Bloomberg: «Πώς να καταπολεμηθεί η επίμονη ανεργία στην Ελλάδα; Καλλιεργήστε κάνναβη»

Bloomberg: «Πώς να καταπολεμηθεί η επίμονη ανεργία στην Ελλάδα; Καλλιεργήστε κάνναβη» Facebook Twitter
1

«Πώς να καταπολεμηθεί η επίμονη ανεργία στην Ελλάδα; Καλλιεργήστε κάνναβη», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται σε ένα σχέδιο για καλλιέργεια στη Βέροια, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας. 

«Η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε από 10ετή οικονομική κρίση, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% κάθε χρόνο μετά από το 2012. Τώρα, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι καλλιεργητές κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Ένα πρότζεκτ καλλιέργειας, επεξεργασίας και εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη Βέροια, στο εύφορο βόρειο τμήμα της χώρας, δείχνει πως η Ελλάδα βλέπει την κάνναβη ως πιθανή αναπτυσσόμενη βιομηχανία για τη χώρα, η οποία έχει ένα ζεστό, ξηρό κλίμα παρόμοιο με εκείνο στην Καλιφόρνια. Η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καταστήσει το σχέδιο αυτό πραγματικότητα, ακόμη και από το προσεχές καλοκαίρι».

Το Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του Γεώργιου Ζαφείρη, διευθύνοντα σύμβουλου της Golden Greece Holdings, της εταιρίας που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ομάδας 10 επενδυτών του πρότζεκτ, από χώρες όπως ο Καναδάς, το Καζακστάν, η Πολωνία και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, το σχέδιο στη Βέροια θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, και θα φτάσει σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η καλλιέργεια, το εμπόριο και οι μεταφορές θα μπορούσαν να δοθούν σε Έλληνες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Στην Ελλάδα, δεν σχεδιάζουμε να φέρουμε ανθρώπους από άλλες περιοχές που έχουν εμπειρία στην καλλιέργεια κάνναβη», δήλωσε ο Michael Blady, ένας από τους επενδυτές που εμπλέκονται στο πρότζεκτ τής Βέροιας. «Θα εκπαιδεύσουμε όσους ανθρώπους χρειαζόμαστε και θα ξεκινήσουμε εδώ τη δική μας καλλιέργεια», είπε σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

«Αν και τα αρχικά σχέδια θα επικεντρωθούν στην εξαγωγή, την επεξεργασία και τη συσκευασία της φαρμακευτικής μαριχουάνας, οι επενδυτές ερευνούν επίσης και την ενδεχόμενη δημιουργία αγοράς κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει πληρέστερη νομιμοποίηση στο μέλλον, σύμφωνα με τον Blady», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

«Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενός ενθουσιώδη υποστηρικτή σχεδίων όπως αυτό στη Βέροια, πρόκειται να προτείνει νομοθεσία που θα επιτρέπει στα πρότζεκτ καλλιέργειας κάνναβης να προχωρήσουν, ακόμη και στο τέλος αυτού του μήνα. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης για να επιτρέψει στο κοινό να πει τη γνώμη του για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της εξαγωγής φαρμακευτικής μαριχουάνας».

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νέου νομικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα», ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας.

«Εκτός από την επίμονα υψηλή ανεργία, η οικονομική κρίση έχει επίσης "χτυπήσει" τους μισθούς στην Ελλάδα. Οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί, στα μόλις 586 ευρώ, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε κάθε πρωτοβουλία που υπόσχεται θέσεις εργασίας υψηλότερων μισθών είναι βέβαιο ότι θα έχει απήχηση στην κυβέρνηση. Οι ανώτατοι μισθοί μεταξύ των εργαζομένων στη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης μπορούν να φτάσουν τα 80.000 - 100.000 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Blady».

«Οι υποστηρικτές του πρότζεκτ στη Βέροια αναφέρουν πως η θετική επίδραση στην απασχόληση και στους μισθούς παρέχει ένα "μαξιλάρι ασφαλείας" ενάντια σε πιθανές μελλοντικές αλλαγές στην κυβέρνηση», αναφέρει το Bloomberg. «Ακόμη και όταν η εξουσία και το πολιτικό τοπίο αλλάξουν, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πισωγύρισμα σε κάτι που ο γενικός πληθυσμός βλέπει ως όφελος», δήλωσε ο Blady.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Νομιμοποίηση φίλε μου. Εξειδικευμένα καταστήματα, κάτω από κυβερνητικό έλεγχο.Και έχεις coffee shops σε νησιά και επιλεγμένα σημεία.Παίζει να να τσιμπήσουμε πάνω από 50% του τουρισμό στο Άμστερνταμ.Μαζί με τις παράπλευρες επενδύσεις και έσοδα (όχι μόνο από τουρισμό).Τι μας σταματάει αν όχι ένα μάτσο οπισθοδρομικοί και σκαλωμενα μυαλά.