ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Έρευνα: Αυτό είναι το προφίλ των διαδηλωτών που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο

Έρευνα: Αυτό είναι το προφίλ των διαδηλωτών που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
12

Έρευνα για το προφίλ των διαδηλωτών που κατέβηκαν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο «ΒΗΜΑ« και η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό.

Tα στοιχεία συγκρίθηκαν μάλιστα με αυτά αντίστοιχης έρευνας για τους Αγανακτισμένους της πλατείας το 2011 που είχε διεξαχθεί και πάλι για το «Βήμα» τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Το προφίλ των διαδηλωτών σύμφωνα με την έρευνα:

Κάτοικοι του νομού Αττικής οι περισσότεροι σε ποσοστό 83%, το 5% της Κεντρικής Μακεδονίας, το 4% της Στερεάς Ελλάδας, το 2% της Θεσσαλίας ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Το 77% ήταν άνδρες και το 23% γυναίκες - Στους Αγανακτισμένους το 2011 η αναλογία ήταν 55,5% άνδρες και 44,5% γυναίκες.

Το 72% ήταν άνω των 45 ετών. Το 28% ήταν ηλικίας 45-54 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 55-64 (25%), οι άνω των 65 (19%) και οι 35-44 (14%) -  Στους Αγανακτισμένους το 39% ήταν πάνω από 45 ετών, το 16% 45-54, το 12% 55-64,το  11% άνω των 65, το 25% ήταν 25-34, το 22% 45-44, 11% 17-24 και το 3% έως 16 ετών.

Στην πολιτική τους τοποθέτησή η πλειοψηφία των συμετασχόντων βρίσκεται κατά 54% προς τα δεξιά της κλίμακας αριστερά-δεξιά (στους Αγανακτισμένους 13%), το 21% στο κέντρο (26% στους Αγανακτισμένους), το 15% προς τα αριστερά (45% στους Αγανακτισμένους) ενώ 10% δεν απάντησε (16% στους Αγανακτισμένους).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση των ερωτηθέντων για τι ψήφισαν στο Δημοψήφισμα του 2015. Το 52% απαντά ότι ψήφισε «όχι» και μόλις το 24% «ναι».

Το 65% θεωρούν πως το συλλαλητήριο ήταν μια ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας και το 29% κινητοποίηση ανατροπής του συστήματος. Το 2011 τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 49% και 46%.

Ποιο Θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο: ο στρατός κυριαρχεί με το 64%  να απαντούν «πολύ ή αρκετά» - η Εκκλησία απάντησε το 55%, ενώ το Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται  χαμηλά στην εκτίμησή τους με τις αρνητικές απαντήσεις να είναι αντίστοιχα 85% και 93%.

Ελλάδα
12

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Έπρεπε να τους κάνουν και μερικές ερωτήσεις (ιστορία-γεωγραφία) για να βγάλουν το προφίλ του μέσου μακεδονομάχου που κατέβηκε. Όλοι αυτοί έχουν μαύρα μεσάνυχτα από Ιστορία και Γεωγραφία, αισθάνονται κατευθείαν απόγονοι του Λιουνίδα κι του Πιρικλή, το σπίτι τους είναι τίγκα στα καντήλια, τα σταυρουδάκια και τις φανουρόπιτες και νομίζουν ότι η ελλ. γλώσσα είναι η πιο ουάου γλώσσα της Γης που την καταλαβαίνουν μέχρι και τα κομπιούτερ.... Μεσαίωνας. Εκεί ψαρεύει η Εκκλησία και ο εθνικισμός, ανάμεσα σε τέτοια αστροπελέκια.
Το αρθρο αναφαιρεται σε δημοσκοπηση που εκανε η εταιρεια "ΚΑΠΑ Research". Οι δημοσκοπησεις θετουν ερωτησεις και οι απαντησεις που δινονται βγαζουν τη γενικη συνισταμενη, δεν ειναι προσωπικες αναλυσεις, αυτα ρωτησαμε και πηραμε τις απαντησεις αυτες δηλαδη. Δεν καταλβαινω τι δουλεια εχει η δημοσκοπηση με τους αγραμματους εθνικιστες, τις ιδιοφυιες του Συνταγματος, τους γλετζεδες, τα ΕΝΦΙΑ, τη μεταναστευση, το φασιστα τραμπουκο, την ελληνικοτητα, πατριδα, τα Πατησια, Ομονοια και ολα τα αλλα; Τι δεν ειναι ΟΚ στη δημοσκοπηση και γιατι;
Αυτή η έρευνα μάς βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και τον αριθμό των διαδηλωτών. 2.618 λεωφορεία x 40 επιβάτες = 104.720 διαδηλωτές που ήρθαν με λεωφορείο. Ας δεχτούμε ως τεκμήριο ότι όλοι αυτοί ήταν εκτός Αττικής και ας μην υπολογίσουμε καθόλου αυτούς που ήρθαν από την περιφέρεια με άλλα μέσα. Άρα 104.720 / 17% * 100% = 616.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν την Κυριακή στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία.
Η τελευταία ερώτηση είναι ολίγον τι προβοκατόρικη, ή τέλος πάντων οδηγεί σε προβοκατόρικα συμπεράσματα.Η ερώτηση είναι "Ποίο θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο?",εννοώντας φυσικά στα πλαίσια που καθορίζεται από το υπάρχον σύνταγμα ,δηλαδή πόσο καλά κάνει τη "δουλειά" του ο κάθε θεσμός,όταν τους αράδιασαν όλους μπροστά τους.Δεν ρωτάει ποιο θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο για να αναλάβει την εξουσία.Προφανώς το κοινοβούλιο πήρε την τελευταία θέση εμπιστοσύνης και την αξίζει ,ας κοιτάξει να βελτιωθεί.
"ο στρατός κυριαρχεί με το 64% να απαντούν «πολύ ή αρκετά» - η Εκκλησία απάντησε το 55%, ενώ το Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται χαμηλά στην εκτίμησή τους"...μηπως προτιμανε εναν Παπαδοπουλο ή εναν βασιλια καλυτερα?
* Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν φύγει και μισό εκατομμύριο νέοι που αν κρίνουμε από το προφίλ τους οι 300.000 ήταν Αθηναίοι. * Ήταν πολύ πιο cool να κατεβαίνει αγανακτισμένη η νεολαία τότε λόγω του trendy αριστερού χρωματισμού. (το trendyness αυτό έχει αυτομολήσει στο εξωτερικό)* Ο διαδηλωτής αυτή τη φορά είχε να παλέψει με την ταμπέλα του φασίστα, οπισθοδρομικού, τραμπούκου που πολλά ΜΜΕ θέλησαν να του φορέσουν. Γενικώς η Ελληνικότητα επιτρέπεται μόνο στη φέτα. Όλοι οι άλλοι, αν θελουμε να ειμαστε cool, επιτρέπεται να είμαστε πολίτες/εργάτες του κόσμου.Πατρίδα είναι το Skype.
Παιδιά, ας μην γελιόμαστε. Τι σχέση έχουν αυτοί οι αγράμματοι εθνικιστές με τις ιδιοφυίες του Συντάγματος ; Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτοί που δεν θέλουν το όνομα Μακεδονία με τους γλεντζέδες που άλλαξαν την Ευρώπη και έσκισαν τα Μνημόνια. Με τους φωστήρες που κέρδισαν 13η σύνταξη και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.Ας είμαστε σοβαροί. Αυτοί εδώ δεν πιάνουν μία.