Αποκάλυψη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Αγνόησαν προειδοποίηση ταξίαρχου την κρίσιμη στιγμή

Αποκάλυψη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Αγνόησαν προειδοποίηση ταξίαρχου την κρίσιμη στιγμή Facebook Twitter
0

Καθώς η εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες της πολύνεκρης τραγωδίας στην ανατολική Αττική είναι σε εξέλιξη, στη δημοσιότητα έρχεται  μια ακόμη αποκάλυψη για τις κρίσιμες ώρες στο ξέσπασμα της φωτιάς στο Μάτι.

Η εφημερίδα «Real News» αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως  συντονιστής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων ήδη από τις 17.45 ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο συντονιστής είναι ταξίαρχος με μεγάλη εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές και μακρά θητεία στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο ταξίαρχος επέβαινε στο διοικητικό ελικόπτερο Πυροσβεστικής και συντόνιζε τις επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα.

Ο ταξίαρχος φέρεται να προειδοποίησε, αλλά έγγραφο αποκαλύπτει πως επιτελείς θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από  την Καλλιτεχνούπολη προς την Διώνη.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των εισαγγελέων, στις 17.15 στον ταξίαρχο δόθηκε εντολή από τον τότε αρχηγό να μετακινηθεί προς την περιοχή Νταού Πεντέλης για να ελέγξει τα δεδομένα από αέρος.

Το ελικόπτερο έφτασε πάνω από την περιοχή στις 17.40, όταν οι φλόγες είχαν περάσει από το Λύρειο Ίδρυμα και πλησίαζαν προς τα πρώτα απομονωμένα σπίτια του Νέου Βουτζά.

Κατά το δημοσίευμα, εντός πέντε λεπτών ο συντονιστής ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εικόνα που είχε και προειδοποίησε ότι το μέτωπο κινείται σταθερά προς τον οικισμό και πώς είναι καθοδικό προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Καθ' όλη τη διάρκεια της 25λεπτης πτήσης οι εκτιμήσεις του ταξίαρχου για το πώς εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο παρέμειναν οι ίδιες.

Η εφημερίδα Real News σημειώνει πως ακριβώς την ίδια ώρα, από το fax του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι απεστάλη έγγραφο, από το οποίο προκύπτει ότι εκεί αρμόδιοι εξακολουθούσαν να έχουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση.

Με το έγγραφο που είχε συντάξει ο αστυνομικός διευθυντής και υπέγραφε ταξίαρχος της Πυροσβεστικής, ζητούνται η αποστολή βαρέων μηχανημάτων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε διάφορα σημεία και αναφερόταν ότι η κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς ήταν από την Καλλιτεχνούπολη προς τη Διώνη.

Όλα αυτά έγιναν την ώρα που το πύρινο μέτωπο μεγάλωνε και κατευθυνόταν προς την λεωφόρο Μαραθώνος ενώ σημειώνεται πως σύμφωνα με αναφορά της Τροχαίας, η φωτιά πέρασε πάνω από τη λεωφόρο και άρχισε να καίει το Μάτι στις 18.25.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Realnews

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM