανευθυνότητα δείχνουν να έχουν οι εμπλεκόμενοι ενήλικες στη διαχείριση του γεγονός, με γνώμονα φυσικά την προστασία και στήριξη των ανηλίκων, θύματος και θυτών. Γονείς, καθηγητές, λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι του νησιού, και παραδόξως αυτή τη φορά, και ο συντάκτης της ανάρτησης αυτής. Καταρχάς, ο πατέρας του θύματος αποκαλύπτει πρώτος στη δημοσιογράφο(;)Λίτσα Χαραλάμπους της εφημερίδας "Ο Λόγος των Κυκλάδων" (logotypos.gr) λεπτομερείς περιγραφές του συμβάντος, αναφέροντας στοιχεία για την ανατομία και άλλα στοιχεία ιατρικής φύσης του γιου του. Η εν λόγω κυρία τα δημοσιοποιεί στις 19 Απριλίου, αφού έχει ήδη αναρτήσει 1 μέρα νωρίτερα εκτενές άρθρο γνώμης για το bullying, όπου αποκαλύπτει και κάποια στοιχεία της υπόθεσης. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, για να μην πω εγκληματικό ηθικά και διεστραμμένο από ψυχολογικής άποψης, να εκθέτουν δημόσια οι ίδιοι οι γονείς και διάφοροι δημοσιογράφοι σε ένα 2ο γύρο παρενόχλησης και προσβολής της προσωπικότητας του ανήλικου θύματος, χωρίς συναίσθηση των συνεπειών για το παιδί. Αναρωτιέμαι,ο πατέρας πήρε την γνώμη του/της ψυχολόγου που παρακολουθεί το παιδί του, στο τι ακριβώς είναι σωστό να δημοσιοποιήσει; Δεν ωφελεί σε τίποτα για την ουσία της υπόθεσης η δημοσιοποίηση τέτοιων λεπτομερειών, θα μπορούσαν να τα συμπεριλάβουν μόνο στην κατάθεση τους στον ανακριτή (η οποία μέχρι την ημέρα κοινοποίησης του συμβάντος στον τύπο ο πατέρας δεν είχε κάνει, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω κυρία). Αντιθέτως, ο τρόπος που την διαχειρίζονται οι γονείς, η κοινωνία και ο τύπος μπορεί εν δυνάμει να έχει ακόμη χειρότερο αντίκτυπο στο παιδί από το συμβάν το ίδιο. Όσο για την ευθύνη των καθηγητών, είναι πασιφανής η ανικανότητα τους να προστατεύσουν την σωματική/ψυχική υγεία και ασφάλεια των παιδιών που τελούσαν υπό την προστασία τους. Ελπίζω να επωμιστούν νομικά και ηθικά τις βαριές ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Τέλος, και πιο σημαντικό, για τους ανήλικους "πρωταγωνιστές", θύμα αλλά και θύτη(ες), εύχομαι από καρδιάς να βρουν όλη την στήριξη και σωστή καθοδήγηση που χρειάζονται για να μείνουν/γίνουν πιο δυνατοί, συνετοί και υγιείς από την ιστορία αυτή. Γιατί πάνω από όλα, και μπορούν και το αξίζουν![ΣΧΟΛΙΟ LIFO.gr: Αφαιρέσαμε κι εμείς τις λεπτομερείς -υποτιθέμενες- περιγραφές των φωτογραφιών.]
Διαβάζοντας την επιστολή επιβεβαιώνεται η σκέψη μου ότι η απόφαση για ποινικοποίηση του bulling ήταν απολύτως σωστή και επιβεβλημένη. Τίποτα από όλα αυτά τα δακρύβρεχτα δεν θα λέγονταν και δεν θα γράφονταν αν δεν υπήρχε ο φόβος της πραγματικής τιμωρίας (και όχι ψευτοτιμωρίας από οικογένειες που κατά βάθος καμαρώνουν για τους 'νταήδες' τους και από σχολεία που αδιαφορούν). Αυτός εδώ μυξοκλαίει. Ο επόμενος μάλλον θα το σκεφτεί πριν το κάνει.
Αρκετα κατατοπιστικος και εξυπνος ο νεαρος.. Μεγαλη μετανοηση για να γινει πειστικη.. (οπως προφανως ισως δεν τη συνεταξε μονος του).. Υποκειμενικες οι αποψεις και οι δυο.. Μεν του νεου, δε της οικογενειας και της αρνησης αποδοχης της συγνωμης.. Οι ετυμηγορίες θα δειξουν.Εν τελει, αυτες οι πενθημερες εκδρομες εχουν καταντησει να εχουν το μονο πραγμα στο μυαλο τους το ξεσαλωμα και τη μεθη.. τιποτα αλλο.. Ελλιπης ενημερωση και προσοχη πρωτα απ οτους καθητητες και επειτα απο τους γονεις.. Να ενημερωνετε πλεον τα ανηλικα καμαρια σας πως ο νομος περι bullying αλλαξε προσφατα και καθε τετοια πραξη αποτελει ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ και ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ!