Σύρος καταδικάστηκε στην Κομοτηνή ως μέλος του ISIS

Σύρος καταδικάστηκε στην Κομοτηνή ως μέλος του ISIS Facebook Twitter
0

Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής ο 33χρονος Σύρος που είχε συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο 33χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ σημείωσε πως υπήρξε μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), o οποίος μάχεται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Ο ίδιος είχε εισέλθει στην Ελλάδα ως πρόσφυγας από την Τουρκία, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του το 2016. Συνελήφθη τον Οκτώβιο ύστερα από κατάθεση της συζύγου του κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου που υπέβαλε η οικογένεια, στην οποία είχε πει πως ο σύζυγός της ήταν μέλος του ISIS, όμως μετά αποχώρησε από τον ισλαμικό στρατό και έφυγαν από τη Συρία.


Όταν πέρασε και ο ίδιος από συνέντευξη στην ίδια υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης, συνελήφθη. Οι αρχές εντόπισαν στο κινητό του τηλέφωνο και στον υπολογιστή του, υλικό από μάχες στη Συρία και υλικό που συνδέεται με τους τζιχαντιστές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνήγορός του Τριανταφυλλιά Τσιουλπά, σημείωσε: «Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής έγινε κατόπιν παραπεμπτικού βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεων και εμπρησμών, ένταξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, εκρήξεις και εμπρησμούς, καταδικάστηκε με την ελάχιστη των ποινών, ήτοι 8 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις (ISIS)».

Η κ. Τσιουλπά δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση «γιατί υπάρχει το έγγραφο της Interpol, το οποίο λέει ότι δεν είναι ISIS, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του ονόματός του με ταξιαρχίες που είναι χαρακτηρισμένες ως τρομοκρατικές, ότι σε κανένα βίντεο δεν απεικονίζεται ο ίδιος, δεν υπάρχουν αναφορές στο Facebook και δεν έχουν βρεθεί επαφές».

Εκτιμά, επίσης, πως τον «έκαψε» η «σπασμένη» διερμηνεία της αστυνομίας. «Ο διερμηνέας που δεν κατανοούσε τη γλώσσα, γνώριζε μόνο τα τουρκικά με αποτέλεσμα, ενώ στην αρχή αρνήθηκε τις κατηγορίες, του χρεώθηκαν πάρα πολλές, όπως το ότι είναι ISIS». είπε η συνήγορος του 32χρονου.

Αναφορικά με τη συνέντευξη της συζύγου του στο Άσυλο, η συνήγορος δήλωσε πως στο ακροατήριο έδειξε ότι δεν γνωρίζει το πολιτικό γίγνεσθαι στη Συρία, έφυγε από εκεί 16 ετών, αποδείχτηκε δηλαδή ότι δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά, όπως την είχε ενημερώσει και ο ίδιος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο δεύτερο δικαστήριο, στον β' βαθμό, δεδομένης και της κατάστασης, ότι δηλαδή και η Europol αναγνωρίζει την εμφύλια σύρραξη στη Συρία και βάσει των κειμένων διατάξεων ότι εξαιρούνται των εγκλημάτων, όταν υπάρχει εμφύλια σύρραξη σε μια χώρα, ενώ δεν υπάρχει καταδίκη του ούτε στη Συρία ούτε σε καμία άλλη χώρα και σε καμία υπηρεσία ή καταγραφή του ως ISIS, όλα αυτά θα λυθούν υπόψη.

Ο 33χρονος θα μεταφερθεί εκ νέου από την Κομοτηνή στα Γρεβενά, όπου είναι κρατούμενος, ενώ η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του, διαμένουν στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ