Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο - Ισχύει το Δίκαιο της θάλασσας

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο - Ισχύει το Δίκαιο της θάλασσας Facebook Twitter
SOOC
0

Σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά έστειλε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. 

«Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Το δίκαιο της θαλάσσης ισχύει ακόμα και για χώρες που δεν το έχουν προσυπογράψει και ορίζει τον τρόπο που καθορίζονται τα σύνορα», τόνισε ο υπουργός, εξερχόμενος από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριζε, απαντώντας σε βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, πως το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων καθώς και τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο «δεν είναι καθορισμένα».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τις προσφυγικές ροές, ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε πως «η οργάνωση της δουλείας» θα οδηγήσει στην αποσυμπίεση των νησιών και στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας των κατοίκων.


Όπως είπε, σε 15 μέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

Έτσι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι της Μόριας στη Λέσβο και του Χαλκειούς της Χίου. Ο κ. Βίτσας εκτιμά πως μέχρι το τέλος Απριλίου οι περίοικοι των καταυλισμών που υπέστησαν ζημιές θα έχουν πάρει τα χρήματα που δικαιούνται.


Κατά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των χωριών της Παναγιούδας και της Μόριας, που γειτνιάζουν με τον καταυλισμό, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο διαχείρισης λυμάτων του καταυλισμού, για τα οποία εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.

Όπως είπε ο Υπουργός, η μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί, έχει βρεθεί και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του και σύντομα το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.


Αύριο ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής θα επισκεφθεί τη Χίο και στη συνέχεια τη Σάμο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM