Μίκης Θεοδωράκης: Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν

Μίκης Θεοδωράκης: Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
13

Με την προσφώνηση προς το πλήθος «αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι» ξεκίνησε την ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, Μίκης Θεοδωράκης, στην οποία έκανε κάλεσμα για ενότητα, ωστόσο επιτέθηκε σφόδρα στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Σκοπιανό ενώ αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίθεση στο σπίτι του.

Όπως σημείωσε: «Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες μας που μας κυβερνούν οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ. Για να μην μιλήσω με λόγια σταράτα πατρωτικά φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ».

Όπως είπε έλαβε σήμερα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη με σημαδιακό απόσπασμα «Το πνεύμα με το Θαλή του Θουκιδίδη τον Πρωταγόρα τους τραγικούς την τόλμη του Θεμιστοκλη και του Κολοκοτρώνη» και πρόσθεσε: Αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφερνε σαν σήμερα 4 Φλεβάρη 1843 τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Όπως τόνισε με νόημα: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντώς στην πιο επικίνδυνη μορφή του την αριστερόστροφη. Τα Σκόπια παραμορφώνουν την Ιστορία μας».

«Σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει καθόλου και με κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία.Με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς, όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά. Ή χειρότερα ακόμα το «Νέα Μακεδονία». Γιατί διαγράφει την ιστορικότητά της. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Εάν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα».

«Εάν υποχωρήσουμε αύτη τη στιγμή από τη θέση μας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» επεσήμανε προσθέτοντας: «Η υποχώρηση από την εθνική γραμμή θα έχει συνέπειες για τη χώρα, θα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν με το σύνταγμά τους. Οι παραχωρήσεις του κ. Ζάεφ είναι σκέτο κουτόχορτο, όπως και τα σχετικά με τη σύνθετη ονομασία» τόνισε.

Δείτε ΕΔΩ Live όλες τις εξελίξεις για το συλλαλητήριο

Ελλάδα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ένας αριστερός βουλευτής ΝΔ, ένας "πατριώτης διεθνιστής".Πολύ θα ήθελα να ήξερα πως μπορούν και συννυπάρχουν αντικρουόμενοι όροι στο μυαλό και την ψυχή ενός ανθρώπου.Μήπως ο μεγάλος Άνθρωπος Μίκης που είναι "περίπλοκος", και που "δεν μπορεί κανείς με ευκολία να τον ορίσει" απλά δεν έχει ξεδιαλύνει ο ίδιος τι ακριβώς πιστεύει?Μήπως ο αγαπημένος είναι πολιτικά "όπου φυσά ο άνεμος"?Επίσης θεωρώ τουλάχιστον σουρεαλιστικό πως σύμφωνα τον Μίκη, και πολλούς άλλους, η κυβέρνηση είναι "εθνομηδενιστές", διοτί στηρίζουν μια λύση που στήριζαν ουσιαστικά όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20-τόσα χρόνια. Ήταν όλοι εθνομηδενιστές? Ή απλά τώρα που την φέρνουν οι "αριστεριστές" ξαφνικά ξυπνήσαμε?
Στο δεύτερο σκέλος σου έχεις δίκιο. Αναδεικνύεις ότι πάντα, στα πάντα έχουμε άλλα μέτρα και άλλα σταθμα (πχ καίγεται η Libertatia; Φασισμός. Καίγεται η Marfin; Προβοκάτσια. Σφακιανάκης = φασίστας. Μποφίλιου = κουλτουριάρα.)Αλλά στο πρώτο σκέλος επίτρεψέ μου να σου πω ότι το "όπου φυσά ο άνεμος" που ισχύει για πολλούς (πχ Τζάκρη, Κουρουμπλή, Μάρδα κα) είναι διαφορετικό από το έχω το θάρρος να αλλάζω άποψη ανά είκοσι χρόνια.Όποιος πει ότι ήξερε το 1940 την ξεφτίλα στην οποία θα εξέπεφτε η εν Ελλάδι αριστερά είτε έχει "κληρονομικό χάρισμα" είτε απλά, και συνηθέστερα, ψεύδεται.Οι δύο ανωτέρω παραδοχές μου δεν αλλάζουν ότι η νυν κυβέρνηση απαρτίζεται βασικά από εθνομηδενιστές. Όχι ιδεολόγους αλλά απλούς εξουσιολάγνους που με άλλοθι κάτι αριστεροθολά κατέλαβαν την εξουσία και δεν την αφήνουν.
κοιτα οι ιδεολογιες αλλαζουν και αυτο ειναι καλο γιατι αλλοιως εισαι φανατικος.ποχ εν ετει 2018 να υποστηριζεις δοξασιες μοντελων παραγωγης 150 ετων ή να αντλεις ταυτοτητα απο ενα εμφυλιο που εγινε 70 χρονια πριν.Ο ΜΙκης αν και φυλακιστηκε το παρελθον του τον απελευθερωνει δεν τον περιοριζει.αυτο που δεν αλλαζει ειναι το moral spine και ο πυρηνας των πραγματων που αγαπα κανεις.ο Μικης το ειπε απλουστατα πιο απλα και ξαστερα δεν γινεται: ειμαι και πατριωτης και διεθνιστης.
Μια χαρά τα είπε ο κ.Θεοδωράκης.Δυστυχώς βιώνουμε την εποχή της ισοπέδωσης κάθε αξίας κ διαστρέβλωσης κάθε έννοιας λογικής.Ο πατριωτισμός έχει ταυτιστεί σκόπιμα με τον εθνικισμό από το κατεστημένο της αριστερίλας κ της ψευτό-προοδευτικότητας κ το κοινό επιπέδου -βλέπω Survivor κ σχολιάζω στο twitter- έχει το θράσος να σχολιάζει κ να επικρίνει την παρουσία του κ.Θεοδωράκη κ να χαρακτηρίζει συλλήβδην το κόσμο που παρευρέθηκε χτες ως ακροδεξιό.
Οι άνθρωποι δηλ που δε φοράνε παντελόνια, δηλ οι γυναίκες είναι ανάξιοι λόγου!Όντως παλιάς κοπής! Και μηδενικής επαφής με την πραγματικότητα. Ίδιον των αριστερών. Βέβαια ξέχασε ότι αυτοί που είναι γύρω του εκεί, είναι οι παπάδες και οι χουντικοί που χαίρονταν για τα βασανιστήριά του
tktk αυτο για τις γυναικες μονος σου το συμπερανες και το εγραψες. Αυτη την πιπιλα για το συλλαλητηριο οτι ηταν χουντικο κοψτε τη, ειναι σα να λεω εγω οτι καθε φορα που κατεβαινει το ΠΑΜΕ για πορεια και τα σπανε οι αναρχικοι μετα, ολοι στο ΠΑΜΕ ειναι αναρχομπαχαλακηδες. Σκεφτειτε με λογικη μια φορα στη ζωη σας καποιοι.
@tktk υποκρυπτεις οτι ακριβως μετα ζητησε συγγνωμη για αυτη τη φραση αλλα οτι δεν εβρισκε αλλη. Οχι μονο υποκυπτεις στην πολιτικη ορθοτητα, αλλα κρυβεις και οτι το ανασκευασε και το σχολιασε στην ακριβως εποιμενη φραση.Ακριβως δειγμα νεανικοτητας. Ελεος.