«Σκότωσαν δυο σκυλιά στον καταυλισμό και μας είπαν ότι έτσι θα έκαναν και με εμάς»

«Σκότωσαν δυο σκυλιά στον καταυλισμό και μας είπαν ότι έτσι θα έκαναν και με εμάς» Facebook Twitter
8

 

«Σκότωσαν δυο σκυλιά στον καταυλισμό και μας είπαν ότι έτσι θα έκαναν και με εμάς» Facebook Twitter

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες στην εφημερίδα Γκάρντιαν, μεταναστών που δέχτηκαν την επίθεση επιστατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας τον Απρίλιο του 2013.

 «Πόσο αξίζει ένας άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί “παράνομος”;» αναρωτιέται ο  Τίπου Τζοουντούρι που θυμάται ότι «όταν τους είδαμε να στρέφουν τα όπλα τους εναντίον μας, ήμασταν περίπου 200 μαζεμένοι. Νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα». Όπως λέει, «στο κάτω κάτω μας χρωστούσαν χρήματα περισσότερο από πέντε μήνες. Δεν περιμέναμε πως θα μας πυροβολήσουν».

Η εφημερίδα αναφέρεται στον Νίκο Βαγγελάτο, έναν πλούσιο παραγωγό της περιοχής που έφτιαξε περιουσία πουλώντας φράουλες στους Ρώσους, τους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Σε αυτόν δούλευαν οι μετανάστες και για αυτόν δούλευαν και οι επιστάτες που τους πυροβόλησαν.

«Υποτίθεται ότι θα παίρναμε 22 ευρώ την ημέρα, μείον τρία ευρώ για φαγητό και άλλα τρία για στέγαση. Όμως κάθε φορά μας έλεγε ότι θα πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα. Πήγαμε και βρήκαμε τον Βαγγελάτο στο γραφείο του και μας είπε ότι θα μας πλήρωνε, αλλά στους άλλους έπρεπε να πούμε να κάνουν υπομονή. Είχαμε ήδη κάνει απεργία δύο φορές. Τότε αποφασίσαμε να πούμε στους άλλους την αλήθεια», θυμάται ο Τίπου.

Ο Λίντον Καν, φίλος του Τίπου, λέει: «Ένα μήνα πριν τα γεγονότα είχαν σκοτώσει τα δύο σκυλιά που βρίσκονταν στον καταυλισμό μας και μας είπαν ότι έτσι θα έκαναν και με εμάς».

«Άρχισαν να πυροβολούν. Οι σφαίρες “πετούσαν”. Άκουγες μόνο κραυγές και κλάματα από παντού και όλοι να ζητούν βοήθεια. Εκείνοι συνέχισαν να πυροβολούν και το αίμα είχε χυθεί παντού. Κάποιοι ξάπλωναν κάτω σαν νεκροί», αφηγείται στην εφημερίδα.

Για την απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά αθώωσε τους επιστάτες, ο δικηγόρος των μεταναστών λέει ότι οι δικαστές επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι οι εργάτες δεν είχαν νόμιμα χαρτιά. «Η απόφαση βγήκε μέσα σε 15 λεπτά και δεν εξηγήθηκε καν το σκεπτικό. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας!», λέει και σημειώνει ότι ο φραουλοπαραγωγός είχε ένα δυνατό team δικηγόρων στο πλευρό του. «Εμείς ήμασταν δύο. Ήμασταν σαν τον Δαυίδ ενάντια στον Γολιάθ. Τώρα ευελπιστούμε σε νέα δίκη», σημειώνει.

«Σκότωσαν δυο σκυλιά στον καταυλισμό και μας είπαν ότι έτσι θα έκαναν και με εμάς» Facebook Twitter
Εργάτης σοκαρισμένος μετά το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν την ομιλία Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν προγραμματιστεί πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ των εργατών από το Μπαγκλαντές.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Για την απόφαση του δικαστηρίου που ουσιαστικά αθώωσε τους επιστάτες, ο δικηγόρος των μεταναστών λέει ότι οι δικαστές επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι οι εργάτες δεν είχαν νόμιμα χαρτιά." Πηγή: www.lifo.grΚι επειδή δεν είχαν νόμιμα χαρτιά δεν είχε και πολλή σημασία η ζωή τους;"«Εμείς ήμασταν δύο. Ήμασταν σαν τον Δαυίδ ενάντια στον Γολιάθ. Τώρα ευελπιστούμε σε νέα δίκη»", σημειώνει. Πηγή: www.lifo.grΌταν εκδόθηκε η απόφαση, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι δεν επιδέχεται έφεσης επειδή είναι ομόφωνη. Υπάρχουν περιθώρια για νέα δίκη;
Ασφαλώς όλοι έχετε πάθει σοκ με αυτό που συμβαίνει στη Μανωλάδα. Μόνο που τα σχόλια σας θα τα γράψετε όλοι από tablet, laptop, ή από υπολογιστές μεγάλων ταχυτήτων. Κάντε μια βόλτα στο ιντερνετ και δείτε πως γίνεται η εξόρυξη των υλικών από τα οποία φτιάχνονται τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές. Κάντε άλλη μια αναζήτηση για να δείτε πως καλιεργείται η σοκολάτα και ο καφές πριν αποφασίσετε εμπάργκο στις φράουλες Μανωλάδας. Μικρά παιδιά απαγάγονται στην Αφρική από τις οικογένειες τους για να τα βάλουν να δουλέψουν στις φυτείες τις σοκολάτας και του καφέ. Με τις υγείες σας η φραπεδιά και το σοκοφρέντο.
Αυτό κατάλαβες; Αν είσαι όντως τόσο ευαίσθητος/ευαίσθητη με τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία (και καλά κάνεις) μη βλέπεις μόνο τη Μανωλάδα. Το γεγονός ότι πολλές χώρες (τύπου Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας) αποφάσισαν εμπάργκο στη φράουλα, σε ένα τόσο ευπαθές προιόν, μου φαίνεται κάτι παραπάνω από ειρωνικό (Άγγλοι και Γερμανοί δεν έχουν ιδέα από ανθρώπινη εκμετάλευση). Σε ότι αφορά το ελληνικό δικαστήριο ασφαλώς θα έπρεπε να καταδικάσει τον παραγωγό κατ' αρχας για το γεγονός ότι απασχολεί ξένους στο χωράφι του δεν πληρώνει εισφορές και δεν πληρώνει και ΙΚΑ. Αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα σωστά; Αν τους καλοπλήρωνε χωρίς να δίνει φόρους και εισφορές δε θα υπήρχε πρόβλημα.
Πρώτον, το άρθρο που τώρα σχολιάζουμε δεν αναφέρει τίποτα για εμπάργκο στις φράουλες. Ίσως έχεις στο μυαλό σου άλλα δημοσιεύματα.Δεύτερον, σε καμιά περίπτωση δεν παραβλέπω το πολύ ευρύτερο πρόβλημα της εκμετάλλευσης πολλών μη δυτικών χωρών από πολλές δυτικές χώρες. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι άμοιρες ευθυνών, ειδικά πρώην αποικιοκρατικές χώρες. Τρίτον δεν νομίζω να προκύπτει πουθενά από το σχόλιό μου ότι θα επικροτούσα την οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, ακόμα κι αν καλοπλήρωνε τους εργάτες και δεν απέδιδε φόρους και εισφορές.Επειδή όμως είναι πολύ μεγαλύτεροι εκμεταλλευτές "πολλές χώρες (τύπου Γερμανίας και Μ. Βρετανίας)", αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να κοιτάζει πρώτα τι γίνεται στο σπίτι του. Και στο "σπίτι" μας, δηλαδή στη χώρα μας, εκδόθηκε μια αθωωτική απόφαση για πιστολάδες που πυροβόλησαν εργαζόμενους επειδή ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. Και σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, το σκεπτικό δεν είχε άλλη εξήγηση από το ότι οι εργαζόμενοι "δεν είχαν νόμιμα χαρτιά". Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι δικαστές κοιμούνται το βράδυ με ήρεμη συνείδηση.
Εσυ που σχολιαζεις; Με χαρακτικη σε πετρα;;; τι αστοχος και υποκριτης που εισαι...και οταν εναντιωνεσαι σε μια αδικια, ειναι εντελως αστοχο το "υπαρχουν κιˊ αλλες!"
χαχαχαχαχα γιατί εσύ το σχολιο, το στέλνεις ταχυδρομικώς?άλλα ακόμα κ ταχυδρομικώς να το στελνες. τα μελάνια.. το χαρτί.. απ τα καημένα τα δεντράκια.. ο διορισμένος με μέσον ταχυδρόμος.. αυτούς δεν τους σκέφτεστε..?