Ρατσιστική επίθεση ασθενή σε γιατρό στην Κοζάνη

Ρατσιστική επίθεση ασθενή σε γιατρό στην Κοζάνη Facebook Twitter
10

«Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι». Με αυτά τα ρατσιστικά λόγια επιτέθηκε ασθενής στην ειδικευόμενη γιατρό, Solace Akpevwe Godwin, με καταγωγή από τη Νιγηρία, όταν αυτή πήγε να τον βοηθήσει στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπο Τσεβεκίδη.

Ο πρόεδρος δήλωσε στο protothema για την επίθεση: «Η κοπέλα είναι ειδικευόμενη γιατρός στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και χθες κατά τη διάρκεια της εφημερίας της σημειώθηκε εναντίον της ένα εντελώς ατυχές συμβάν λεκτικής ρατσιστικής βίας. Ένας ασθενής που περίμενε στην ουρά για να εξεταστεί καταφέρθηκε εναντίον της λέγοντας της: Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι..."!

Αμέσως η κοπέλα κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε το γεγονός έχοντας ως μάρτυρα και μια νοσηλεύτρια που είδε όλα όσα συνέβησαν.

Η νεαρή κοπέλα ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 14 χρόνια και έχει την Ελληνική υπηκοότητα. Όμως, δεν είναι η πρώτη φόρα που η ειδικευόμενη γιατρός απασχολεί τα Μέσα. Στις εκλογές του ιατρικού συλλόγου το 2014, της είχε απαγορευθεί να ψηφίσει και η ίδια εξέδωσε τότε μια ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε την πικρία της και το παράπονο της.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή της:

«Λέγομαι Solace Akpevwe Godwin και είμαι Νιγηριανής καταγωγής. Ζω στην Ελλάδα τα τελευταία 14 χρόνια. Φοίτησα σε ελληνικό σχολείο και ύστερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Ιατρικής. Αποφοίτησα στις 9/3/2011 και επί του παρόντος είμαι ειδικευόμενη Παθολογίας στο Γ.Ν Κοζάνης (ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ).

Αποστέλλω αυτό το κείμενο διότι αν και νόμιμος κάτοικος της χώρας, πτυχιούχος της Ιατρικής και εγγεγραμμένο μέλος του Ιατρικού συλλόγου, ανακάλυψα προσφάτως ότι δεν μου δίδεται η δυνατότητα να ψηφίσω στις εκλογές του συλλόγου στις 12/10/2014.

Στην προσπάθεια επιβεβαίωσης της εγκυρότητας αυτής της πληροφορίας, έλαβα γνώση από τον Ιατρικό σύλλογο της Κοζάνης αλλά και της Αθήνας, ενός νόμου από το 1957 που τονίζει ότι οι αλλοδαποί γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεστε.

Πώς είναι δυνατόν να είμαι νόμιμο μέλος ενός συλλόγου, να πληρώνω εισφορές, να καλούμαι σε συναντήσεις και στις εκλογές να είμαι ανύπαρκτη;

Πώς γίνεται να είμαι αποδεκτή σαν γιατρός αλλά όχι σαν ψηφοφόρος; Άρα ποιο είναι το νόημα της εγγραφής σε ένα σύλλογο;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη ειρωνεία της κατάστασης, διότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο πολυσυζητημένος αντιρατσιστικός νόμος και αναρωτιέμαι, ρατσισμός είναι μόνο όταν κάποιος με βρίζει λόγω χρώματος, όταν με ξυλοκοπά επειδή δεν έχουμε την ίδια θρησκεία ακόμα και να με σκοτώσει επειδή τόλμησα να έρθω στη χώρα του; Ο ρατσισμός είναι όλα αυτά αλλά είναι ΚΑΙ να μου στερείς το δικαίωμα να έχω φωνή στον επαγγελματικό μου χώρο, είναι να δημιουργείς εσκεμμένα ένα κενό ανάμεσα σε κατά τα άλλα ίσους συναδέλφους ευελπιστώντας να με βάλεις στη θέση μου (που θεωρείς ότι είναι κάτω, με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς φωνή).

Αντί λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να λέμε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ότι είμαστε όλοι ίσοι, μήπως ήρθε ο καιρός να το πράξουμε κιόλας. Είμαστε όλοι ίσοι και καλώ τους συλλόγους, σωματεία και ενώσεις να το δείξουν έμπρακτα.

Σαν γιατρός έδωσα έναν όρκο, να φέρομαι σε κάθε άνθρωπο ως ίσο και να ζω σύμφωνα με αυτόν εντός και εκτός εργασίας. Γι' αυτό καλώ όσους συμφωνούν με αυτό να μεριμνήσουν στην κατάργηση αυτού του άδικου νόμου όχι μόνο για μένα αλλά για να δώσουμε το αληθινό του νόημα στον όρκο του Ιπποκράτη».

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Ο "ασθενης"ειπε αυτα τα απιστευτα που ειπε.Με αποτελεσμα να ασχολειται ολη η Ελλαδα με τις "παρολες"ενος "ασθενους".Σωματικα η ψυχικα.Ισως και τα δυο.Εχουμε,νομιζω,πολυ σοβαροτερα πραγματα να κανουμε απο το να ασχολουμεθα με τα οσα λεει καθε "προβληματικο"ατομο.Λες και εχουμε λιγα τετοια στην χωρα.Ας βρει την ακρη η Δκαιοσυνη.Αν και προβλεπω την απαλλαγη του λογω ...βλακειας.(Εαν γραψω το αλλο,το "κακοηχο",μαλλον θα κοπει το σχολιο....).
Μακαρι να τον τιμωρησουν παραδειγματικα!Κριμα η κοπελα για αυτο που περασε, να ξερει ομως οτι δεν ειναι μονη της και οτι η πλειοψηφια των Ελληνων την στηριζουν.Ευκαιρια βεβαια για τους ανθελληνες εδω μεσα να βγαλουν το αχτι τους.. Οχι παιδια, δεν ειναι ολοι οι Ελληνες ρατσιστες, επειδη καποια κτηνη ειναι ΧΑ. Ευτυχως δεν ειναι ετσι.
Κριμα γιατι το επιθετο του κυριου με παραπεμπει σε ανθρωπο ποντιακης καταγωγης. Μαλλον εχει ξεχασει το διωγμο και τη σφαγη που βιωσαν οι προγονοι του γι' αυτο και η επιθεση...
"Η νεαρή κοπέλα ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 14 χρόνια και έχει την Ελληνική υπηκοότητα". Έχω την εντύπωση πως αν της είχε, πράγματι, δοθεί η ελληνική υπηκοότητα, δεν θα υπήρχε το θέμα με τον ιατρικό σύλλογο.Από σχετικό άρθρο, όταν είχε ανακύψει το θέμα:«Όπως υποστηρίζει, αν και *νόμιμη κάτοικος της Ελλάδας*, πτυχιούχος της Ιατρικής και εγγεγραμμένο μέλος του ΙΣΚ, ανακάλυψε πρόσφατα ότι δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις εκλογές του συλλόγου της, στον οποίο πληρώνει κανονικά συνδρομές.Ο ΙΣΚ, όπως και αυτός της Αθήνας, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας νόμος από το 1957 που τονίζει ότι οι αλλοδαποί γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Δικαίως η Solace Akpevwe Godwin αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν να είμαι νόμιμο μέλος ενός συλλόγου, να πληρώνω εισφορές, να καλούμαι σε συναντήσεις και στις εκλογές να είμαι ανύπαρκτη;» και «πώς γίνεται να είμαι αποδεκτή ως γιατρός αλλά όχι ως ψηφοφόρος; Άρα ποιο είναι το νόημα της εγγραφής σε έναν σύλλογο;».http://www.avgi.gr/article/4414001/dexontai-ta-lefta-tis-oxi-kai-tin-psifo-tis-Και λογικά αναφέρεται σ΄αυτό:B.Δ. 11 OKTΩBPIOY/7 NOEMBPIOY 1957 (ΦEK A/225)(...)Άρθρο 4. Aλλοδαποί που δικαιούνται κατά τις κείμενες διατάξεις, να ασκούν την ιατρική στην Eλλάδα, αποτελούν υποχρεωτικά μέλη των οικείων Iατρικών Συλλόγων και έχουν τις ίδιες με τα λοιπά μέλη υποχρεώσεις, δεν έχουν όμως το δικαίωμα ούτε του εκλέγειν, ούτε του εκλέγεσθαι. Tο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν οι ομογενείς, μέλη των Iατρικών Συλλόγων.http://www.isathens.gr/nomika-themata/nomothesia.html?id=407Οπότε η αντίδραση του 57χρονου αν και κατάπτυστη [ιδιαιτέρως σφοδρές οι αναφορές του ... αν μη τι άλλο ο "κύριος" έχει ξεχάσει μερικά από τα αποτελέσματα των ενεργειών των "σαπωνοποιών" στους Έλληνες τω γένος (https://laoutaris.files.wordpress.com/2010/02/voula-papanikolaou-1.jpg http://users.sch.gr/pchaloul/fasism-katohi-emfyl/skelet-paidi.jpg http://www.istoria.gr/oct03/images/peina06.jpg)]εντούτοις ο θεσμικός-συστημικός αποκλεισμός της ιατρού ...ίσως και να με ενοχλεί περισσότερο.
Εν τω μεταξύ μου δημιουργήθηκε η απορία ( και μια κάποια απογοήτευση ) για το γεγονός πως πριν από την κοπέλα δεν είχε δημιουργηθεί θέμα για το καθεστώς της απαγόρευσης του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους αλλοδαπούς γιατρούς.
Πως το είχες γράψει; Α ναι.. *«Το καλό ή κακό με την επιστήμη είναι πως δεν έχει δημοκρατίες»...Και σχολιάζεις, τώρα, πως;;; Ως ιατρός, ως... διατροφολόγος ή ως αλλοδαπός, ανευ ή όποιας (αντιδημοκρατικής βεβαίως, βεβαίως...), επιστημονικής ειδικότητος;;; Και αν ναι, ποια;;;...Αν είναι, να μας το αναφέρεις από την αρχή.....για να γνωρίζουμε δηλαδή...!*Απόσπασμα σχολίου σου σε... «επιστημονικό» άρθο της Lifo.gr
Καλά πόσο άρρωστος μπορεί να είναι κάποιος πια;;;Καταλαβαίνω την ψυχοσύνθεση κάποιου που βλέπει π.χ. έναν αλλοδαπό να κάνει μια παρανομία και να του λέει "Χίτλερ που σας χρειάζεται". Προφανώς είναι ένας κάφρος ρατσιστής, αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτεται έτσι.Μπορώ να καταλάβω κάποιον που βλέπει επίσης έναν εξαθλιωμένο αλλοδαπό και λέει το ίδιο, επειδή του χαλάει την αισθητική. Είναι ένας ακόμα αθλιότερος κάφρος, αλλά μπορώ να πάρω μια ιδέα για το τι γίνεται μέσα στο κεφάλι του.Εδώ; Πάει μια κοπέλλα, γιατρός, να τον φροντίσει και λέει "Χιτλερ που σας χρειάζεται" απλώς επειδή είναι μαύρη; Υποθέτω ότι ακόμα και αν κινδύνευε η ζωή του μπορεί να προτιμούσε να πεθάνει παρά να τον σώσει μια μαύρη ! (αυτό θα ήταν ένα καλό παράδειγμα φυσικής επιλογής σε τάξη βιολογίας)Υ.Γ. Κούκλα η κοπέλα !!!
Ο ασθενης να παει στα εξωτερικα ιατρεια της χρυσης αυγης να τον θεραπευσουν. Αλλωστε αυτες οι παραταξεις βριθουν απο αξιολογους επιστημονες.Το κρατος ειναι ως γνωστο καθρεφτης ενος λαου γεματου συμπλεγματα οποτε η αντιμετωπιση της κοπελας προκαλει θλιψη οχι εκπληξη. Ευχομαι να παρει ειδικοτητα συντομα και να βρει εργασια σε χωρα που δεν θα την κρινουν απο το χρωμα του δερματος της.