Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη - Αναμένονται χιλιάδες διαδηλωτές

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη - Αναμένονται χιλιάδες διαδηλωτές Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες πούλμαν από όλη την Ελλάδα θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ώρες ενόψει του συλλαλητηρίου εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 500 τουριστικά λεωφορεία έχουν ναυλωθεί για τη μεταφορά πολιτών από διάφορες πόλεις στο συλλαλητήριο.

Εκτιμάται ότι μόνο από Αθήνα και Πελοπόννησο έχουν ναυλωθεί τουλάχιστον 450 λεωφορεία.

Η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία έχει ανακοινώσει τα ονόματα των ομιλητών.

Αυτοί θα είναι οι:

- Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος
- Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος
- π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης
- Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος
- Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Ποιοι στηρίζουν το Συλλαλητήριο

 

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι θα παρευρεθούν

 

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των "γαλάζιων" βουλευτών της Μακεδονίας, το "παρών" θα δώσουν κατά συνείδηση όποιοι βουλευτές το επιθυμούν.

Οι βουλευτές, που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και η Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.

Στο συλλαλητήριο θα παραστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλάι του αναμένεται να είναι οι δυο βουλευτές του κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς.

Εκεί, θα βρεθούν επίσης οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ τελικά δεν θα δώσει το "παρών" ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Τέλος, το "παρών" στο συλλαλητήριο θα δώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι έφιπποι Κρητικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη

 

Από χτες έφτασε στη Θεσσαλονίκη ομάδα έφιππων Κρητικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Πρόκειται για δέκα Κρητικούς οι οποίοι είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής. Σκοπός τους είναι να δώσουν το δικό τους δυναμικό "παρών" στη διοργάνωση και να στηρίξουν τους Μακεδόνες. Μάλιστα, το πρωί πρόκειται να κάνουν βόλτες στο κέντρο της πόλης καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο.

Πειθαρχεί στην απόφαση Ιερώνυμου ο Μητροπολίτης Άνθιμος

 

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει στην κεντρική γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Αντ' αυτού θα πραγματοποιήσει πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία (07.00-11.00 π.μ.) στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, καλώντας τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της πόλης να συμμετάσχει σε αυτήν την «ειρηνική και πνευματική εκδήλωση υπέρ της πατρίδας μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καλεί σε πανστρατιά προσευχής για τη διατήρηση για πάντα της ειρήνης στην πατρίδας μας και στην περιοχή μας και για να αποδοθεί στην Ελλάδα μας η δικαιοσύνη σχετικά με το όνομα της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας.

 Επίθεση σε λεωφορείο 

 

Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί λεωφορείο στην Αθήνα, το οποίο έχει ναυλωθεί για το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, οι άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε πούλμαν, το οποίο κινούνταν επί της οδού Πανεπιστημίου, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στο όχημα.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός από το συμβάν. 

Αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές

 

Αντισυγκέντρωση με αφορμή το συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία, θα πραγματοποιήσουν αντιεξουσιαστές. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καμάρας στις 13:00.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο αναμένεται να είναι ισχυρή, ενώ η Τροχαία έχει προχωρήσει σε απαγορεύσεις και ρυθμίσεις.

Τα μέτρα της τροχαίας

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκδήλωσης «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία», θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου). Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

Με πληροφορίες από thestival.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ