Αυτοκίνητα: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Πώς θα υπολογίζονται

Αυτοκίνητα: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Πώς θα υπολογίζονται Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με στόχο, όπως είπε, ένα δικαιότερο σύστημα.

Μιλώντας, χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε απαραίτητες τις αλλαγές, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ανανεωθεί σταδιακά ο στόλος των αυτοκινήτων. «Το σύστημα χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και να γίνει και δικαιότερο το σύστημα για τους κατόχους αυτοκινήτων».

Τα τέλη του 2020 πάντως θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος με τα υφιστάμενα και οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από το 2021 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως για τα παλαιότερα (έως 30/10/2010) τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και για τα νεότερα με βάση τις εκπομπές ρύπων. Με το νέο όμως σύστημα WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) τα τέλη θα υπολογίζονται βάσει αυξημένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα.

Τα ειδοποιητήρια για το 2020 θα αναρτηθούν στο Taxisnet, έως τις 15 Νοεμβρίου, ενώ η πληρωμή τους θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν να πληροφορηθούν άμεσα το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους, με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους.

Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το ποσο των τελών.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ