Το ΣτΕ είπε «ναι» στη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Το ΣτΕ είπε «ναι» στη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς Facebook Twitter
Eurokinissi
0

«Ναι» στη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο κατέφυγαν οι «8» στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, σήμερα το απόγευμα σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ.

Μόλις δημοσιοποιηθεί η απόφαση, ο Τούρκος αξιωματικός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα εάν το επιθυμεί.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου είναι αμετάκλητη. Επίσης είναι «πιλοτική», αφού σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010 εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη και κατά συνέπεια αφορά και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου αναμένεται να ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς. Αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα  

Υπενθυμίζεται ότι στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ, είχε χορηγηθεί άσυλο αλλά η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου είχε ανακληθεί προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, η κυβέρνηση είχε καταθέσει και την αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός είναι μεν ελεύθερος, αλλά με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, πέραν των δύο από τους «8» για τους οποίους η διαδικασία χορήγησης ασύλου ήταν σε προχωρημένο στάδιο και είχαν βγει από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν -αλλά παραμένουν σε καθεστώς αυστηρότατης αστυνομικής φρούρησης, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι και οι υπόλοιποι έξω καθώς λήγει το ανώτατο όριο κράτησης τους (18 μήνες).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ