ΠΟΕΔΗΝ: «Θερίζει» η ιλαρά τους επαγγελματίες υγείας - Σοβαρή η έλλειψη αντιδραστηρίων

ΠΟΕΔΗΝ: «Θερίζει» η ιλαρά τους επαγγελματίες υγείας - Σοβαρή η έλλειψη αντιδραστηρίων Facebook Twitter
1

Την έλλειψη αντιδραστηρίων σε νοσοκομεία, για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς του προσωπικού και των ασθενών, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση των νοσοκομείων από έλλειψη κονδυλίων» και εξάπλωση της ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας.

«Η ιλαρά εξαπλώνεται και τα νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων. Δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια, που είναι απαραίτητα για την προστασία των επαγγελματιών υγείας από την ιλαρά» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στρέφοντας τα βέλη της και κατά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας παρουσίασαν συμπτώματα ιλαράς, φαρμακοποιός νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα σε νοσοκομείο της Πάτρας και νοσηλεύτρια διεκομίσθη με συμπτώματα στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών, το οποίο εφημέρευε.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, και τα δύο νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς που προσέρχονται πάσχουν από ιλαρά, με αποτέλεσμα να απευθύνονται μόνοι τους σε ιδιωτικά εργαστήρια και να πληρώνουν ιδιωτικά την εξέταση, η οποία κοστίζει 40-50 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η φαρμακοποιός του Νοσοκομείο Αμαλιάδας νοσηλεύτηκε μία εβδομάδα (προχθές πήρε εξιτήριο) σε Νοσοκομείο της Πάτρας με βαριές επιπλοκές από ιλαρά.


Νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής και γραμματέας του Σωματείου επίσης πριν μία εβδομάδα παρουσίασε υψηλό πυρετό και συμπτώματα ιλαράς.


Πώς να διαγνωσθεί εάν πάσχει από ιλαρά;


Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν διαθέτει αντιδραστήρια (ούτε ένα) για να ελεγχθούν οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ με συμπτώματα ιλαράς.


Και δεν είναι το μόνο Νοσοκομείο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών.


Την Κυριακή 21/1/2018 η εν λόγω Νοσηλεύτρια διεκομίσθει με συμπτώματα από την Αμαλιάδα στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών που εφημέρευε.


Εξετάστηκε στα ΤΕΠ αλλά το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών δεν διέθετε αντιδραστήρια όπως την ενημέρωσαν για να διαπιστώσουν εάν πάσχει από ιλαρά. Η συνάδελφος πήγε σπίτι της και την άλλη ημέρα όπως της συνέστησαν οι γιατροί πήγε και έκανε έλεγχο για να διαπιστώσει εάν πάσχει από ιλαρά. Δεν είχε επιλογή.

Παρά μόνο να απευθυνθεί Ιδιωτικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Φυσικά έκανε την εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο και πλήρωσε από την τσέπη της. 40 – 50 ευρώ κοστίζει η εξέταση στα ιδιωτικά εργαστήρια. Σας κοινοποιούμε την απόδειξη. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ιλαρά. Λόγω σοβαρών επιπλοκών από την Αμαλιάδα επειγόντως διακομίσθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου και νοσηλεύεται με βαριά συμπτώματα.


Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και άλλοι Νοσηλευτές αυτή τη στιγμή εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς (υψηλό πυρετό κ.α.). Πώς να γίνει διάγνωση αφού δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Αντιδραστήρια επίσης δεν διαθέτει το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών.


ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ των ΤΕΠ του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Πατρών νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή με επιπλοκές της ιλαράς στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.

Πώς να μην προσβληθεί από ιλαρά; Εργάζεται στα ΤΕΠ και το Νοσοκομείο δεν διαθέτει αντιδραστήρια για να διαπιστώσει εάν οι ασθενείς που προσέρχονται πάσχουν από ιλαρά.


Είναι επικίνδυνη η χαλαρότητα που επιδεικνύει ο Αν. Υπουργός Υγείας σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία. Η ιλαρά εξαπλώνεται και τα Νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων. Όχι μόνο για τους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Δεν έχουν αντιδραστήρια ούτε και για τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς.


Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια, που είναι απαραίτητα για την προστασία των επαγγελματιών υγείας από την ιλαρά.


Πότε θα αφήσει το φαίνεσθαι ο Αν. Υπουργός Υγείας και θα δώσει τη δέουσα προσοχή σε αυτό το μείζον ζήτημα; Όταν θρηνήσουμε θύματα γιατρούς και νοσηλευτές. Ασχολείται επί παντός επιστητού και όχι με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας. Η οικονομική κατάρρευση των Νοσοκομείων δεν έχει όρια.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ