Συγγνώμη ζήτησαν οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση στον Μπουτάρη: «Παρασυρθήκαμε από το πλήθος»

Συγγνώμη ζήτησαν οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση στον Μπουτάρη: «Παρασυρθήκαμε από το πλήθος» Facebook Twitter
Eurokinissi/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
5

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι απολογίες των τριών συλληφθέντων που κατηγορούνται για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο 20χρονοι σπουδαστές και ένας 36χρονος, εμφανίστηκαν μετανιωμένοι ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι παρασύρθηκαν από το πλήθος και ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους. Μάλιστα, ο 36χρονος, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε καν ποιον χτυπούσε.

Ο πρώτος εκ των δύο 20χρονων είπε ότι έκανε λάθος και μίλησε για απρεπή συμπεριφορά. «Είμαι Πόντιος και κατέβηκα να τιμήσω τη μνήμη των Ποντίων. Είδα κόσμο να αποδοκιμάζει ένα πρόσωπο και πλησίασα να δω ποιο ήταν αυτό. Παρασύρθηκα από ανοησία και λόγω της μετεφηβικής μου ηλικίας», απολογήθηκε και ομολόγησε τις ενέργειές του.

Επιβεβαίωσε, δε, ότι είναι γνωστής πολεμικών τεχνών και ζήτησε συγγνώμη από τον δήμαρχο προσωπικά και τον πατέρα του, που κατέθεσε προηγουμένως στο δικαστήριο. Ο πατέρας του νεαρού, ο οποίος είναι ιερέας, ανέφερε κατά την κατάθεσή του ότι ο γιος του έκανε λάθος.

Από την πλευρά του, ο 36χρονος απολογήθηκε ότι δεν γνώριζε το πρόσωπο εναντίον του οποίου επιτίθετο το πλήθος. «Δεν γνώριζα ποιος ήταν. Έκανα μεγάλο λάθος και ζήτω συγγνώμη. Παρασύρθηκα από το πλήθος. Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει (ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση», είπε και κατέθεσε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Ο τρίτος κατηγορούμενος επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του, για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, προσθέτοντας ότι παρασύρθηκε από το πλήθος, ενώ ομολόγησε ότι χτύπησε το τζάμι με τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του δημάρχου.

Προηγουμένως, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, περιέγραψε καρέ καρέ τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.

«Ξαφνικά, εκεί που καθόμαστε, γίνεται ένα ντου, σαν να δόθηκε σύνθημα από κάπου, και άρχισαν να μας κυκλώνουν. Σε κλάσματα δευτερολέπτων κατευθυνθήκαμε προς το Βασιλικό Θέατρο για να φύγουμε. Όταν έπεσε κάτω ο δήμαρχος και συνέχισαν να τον χτυπούν, εκεί φοβήθηκα», σημείωσε η κ. Γούλα.

Από το βήμα του μάρτυρα κατέθεσε επίσης ο φρουρός του δημάρχου. Ήταν «σαν να δόθηκε ένα έναυσμα να μας περικυκλώσουν και άρχισαν να του ρίχνουν κλωτσιές στα πόδια» κατέθεσε και περιέγραψε τη συμμετοχή καθενός εκ των κατηγορουμένων στην επίθεση.

Η διαδικασία διεκόπη και θα επαναληφθεί με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, πριν εκδοθεί η απόφαση.

Για οργανωμένη επίθεση έκανε λόγο νωρίτερα ο Γιάννης Μπουτάρης, στο δικαστήριο, ενώ περιέγραψε την στιγμή της επίθεσης, τα όσα άκουσε, τα χτυπήματα και στοιχεία για τους κατηγορούμενους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι υπήρχε «ενορχηστρωτής» που έδινε σύνθημα για το πού και πότε θα τον χτυπήσουν. «Δεν παρασύρθηκαν. Ήταν οργανωμένο. Υπήρχε ενορχηστρωτής, ο οποίος έδινε το σύνθημα και χτυπούσε παλαμάκια να μαζευτούν γύρω μου», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
«Είχα ακούσει ότι είχε αφήσει (ο δήμαρχος) τους γκέι να κάνουν παρέλαση», δικαιολογήθηκε ο ένας κατηγορούμενος.Πρόκειται για μία επιτηδευμένα ψευδή είδηση η δήθεν άδεια του δημάρχου (επρόκειτο για αυτοοργανωμένο pride των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ούτε ζήτησαν, ούτε έλαβαν άδεια από κανέναν, ενώ υπήρξε έντονα πολιτικοποιημένη εκδήλωση και όχι πάρτυ), προερχόμενη από γνωστά ακροδεξιά ρετάλια.Από την άλλη, βλέπουμε για πρώτη φορά τόσο έντονα τον φασισμό να διαβρώνει ότι κινείται: Όχι απλά δεν γουστάρουμε τους γκέι, όχι απλά τους θεωρούμε ντροπή όταν μπλέκονται με τα εθνοπατριωτικό μας αφήγημα (λες και δεν υπάρχουν Πόντιοι γκέι, λες και δεν υπήρξαν νεκροί γκέι στη γενοκτονία, λες και δεν υπήρξαν γκέι θύματα του Ολοκαυτώματος, λες και δεν υφίστανται σήμερα γκέι ανά τον κόσμο κτηνώδη μεταχείριση), αλλά πλέον προπηλακίζουμε και χτυπάμε όσους τους ανέχονται!Έχω την περιέργεια να δω τον άλλο μήνα, στο επίσημο pride (υπό την κανονική αιγίδα του Δήμου), τι είδους αντιδράσεις θα προκληθούν και από ποιους, όπου στο κάδρο αναμένεται να μπουν και οι φασίζοντες και φασίστες θρησκευτικής απόχρωσης (και ας μη φοβόμαστε πλέον να μιλήσουμε για μεγαλοπαπαδίστικο φασισμό).Γενικά να μη φοβόμαστε τον φασισμό. Να τον νικήσουμε.
Πραγματικα αδυνατω να καταλαβω πως θεωρειται υπερασπιστικο επιχειρημα το "δεν ηξερα ποιον χτυπουσα". Για εμενα προφανως θα πρεπει να μετρησει επιβαρυντικα και να αυξησει σημαντικα την ποινη.
Δεν δικαιολογώ τέτοιες συμπεριφορές αλλά ο κόσμος είναι αγριεμένος με την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία 8 χρόνια, «φως» δεν διακρίνουμε πουθενά και με την παραμικρή αφορμή ξεσπάει (πολλές φορές σε λάθος πρόσωπα και καταστάσεις). Να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας αυτό.Ιστορικά, σε κάθε περίπτωση κοινωνικών εξεγέρσεων το μόνο και κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν η αντιδραστική, ωμή βία απέναντι στις εκάστοτε, απροκάλυπτα καταπιεστικές πολιτικές, τάχα μου υπέρ του κοινού συμφέροντος... Οπότε η βία δεν είναι πάντα αναπόφευκτη, σε αρκετές δε περιπτώσεις δικαιολογημένη. Τα παραδείγματα πάρα πολλά ανά την ιστορία.Επαναλαμβάνω όμως ότι η συγκεκριμένη επίθεση, όπως και όλες οι παρόμοιες που έχουν συμβεί, μεμονωμένα σε αντίστοιχα πολιτικά πρόσωπα, κάθε πολιτικής παράταξης, είναι εξαιρετικά βλακώδη.Ο Μπουτάρης, και ο κάθε Μπουτάρης, υπό την έννοια ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των θετικά σκεπτόμενων και καλλιεργημένων, δημόσιων προσώπων-πολιτικών, θα πρέπει να εκφράζεται πιο ήπια και ομαλά, χωρίς αυτό να σημαίνει νοηματική αλλοίωση των απόψεων του. Από την άλλη το γεγονός ότι εκφράζεται ανοιχτά χωρίς υπεκφυγές, αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του για τα οποία εκλέχτηκε από τους δημότες της Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά τα παλικάρια της φακής που δεν έχουν καν την αξιοπρέπεια να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, είναι μια από τις πληγές της ανθρωπότητας. Οι "κοίταγα την διπλανή μου που κοίταγε την γιαδικιάρογλου, " τάχα μου τραμπούκοι. Φέρτε τώρα τον ιερέα πατερούλη σας να παρακαλάει στα δικαστήρια, αναξιοπρεπή φασισταριά. (ναι, με έχουν εκνευρίσει αφόρητα)