Γερμανικός Τύπος: Κινδυνεύει η προσφυγική συμφωνία λόγω της Ελλάδας;

Γερμανικός Τύπος: Κινδυνεύει η προσφυγική συμφωνία λόγω της Ελλάδας; Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
2

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό αλλά και οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια ατζέντα του Γερμανικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στο hotspot της Λέσβου. Υπό τον τίτλο «Τελευταία στάση Λέσβος» γραφεί:

«Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια για να βάλει τέλος στη δραστηριότητα των διακινητών, για να εμποδίσει πρόσφυγες από το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο και για να σταματήσει τα προσφυγικά κύματα. Στις 18 Μαρτίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία. Ωστόσο όσον αφορά τις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης πολλών προσφύγων στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση.

Μπορεί ο βασικός στόχος της συμφωνίας, δηλαδή η μείωση των προσφυγικών ροών, να επετεύχθη αφού ο αριθμός των νεοαφιχθέντων μειώθηκε κατά 90%, ωστόσο η προβλεπόμενη επαναπροώθηση προσφύγων δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου.

Αποτυγχάνει πρωτίστως επειδή οι αρμόδιοι Έλληνες δικαστές παρέχουν στους περισσότερους πρόσφυγες άσυλο επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Από την άλλη πλευρά άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί όπως μετανάστες από την Β. Αφρική, ασκούν έφεση με τη βοήθεια επιδέξιων δικηγόρων, μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και χρόνια. Έτσι καθυστερούν την επαναπροώθησή τους.

Ανάλογη είναι η εικόνα στους καταυλισμούς. Η Μόρια φιλοξένησε το τελευταίο φθινόπωρο κατά διαστήματα σχεδόν 6.000 άτομα, παρ' ότι έχει υποδομές για μόλις 3.000 ανθρώπους.

Εκατοντάδες πρόσφυγες μένουν σε σκηνές που δεν τους προσφέρουν καμία προστασία από το κρύο και την υγρασία. Ούτε το σχέδιο της ανακατονομής εντός της ΕΕ λειτουργεί: 120.000 πρόσφυγες προβλέπονταν να μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία. Στην πραγματικότητα όμως οι άλλες χώρες της ΕΕ δέχθηκαν μόλις 33.000 ανθρώπους.

Αιχμές Κνάους κατά της χώρας μας

Στο προσφυγικό ζήτημα και στην Ελλάδα αναφέρεται και η εφημερίδα Der Standard και συγκεκριμένα στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια της Λέσβου. Η αυστριακή εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του εμπνευστή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους:

«Αυτό που δεν λειτούργησε καθόλου – κι αυτό θέτει σε κίνδυνο σήμερα ολόκληρη τη συμφωνία – είναι σχεδόν όλα όσα αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας στα νησιά του Αιγαίου και την Ελλάδα». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κνάους «επικρίνει το γεγονός ότι η διαδικασία εξέτασης ασύλου στην Ελλάδα διαρκεί πάρα πολύ και έτσι σχεδόν κανείς δεν επαναπροωθείται στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία.

'Χρειαζόμαστε γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να επαναπροωθούνται γρήγορα οι άνθρωποι ή για να τους παρέχεται γρήγορα προστασία'».

Πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Αποτυγχάνει πρωτίστως επειδή οι αρμόδιοι Έλληνες δικαστές παρέχουν στους περισσότερους πρόσφυγες άσυλο επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα"Από τον Ερντογάν μάθανε αυτά τα δημοκρατικά ήθη περί ελέγχου της δικαιοσύνης;
Αν θεωρούν ότι είναι κάτι εύκολα διαχειρίσιμο θα πρότεινα στους Γερμανούς, που το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι να κουνάνε το δάχτυλό τους σε όλους χωρίς να αναλαμβάνουν ευθύνες για τίποτα, να πάρουν όλους τους πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα τους και να αναλάβουν εκείνοι το φορτίο αυτό αφού όλα τα κάνουν τέλεια.