Πανικός, δαγκώματα και απελπισμένοι επιβάτες που έταζαν χρυσό στους διασώστες

Πανικός, δαγκώματα και απελπισμένοι επιβάτες που έταζαν χρυσό στους διασώστες Facebook Twitter
Άφιξη 43 Ελλήνων διασωθέντων του Norman Atlantic με C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, Ελλάδα στις 29 Δεκεμβρίου 2014.Credit: Lefteris Partsalis / SOOC
1

Προσγειώθηκε χθες την νύχτα στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από το Λέτσε και το Μπάρι της Ιταλίας τους 43 διασωθέντες (40 Έλληνες και 4 αλλοδαποί) του Norman Atlantic. Σε δηλώσεις τους κατήγγειλαν τη μη συνεργασία των Ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο πλοίο και απέναντι στους επιβάτες. Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν και συγγενείς επιβαινόντων του πλοίου που προσπαθούσαν να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους καθώς δεν έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Πανικός, δαγκώματα και απελπισμένοι επιβάτες που έταζαν χρυσό στους διασώστες Facebook Twitter
Ο Ανδρέας Τολάρος αγκαλιάζει το παιδί του κατά την άφιξή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Άφιξη 43 Ελλήνων διασωθέντων του Norman Atlantic με C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, Ελλάδα στις 29 Δεκεμβρίου 2014: Lefteris Partsalis / SOOC

Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε λίγο μετά τις 3. 00 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic». Σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο «Norman Atlantic», από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις. 

Πανικός, δαγκώματα και απελπισμένοι επιβάτες που έταζαν χρυσό στους διασώστες Facebook Twitter
Άφιξη Ελλήνων και Ιταλών διασωθέντων του Norman Atlantic στο λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Δεκεμβρίου 2014: Menelaos Myrillas / SOOC

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος «Norman Atlantic» επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου.

H ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» μεταδίδει μαρτυρίες των διασωστών και των επιβατών οι οποίοι περιγράφουν το απόλυτο χάος που επικρατούσε στο φλεγόμενο πλοίο. Οι σκηνές που αναφέρονται κάνουν λόγο για πανικόβλητους επιβάτες οι οποίοι άρχισαν να ποδοπατιούνται για να μπορέσουν πρώτοι να διασωθούν. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες που αναφέρουν πως ακόμη και άντρες δεν υπολόγιζαν τίποτα και αδιαφορούσαν για τις γυναίκες και τα παιδιά που έπρεπε να προηγηθούν. Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει πως κάποιοι προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν τους διασώστες προσφέροντας ακόμη και χρυσό ενώ κάποιοι τους δάγκωναν από τον φόβο και τον πανικό.

 

Πανικός, δαγκώματα και απελπισμένοι επιβάτες που έταζαν χρυσό στους διασώστες Facebook Twitter
Άφιξη Ελλήνων και Ιταλών διασωθέντων του Norman Atlantic στο λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Δεκεμβρίου 2014: Menelaos Myrillas / SOOC

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Πολύμνιας Δημητρουλάκη η οποία δηλώνει στην κάμερα ότι αναζητά τον άνδρα της, αλλά κανείς δεν την ενημερώνει πού βρίσκεται. Επίσης καταγγέλλει απαράδεκτες συμπεριφορές από τους Ιταλούς , οι οποίοι όπως είπε τους κλώτσαγαν, τους έβγαζαν τα σωσίβια και έβαζαν στη θέση τους συμπατριώτες τους.

Τις δραματικές ώρες στο  φλεγόμενο Νοrman Atlantic περιγράφει στην κάμερα ακόμη ένας από τους διασωθέντες. Ο Αντώνης Μυλωνάς τονίζει πως «Αν δεν υπήρχαν τα super puma θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια. Ήμασταν αβοήθητοι από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής. Δεν μας έδωσαν ούτε ένα ποτήρι νερό», δηλώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως "δεν δούλεψε τίποτα...".

Τις δραματικές στιγμές που έζησε στην ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic περιγράφει ο διασωθείς γιατρός Δημοσθένης Μάνδηλας, λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο λιμάνι της Πάτρας με το καράβι Cruise Europa.

Mε πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Patras Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια