Ολόκληρη η κατάθεση των Ελλήνων στρατιωτικών - Περιγράφουν τη στιγμή της σύλληψης από τους Τούρκους

Ολόκληρη η κατάθεση των Ελλήνων στρατιωτικών - Περιγράφουν τη στιγμή της σύλληψης από τους Τούρκους Facebook Twitter
0

Όσα κατέθεσαν στις τουρκικές αρχές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο, δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με το Dogan, οι δύο στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για «στρατιωτική κατασκοπεία» και «είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή». Σημειώνεται πάντως πως η ελληνική πλευρά υπογράμμιζε χθες πως τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή και όχι για κατασκοπεία.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους.

Όσον αφορά στις καταθέσεις τους, το Dogan μεταδίδει πως ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ. Δημήτρης Κουκλατζής δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. Ειδικότερα, ο Μητρετώδης στην κατάθεσή του είπε: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει καιρό με χιόνια;».

Τόνισαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά, ακολουθώντας ίχνη που πίστευαν ότι άνηκαν σε παράνομους μετανάστες.

Ο Άγγελος Μητρετώδης δια του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι «εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα».

«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός και σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.

»Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.

 

Ο Μητρετώδης πρόσθεσε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών. Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την παράνομη διακίνηση μεταναστών... Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», είπε.

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνήθηκε και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας και κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα τα σύνορα. «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ' ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται», τόνισε.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί περιμένουν τώρα την απόφαση του δικαστή τη Δευτέρα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ