Αντιδράσεις για τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Αντιδράσεις για τις δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός κατά τα εγκαίνια νέας μονάδας χειρουργείων στο νοσοκομείο [Paleologos Nick / SOOC]
9

Περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο.

Έντονο θόρυβο προκάλεσε η αποκάλυψη που συνοδεύεται απ' τα σχετικά έγγραφα, κάνοντας τα social media να πάρουν φωτιά και αρκετούς να αναρωτηθούν αν η κυβέρνηση που δηλώνει ότι προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση της 'ανθρωπιστικής κρίσης' θα επιμείνει σ' αυτή τη δραματική περικοπή των χρημάτων για την υγεία. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα από το υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ.

Στον αντίστοιχο προϋπολογισμό, σύμφωνα με το Βήμα, προβλέπεται η εκταμίευση περίπου 87,727 εκατ. ευρώ.

Ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός των κρατικών δαπανών, που θεωρείται ότι θα ισχύσει και σε άλλα υπουργεία, σχετίζεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον στόχο επιμηκυνθεί η περίοδος που το κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται, καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν τα δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαμηνύουν ήδη στο υπουργείο Υγείας πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις: «Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές προμήθειες, ούτε και να πληρώσουμε εφημερίες» αναφέρουν, σύμφωνα με το Βήμα.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τους οποίους συνομίλησε το ygeia360.gr:

Τον Ιανουάριο του 2015 νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας τα οποία είχαν διαθέσιμα κονδύλια στις τράπεζες δεν έλαβαν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμά τους, ενώ το σύνολο της επιχορήγησης έλαβαν εκείνα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία δεν διέθεταν αποθεματικό σε τράπεζες.

Έτσι, μόνον για τον Ιανουάριο του 2015 πάντα, το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης προεβλέπετο για περίπου 90 εκατ. ευρώ για όλα τα νοοσκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά, με βάση την ως άνω διευθέτηση, έλαβαν τελικά ποσό το οποίο έφθασε περίπου τα 43 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Παναγιώτη Κουροουμπλή, πρόκειται για μία διαδικασία η οποία εφαρμόσθηκε άπαξ τον περασμένο Ιανουάροιο, προκειμένου να εξαντληθούν τυχόν διαθέσιμα κονδύλια σειράς νοσοκομείων του ΕΣΥ στις τράπεζες.

 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση κάποτε για την σημασία των αριθμών και των μαθηματικών στην ζωή μας. Ακούω συνέχεια την φράση ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και δεν μπορούμε να βάζουμε τα μαθηματικά πάνω από τους ανθρώπους. Όταν το κράτος εισπράττει ένα χ ποσό είναι πέρα από την φύση να δίνει Χ+ κάτι άλλο. Δεν γίνεται, πιστέψτε με δεν φταίνε ούτε οι γερμανοί για αυτό ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ρωσσία κανείς. Στην χθεσινή δημοσκόπηση ακόμα το 50% του λαού πιστεύει ότι ο τσίπρας θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μαντέψτε τι θα γίνει σας το αφήνω σαν άσκηση.
Διαβάζετε τα άρθρα ή μόνο τους τίτλους ψάχνοντας αφορμή για να κράξετε;Δεν είναι ορθό από την στιγμή που νοσοκομεία έχουν διαθέσιμα πλεονάσματα παρκαρισμένα σε τράπεζες να μην λαμβάνουν εξτρά χρήματα για να κάθονται σε καταθέσεις, αλλά να δίνονται όπου υπάρχουν ανάγκες;
Το τι είναι "ορθό" είναι ένα θέμα πρός συζήτηση. Πάντως σίγουρα δεν είναι "ορθό" να υπόσχεσαι ως κόμμα τ' άντερα σου και μόλις σε ένα μήνα αφότου είσαι κυβέρνηση να έχουν καταρρεύσει όλες οι υποσχέσεις σου και ειδικά αυτές πού τάχα μου και δήθεν μου θα ελάφρυναν την ανθρωπιστική κρίση.Κι αν το κόμμα σου ήξερε αυτό πού εσύ τώρα περιγράφεις ως "ορθό" και άλλα έλεγε πάρυτα τότε προφανώς έχουμε θέμα.
Πέραν του ότι ο Κουρουμπλης απαντάει για τον Ιανουάριο και το άρθρο αφορά τον προϋπολογισμό του Μαρτίου, να το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο γιατί μάλλον άλλοι δε διάβασαν το άρθρο:οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι 90εκ. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έδωσε 45εκ. για να αναγκάσει τα νοσοκομεία να τραβήξουν τα πιθανά (!!) αποθεματικά -δηλ. δεν ξέρανε καν αν υπήρχαν- από τις τράπεζες κ να καλύψουν τα υπόλοιπα 45εκ. Αυτό έγινε μια φορά μόνο κ τα έξοδα των νοσοκομείων που παραμένουν 90εκ. θα έπρεπε να συνεχίσουν να καλύπτονται από το κράτος. Το οποίο για να επαναπροσλάβει τους απολυμένους του δημοσίου, να ξανανοίξει την ΕΡΤ κ να δώσει στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ τα επιδόματα τους, θα μειώσει την επιδοτηση στο μισό. Σωστές προτεραιότητες.
Το τι είναι "ορθό" είναι ένα θέμα πρός συζήτηση.Πηγή: www.lifo.grΚαι γι αυτό θα έπρεπε να συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο. Αλλά η έλλειψη επιχειρημάτων οδηγεί σε γενικότητες και κατηγορίες όποιου έχει αντίθετη άποψη (δεν έχω κανένα κόμμα, δεν ξέρω αν έχεις εσύ, αλλά αν έχεις μην κρίνεις εξ ιδίων)
Καλά σε λίγο θα μας πεις οτι τα νοσοκομεία έχουν και χρήματα!! Μάλον δεν έχεις επισκευτεί κανένα πρόσφατα γι αυτό το λες.. και πραγματικά σου εύχομαι να μην το κάνεις!!