σε ,

H εξοργιστική απάντηση του Υπουργού Παιδείας για το κάπνισμα στα Πανεπιστήμια

Ένας φοιτητής έκανε αγώνα για να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στο Πανεπιστήμιό του, το θέμα ήρθε στη Βουλή, αλλά η απάντηση του Κώστα Γαβρόγλου εκπλήσσει

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα το κείμενο του φοιτητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ανδρέα Μπαρδάκη, που είναι επίσης δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και μέλος του συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα”.

«Ο φοιτητής καταβάλει με δική του πρωτοβουλία μεγάλη προσπάθεια με διάφορες ενέργειες (αφισοκολλήσεις κτλ) να αποτρέψει τους φοιτητές αλλά και το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό να καπνίζουν εντός των κλειστών χώρων, χωρίς όμως καμία στήριξη και ανταπόκριση.»

Εκεί τόνιζε πως στα Πανεπιστήμια παραβιάζονται σοβαρά δικαιώματα, όπως το συνταγματικό αγαθό της υγείας, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσους εισέρχονται μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά και η ίση μεταχείριση προς τους ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες αφού είναι αδύνατη η παραμονή τους στους χώρους των Πανεπιστημίων χωρίς να εκτεθεί σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους.

Ένας φοιτητής κάνει αγώνα για να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στο Πανεπιστήμιό του

13 βουλευτές έφεραν το θέμα στη Βουλή, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό τι πρόκειται να κάνει ώστε πλέον να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των Πανεπιστημίων. Έγραφαν μάλιστα: «Ο φοιτητής καταβάλει με δική του πρωτοβουλία μεγάλη προσπάθεια με διάφορες ενέργειες (αφισοκολλήσεις κτλ) να αποτρέψει τους φοιτητές αλλά και το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό να καπνίζουν εντός των κλειστών χώρων, χωρίς όμως καμία στήριξη και ανταπόκριση.»

Και τώρα ο Υπουργός απάντησε

Screenshot 1 18

Τηρούνται λέει οι υγειονομικές διατάξεις και η κείμενη νομοθεσία στα Πανεπιστήμια!

Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι δούλεμα άνευ προηγουμένου, σα να ζει σε μια δική του παράλληλη πραγματικότητα.

Είναι υπουργός Παιδείας και δεν έχει πάει σε πανεπιστήμιο να δει τι γίνεται, ή απλά ψεύδεται;

Μια τυχαία μέρα του Φεβρουαρίου οι ειδήσεις του Star πήγαν στο ΤΕΙ Πειραιά (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και βρήκαν δεκάδες να καπνίζουν, χωρίς πρόβλημα, μπροστά στην κάμερα. Ένας μάλιστα είπε «ξέρω ότι είναι παράνομο αλλά αφού μπορώ καπνίζω, αφού δε μου λέει κανένας τίποτα γιατί να μη καπνίζω;».

Το ρεπορτάζ είχε τίτλο: «ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ»

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ

Κάπνισμα στα Πανεπιστήμια! Επιτυχείς εξετάσεις παρουσία καπνού είναι σίγουρα μια παράλογη προσδοκία. Τα πλάνα από το βίντεο του κεντρικού δελτίου του Star, που προβλήθηκε στις 08/02/2018, https://www.youtube.com/watch?v=j0YHIsFTYEQ&t=1926s, είναι από το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, έξω ακριβώς από το εστιατόριο και την είσοδο στο μεγάλο κυλικείο, στον χώρο της αριστερής παράταξης (λυπηρό), αλλά ακόμα πιο λυπηρή είναι η εξήγηση που έδωσε άτομο με φανερή κινητική αναπηρία: Ο λόγος λέει που καπνίζει είναι ότι πίνει καφέ, αστειευόμενος φυσικά.

Στο μυαλό του κυρίου Γαβρόγλου όμως τηρούνται όλοι οι νόμοι. Πιθανότατα θα ήθελε να του πούμε και μπράβο που κάνει και δράσεις στα δημοτικά και τα γυμνάσια για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Ο φοιτητής απ’ τον οποίο ξεκίνησε το ζήτημα, ο Ανδρέας Μπαρδάκης, απογοητευμένος, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στον υπουργό. 

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;

Διαβάζοντας την παραπάνω απάντηση, ακόμα κι αν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, αφού ο υπουργός Παιδείας μας ενημερώνει ότι στα Πανεπιστήμια τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις (!), μια απλή επίσκεψη που θα κάναμε σε ένα οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο θα μας προσγείωνε στην πραγματικότητα. 

Δυστυχώς, για τη χώρα μας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά της, όχι μόνο εμφανίζουν μια εικόνα που παραπέμπει σε καφενείο (που υποτίθεται ότι και στα καφενεία απαγορεύεται το κάπνισμα), αλλά ακόμα χειρότερα, ο υπουργός Παιδείας πιστεύει ότι αποφεύγοντας την ανάληψη των ευθυνών του θα καταφέρει να πείσει την κοινωνία να μην πιστεύει ούτε στα ίδια της τα μάτια…

Με τέτοιου είδους ανεύθυνες, υποτιμητικές προς τη νοημοσύνη μας και ψευδείς απαντήσεις, το μόνο σίγουρο, αγαπητέ κύριε υπουργέ, είναι ότι ο κόσμος αδυνατεί να σας πιστέψει και να σας πάρει στα σοβαρά.

Για να δούμε τι θα πείτε και στον ΟΗΕ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με αναπηρίες, διότι εκεί πλέον σκοπεύουμε να σας παραπέμψουμε αφού δεν μας αφήνετε άλλο περιθώριο.

Ως υπουργός Παιδείας θα έπρεπε να μπορούσατε να μας διδάσκετε και την έννοια της εντιμότητας, αλλά φαίνεται πως ούτε αυτή η λέξη υπάρχει στο δικό σας λεξικό…

Σας ευχαριστούμε που μας απαντήσατε.

Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
12 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
aSMiLoN
aSMiLoN
5 χρόνια πριν

Υπουργος του ΣΥΡΙΖΑ που να μην εχει επαφη με την πραγματικοτητα;; Πεφτω απο τα συννεφα!

Stathis_Oberon
Stathis_Oberon
5 χρόνια πριν

Μονο το καπνισμα τον πειραξε; Το οτι ολα τα πανεπιστημια ειναι μεσα στο σκουπιδι και την μπιχλα και σιχαινεσαι να ακουμπησεις, δεν τον πειραξε;
Καταπινουμε τη καμηλα και διυλιζουμε το κουνουπι

Stathis_Oberon
Stathis_Oberon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Σοβαρα τωρα; Ο νομος που δεν τηρειται στα πανεπιστημια ειναι αυτος του καπνισματος; Ολα τα αλλα βαινουν καλως;
Νομοι για να μαζευονται τα σκουπιδια δεν εχουμε; Καθαρισριες (ενα καρο) δεν εχουμε;
Μη κλεινουμε τα ματια στα αυτονοητα, το νοημα στα πανεπιστημια στην Ελλαδα, ειναι “αφηστε τα παιδια των παραταξεων να ξεκαυλωσουν ελευθερα, γιατι ειναι οι μελοντικοι μας ψηφοφοροι και βυσματα”

Stathis_Oberon
Stathis_Oberon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Να υποθεσω οτι ουτε στο δρομο βγαινει γιατι τον πειραζει το καυσαεριο; Τι, οχι;

Stathis_Oberon
Stathis_Oberon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Στη δημοσιογραφια, δεν χειριζεσαι προσωπικα σου συναισθηματα, αλλα απεναντιας κοιτας το ζητημα αντικειμενικα με καθαρα δημοσιογραφικη ματια καταγραφης γεγονοτων η καταστασεων.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Ανδρέας Μπαρδάκης
5 χρόνια πριν

Stathis_Oberon Από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος πεθαίνουν στην Ελλάδα περίπου 600 άνθρωποι τον χρόνο. Σε παγκόσμια κλίμακα πεθαίνουν περίπου 150.000 μικρά παιδιά. Αν θέλετε να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι οξύμωρο να συγκρίνεται με το καυσαέριο (αφού δεν υπάρχει καυσαέριο μέσα στα πανεπιστήμια) ή με τα σκουπίδια (δεν πέθανε κανένας από σκουπίδια απ’ όσο γνωρίζω). Μακάρι να μπορούσε να μειωθεί το πρόβλημα από την υποτίμηση στους διαλόγους, δυστυχώς, όμως, οι αριθμοί έρχονται να μας προσγειώνουν στην σκληρή πραγματικότητα όσο κι αν δεν αντέχουμε να τη δεχόμαστε. Σέβομαι την άποψή σας, αλλά θα σας παρακαλέσω να σεβαστείτε… Διαβάστε περισσότερα »

Ανδρέας Μπαρδάκης
Ανδρέας Μπαρδάκης
5 χρόνια πριν

Κύριε Άρη Δημοκίδη, εξαιρετικό το άρθρο σας και σας ευχαριστώ θερμά για τη δημοσίευση.

Iced_Coffee
Iced_Coffee
5 χρόνια πριν

Όταν κάνουμε φοιτητική συνέλευση στη σχολή μας έχει ομίχλη η αίθουσα απ τον καπνό και φεύγοντας βρωμάς λες και πήγες σε κλαμπ.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!