Οι Έλληνες μείωσαν κατά 75% τη χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ

Οι Έλληνες μείωσαν κατά 75% τη χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποίησαν σημαντικά λιγότερες πλαστικές σακούλες στις αγορές τους, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά την επιβολή του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που βεβαιώνει το τέλος, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο χρησιμοποιήθηκαν 202.887.964 σακούλες στο λιανικό εμπόριο και στα πολυκαταστήματα.

Υπολογίζεται πως το αντίστοιχο τέλος που θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αγγίζει τα 6.086.639 ευρώ.

Η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μειώθηκε κατά 75% στα σούπερ μάρκετ, ενώ μικρότερη αλλά αισθητή μείωση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η θέσπιση νέων εργαλείων όπως είναι η αποτύπωση σειριακού αριθμού (barcode), η θέσπιση προδιαγραφών και οι ειδικοί έλεγχοι, θα μειώσει περαιτέρω τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας και στους κλάδους του λιανικού εμπορίου που δεν έχουν υπαχθεί στα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρα τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας που σημαίνει ταυτόχρονα και αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών.

«Αποδεικνύεται ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική κοινωνία μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβαλλοντικό κοινοτικό κεκτημένο και η Ελλάδα να εναρμονίσει το εθνικό της δίκαιο με το ευρωπαϊκό, χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις», είπε ο κ. Φάμελος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ